כל מי שתעסוקתו ופרנסתו נפגעה, לחששות הכלכליים והדאגה לעתיד- יש השלכות גדולות על הנפש. אמנם רבים דיווחו על יצירתיות מתפרצת והצליחו לייצר לימונדה מהלימון אך מי שביתו והמזווה שלו היו תלויים בחוסר ודאות התקשה מאוד לנהל את הלחץ והדאגות.
טיפול פסיכולוגי או טיפול רגשי נועד לסייע לאנשים או לילדים אשר מרגישים מצוקה, חרדה, חוסר שביעות רצון או שינויים במצב הרוח המשפיעים על התפקוד ועל מערכות היחסים ואיכות החיים.
לתקופת הקורונה השפעות משמעותיות על כל המשתנים הללו במובנים רבים
ראשית- השינוי המשמעותי שהתפשטות הנגיף גרמה לכולם – העולם עמד מלכת, אי ודאות לגבי הדברים הבסיסיים ביותר בחיינו חלחלה לכל מקום. לאנשים לרוב קשה להתמודד עם שינויים וחוסר ודאות ידועה כאחד המצבים או הרגשות מעוררי הדחק המשמעותיים ביותר. לא רק שהשינוי היה גדול, הוא לא היה שינוי אחד אלא שינוי מתמשך ומתפתח מדי יום. בעצם כל החודשים האחרונים מאופיינים בעיקר בשינויים מתמשכים כאשר לא ניתן כמעט זמן להתרגל ולהסתגל לשינוי אחד בעוד שוב שינוי חדש בפתח. השינויים היו בכל תחומי החיים- המקצועיים, המשפחתיים, החינוכיים, בתחום הפנאי , הספורט – ולכן ההשלכות הנפשיות היו משמעותיות.

שנית, תעסוקתית- כל מי שתעסוקתו ופרנסתו נפגעה, לחששות הכלכליים והדאגה לעתיד- יש השלכות גדולות על הנפש. אמנם רבים דיווחו על יצירתיות מתפרצת והצליחו לייצר לימונדה מהלימון אך מי שביתו והמזווה שלו היו תלויים בחוסר ודאות התקשה מאוד לנהל את הלחץ והדאגות. מכיוון שלא היה ידוע כמה זמן מחסור זה ימשך, לשבועות הארוכים הללו יש השפעה של שחיקה משמעותית על הבריאות הנפשית.
שלישית, מבחינה משפחתית- דאגה להורים מבוגרים או לבני משפחה בעלי מחלות רקע, דאגה שלא נדבק ונוכנס לבידוד, המרחק מהסבים והסבתות והמשפחה המורחבת, אשר עבור רבים מהווה מקור לתמיכה והיעדר תמיכה זו בימים מורכבים היתה מורגשת ביותר. כמובן שמי שביתו ומשפחתו נמצאים בקשיים אז כמו כל מצב קיצון – גם היחסים המשפחתיים ושבר בהם מוקצן בימים בהם כולם סגורים בבית, מבלי שאנשים חיצוניים נכנסים, מבלי שמתאווררים בחוץ או עושים פעילות שבשגרה מפרה את המתח. זוגות רבים מדווחים על כך שימי הסגר הגבירו מתחים, החרדה שחקה את הזוגיות וההשפעה של צמצום המרחב על הזוגיות היתה קשה מאוד והעכירה את מערכת היחסים.
כמובן שלתקופה השפעות על מעגלים רבים נוספים – המעגלים החברתיים שלרבים הם מקור תמיכה משמעותי, זוגות שלא יכלו להיפגש, היעדר המשמעות שפעילות מחוץ לבית עשויה להעניק- ספורט, עבודה, מפגש עם אחרים. בהיעדר כל אלו- אין פלא שמיד עם ההקלות בסגר ראינו עלייה של עשרות אחוזים בפניה לטיפול פסיכולוגי.
אז כיצד טיפול פסיכולוגי יכול לסייע להתמודד עם כל ההשפעות של משבר הקורונה?
טיפול פסיכולוגי יכול לגעת בהשפעות הנפשיות ובפרשנות שהאדם נותן לכל אחת מסוגיות אלו. בטיפול הרגשי, תלוי בגישת הטיפול בה נוקט המטפל, ניתן יהיה להתייחס לכל סוגייה של המשבר בחייו של המטופל ולהבין היכן היא פוגשת אותו, האם כבר חווה תחושות דומות בעבר סביב משברים אחרים, מול אנשים אחרים, כיצד התמודד עם תחושות אלו בעבר, ולזהות מהם הכוחות והמשאבים שיש למטופל להתמודדות בצורה יעילה עם
השפעת משבר הקורונה.
בטיפול הנפשי, יש מקום לבחון החלטות והשלכות של כל החלטה כדי לבחור בצורה הנכונה ביותר למטופל ולהכינו להתמודדות עם ההשלכות של כל בחירה באופן בו יוכל לקחת אחריות ולהרגיש חזק דיו לצאת ולבצע את ההחלטות שקיבל. הטיפול הפסיכולוגי תומך ומלווה את האדם, מסייע במציאת פרשנות נוספת, עיבוד של החוויות, מציאת ההזדמנויות הטמונות במשבר ותמיכה על מנת לצאת מחוזקים.
בטיפול זוגי ניתן לדבר על
השפעת משבר הקורונה על הזוגיות, כיצד המשבר אילץ את בני הזוג להרגלים אחרים, השפיע על דפוסי התקשורת ביניהם ולסייע להם ביחד למצוא את הדרך הנכונה להמשיך מכאן והלאה, אפילו ע"י מתן כלים להתמודדות טובה יותר עם שינויים, משברים ולחצים סביבתיים אחרים שעוד יבואו.