
אכילה רגשית בימי הקורונה
אסנת זילברמן עו"ס קלינית
יותר מתמיד אני שומעת ממטופלים וחברים על צורך מוגבר באכילה ונשנוש, תחושת רעב שמכרסמת תמידית ואכילה מוגברת אצל הילדים לאור תחושת הסטרס שגדלה.
בדומה לגוף שזקוק לדלק של אוכל, שינה, שתיה ומנוחה , גם לנפש צרכים משלה וביניהם: ביטוי רגשות, הענקת וקבלת אהבה , ביטחון , נחמה, ועוד.
הרבה פעמים, כאשר הצרכים הרגשיים שלנו לא מקבלים מענה כתוצאה מחוויות חיים מאתגרות, מחסור בכלים או כחלק ממודלינג ( דוגמה אישית ) שהיה לנו בחיים, יתחיל בלבול בין הצורך הפיזי של הגוף לצורך הרגשי של הנפש ונמלא את החוסר הרגשי על ידי אכילה שמספקת לנו בטווח הקצר הרגשה של מילוי, נחמה וחמימות.
משבר הקורונה, מעלה את רף האכילה הרגשית של כולנו בשל השגרה שהתערבלה למבוגרים וילדים כאחד, חוסר הודאות לגבי משך המשבר והשלכותיו, השהות הממושכת בבית וחווית הסטרס שהתגברה אצל רבים מאתנו.
יותר מתמיד אני שומעת ממטופלים וחברים על צורך מוגבר באכילה ונשנוש, תחושת רעב שמכרסמת תמידית ואכילה מוגברת אצל הילדים לאור תחושת הסטרס שגדלה.
אז מה עושים?
במאמר הבא אסקור כלים רגשיים + מזונות שיעזרו לנו למתן את חווית הסטרס והאכילה הרגשית שנלווית אליה.
מזון למחשבה שמרגיע סטרס
* מיון וקבלה - חשוב להזכיר לעצמינו מה באחריותנו ועליו אנחנו יכולים לשלוט למול מה שלא נמצא בידיים שלנו ועליו אין לנו שליטה + לזכור תמיד שאנחנו אנושיים ועושים הכי טוב שאפשר במצב הקיים. הידיעה הזו עוזרת להסדיר את הנשימה, לקבל את עצמנו ולהימנע מלופ של מחשבות מתסכלות שיוצרות בולמוסי אכילה.
וכך גם בהקשר לאכילה- היום היה יום פחות מוצלח עם הרבה אכילה רגשית? לא נורא, נקבל את המצב ומחר ננסה להיות יותר בבקרה ותכנון.
נמצאים יותר בבית? בשליטתי וביכולתי ליצר סביבה ביתית עם אוכל שיספק לגוף את מה שהוא צריך, ישביע לאורך זמן ויחזק את מערכת החיסון של המשפחה.
ההחלטה על איזה מזון יהיה בסביבה הפיזית שלי + תכנון הארוחות מראש הם לב השינוי.
* תרגול יומיומי של פוקוס על הטוב – התודעה שלנו מתוכנתת "לצד הפולני" ולכן הנטייה המידית היא לראות את הקושי /אסון/להיכנס לבהלה. החדשות הטובות הן שעל ידי עבודה עצמית בה נעביר את הפוקוס לטוב, ניתן לייצר שינוי בתודעה- רגש – והתנהגות.
בהקשר לאכילה לדוגמה: נוכל לבחור לחזק מידי יום 3 דברים חיוביים :
היום הקפדתי על 3 ארוחות מסודרות /הגדלתי את כמות הירקות/ שתיתי ליטר מים.
* ידיעה ברורה שדברים אינם לנצח- כרגע "סיר הלחץ" חזק יותר עבור כולנו והאכילה מאתגרת יותר, אבל ניתן להתמודד עם גמישות ושינוי ובהמשך נחזור לשגרה!
* לחיות את מודל הזברה – שקשקו את הפסים של הזברה ותקבלו "אפור", כלומר, עשו מה שביכולתכם כרגע והימנעו ממושלמות.
ארגנו מאכלים מזינים בבית, בשלו באופן מרוכז כך שהיה אוכל מזין ומגוון ולא יתפוס אתכם הרעב. השגרה החיצונית הופרה, אבל בידיים שלכם לנהל את שיגרת הבית והאכילה.
מזון לגוף שמרגיע סטרס, מייצר שובע ושומר על בריאות המח.
מזונות "מרגיעים" ומאזנים לגוף: הקפידו למלא את הבית במזונות אלו תמיד ובעיקר בימים אלו.
פירות וירקות - מספקים לגוף אבות מזון חשובים: ויטמינים ומינרליים ויצרים תחושת שובע בריאה. ואם אתם בהתקף אכילה רגשית, הם יספקו לגוף נשנוש בריא ואיזון של רמות הסוכר.
* קבוצת הירקות הירוקים – חשובה במיוחד, הם מסייעם לנקות רעלים מהגוף בעיקר בתקוה רוויית סטרס ( חסה, נבטים, רוקט, ברוקולי ועוד..).
* רוצים להיות יצירתיים עם הילדים? – שיפודי פרי וירק, "ארטיקים ביתיים" מפירות מצופים בשוקולד 60% ומעלה, יספקו זמן תעסוקה, הנאה ונשנוש כיפי.
חלבונים – קבוצת מזון חשובה שמייצרת שובע ולכן חשוב להקפיד ולצרוך.
* קבוצת הקטניות חשובה במיוחד, זול, קל להכנה ומאזן את רמות הסוכר בגוף ( חומוס, עדשים בצבעים שונים, מאש, אזוקי ועוד).
דגנים מלאים – עשירים בקבוצת ויטמיני B שמסייעת להפריש חומרים מרגיעים במח ולכן חשוב לא לוותר עליהם בימים אלו ( אורז מלא, קינואה, כוסמת ועוד).
* שיבולת שועל – דגן מומלץ במיוחד- זול, קל להכנה ועוזר להרגעת סטרס.
* גריסים – גריסים רגילים מומלצים ע"פ גריסי פנינה שעברו עיבוד, הם מסייעים לפעילות תקינה של המח. מומלץ להשרות ולבשל זמן ארוך לעיכול טוב.
מזונות שמכילים אומגה 3- אומגה 3 חשובה לבריאות המח ותפקודו התקין ולכן חשוב לצרוך מזונות מקבוצה זו:
* דגים – פורל, דניס, הליווד
* אגוזים מגוונים – לוז, מלך, פקאן, שקדים
חליטות צמחים ותה ירוק
* חליטות מספקות נוזלים בריאים לגוף ומשרות רוגע וחמימות לדוגמה: לואיזה, מרווה קמומיל ועוד.
* תה ירוק- עשיר בנוגדי חמצון ומכיל מעט קופאין כך שאינו יוצר עוררות חזקה של מערכת העצבים ובמקביל מסייע לניקוי רעלים מהגוף.
פירות יער קבוצת מזון חשובה שעוזרת לחזק את מערכת החיסון ולפנות רעלים מהגוף ניתן להשיג קפוא או בקפסולות.
לסיכום: אני מאמינה ששילוב כלים רגשיים יחד עם כלים תזונתיים מסייע למתן את רמות האכילה הרגשית. תרגול ויישום חשובים במיוחד וזו הזדמנות אישית למנף ולחזק את הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. לחיי הבריאות והרוגע
ליעוץ ושאלות :
אסנת זילברמן עו"ס קלינית 050-6792490 / www.tzona-bitvona.com
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית מומחית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, קשיים בזוגיות ובעבודה, דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, פגיעות מיניות טיפול בילדים
אזור בארץ: מרכז
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מומחית, מדריכה. מציעה טיפול בשיחות בגישה פסיכודינמית. מעל 20 שנות ניסיון בטיפול במבוגרים, נוער, ילדים והדרכת הורים.

מטפלת פרטנית, זוגית, משפחתית ומגשרת.
התמחות: טיפול פרטני , זוגי , גישור, טיפול משברים, מעברי ומעגלי חיים, מוות ואובדן, אבל טראומטי ומורכב, אלימות
אזור בארץ: קליניקה במעלה אדומים - מטופלים מירושלים, מבשרת ציון, מטה בנימין, מטה יהודה, בקעת הירדן
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות ,משפחות, לקהילה הגאה. זוגיות פרק ב'. במשברי נאמנות ובגידה בנישואין, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פוסט טר

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיים חברתיים, דימוי וערך עצמי, קשיים
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה, גדרה
שפה: עברית
מטפלת במבוגרים מתבגרים וילדים בגישה פסיכודינמית. מאמינה ביצירת מרחב טיפולי רגיש וקשר טיפולי המאפשר התבוננות פנימית ויצירת תנועה וש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האם פעילות גופנית יכולה להחליף טיפול פסיכולוגי? צוות אתר על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, התמכרות, מתבגרים, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
לפעילות הגופנית השלכות רגשיות רבות אחרות. התמדה בפעילות גופנית מייצרת שיפור במצב הכושר הגופני מה שמביא לתחושת מסוגלות והצלחה באותה פעילות
על אכילה כפייתית, זוגיות והפניית העין העיוורת אורלי יונה דרורי
כשרע לי בגלל משהו אבל אני לא מספרת לעצמי, כיצד תופסת האישה את הזוגיות שלה והקשר לאכילת יתר.
טיפול בבישול אילת ברק
מטבח מהווה נקודת התייחסות ראשונית לעולם פנימי, רגשי וחברתי. אוכל על שלל טעמיו וריחותיו מלווה כל אחד מאיתנו, מציף אותנו בזיכרונות ופורט על רגשות. היצירה הבישולית מאפשרת פיתוח של מרכיבים קוגניטיביים ותקשורתיים כמו בטחון עצמי, מיומנות חברתית, אופטימיות, שיתוף והנאה.
השמנת יתר אצל ילדים זווית נוספת אפרת תמרקין – הדרכת הורים
הקשר בין חוסר גבולות לבין השמנה מפתיע, נכון? אולם חוסר הצבת גבולות בבית לגבי סוג המזון הנאכל, שעות האכילה והרגלי התזונה בכלל בהחלט יכולים להוליד ילדים הסובלים מהשמנת יתר.