הסוד שבתוכנו
איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קליני(MSW),
יש סודות שנושאים בחובם רמה גבוהה של בושה ואשמה ולכן הקושי לשתף בהם הוא גדול יותר. לפעמים יהיה מדובר בסוד לגבי אירוע שאנו חשים שקרה באשמתנו. תחושת האשמה יכולה להיות גם במקרים שאנו עשינו משהוא לאחר, או שמישהו עשה לנו ואנו חשים שלמרות שנעשה לנו זה קרה גם בגללנו.
למי מאתנו אין בכלל סודות?
מגיל צעיר ילדים נושאים עמם סודות שהם לא תמיד מגלים לאחרים. כילדים חלק מהשובבות הילדית לפעמים כרוכה בין השאר גם בלהסתיר דברים מחברים וממבוגרים במשפחה שלא רוצים שידעו. לפעמים מדובר במשהו שעשו וחוששים שיכעסו עליהם או יענישו אותם ולכן יעדיפו לשמור לעצמם. לפעמים לא יגלו כלל ולפעמים אחרי זמן יגלו כי יהיה להם קשה להסתיר את הסוד או שירגישו צורך לשתף משהוא קרוב. לרב יחושו הקלה אחרי ששיתפו אם לא ישפטו או יבוקרו יתר על המידה.
ד"ר ד. ויניקוט, פסיכואנליטיקאי בריטי ניסח זאת בצורה נפלאה: "זהו אושר להיות חבוי אך אסון לא להימצא".
סוגי סודות
לפעמים נשמור סודות שלתפיסתנו מגינים על משהוא אחר, לפעמים שמירתם מגינה עלינו, לפעמים מגינה על הדימוי שלנו או של האחר.
יש סודות שרלוונטיים לגילאים מסוימים. סודות שילדים לפעמים ישמרו מאחרים לרב יהיו שונים מסודות שלנו כמבוגרים, אבל לא תמיד. הצורך בהערכה וקבלה הוא צורך הקיים בכל גיל ולפעמים שמירת הסוד מאפשרת שמירה על תחושה של קבלה והערכה שחיונית לנו בכל גיל וכמעט בכל שלב בחיים.
יש סודות שלעתים נשמור אותם בגיל הילדות או הנעורים כי נרגיש שאם נגלה אותם ישפטו אותנו בחומרה בגינם, ובגיל מבוגר יותר יראו לנו כבעלי משמעות קטנה יותר ולכן נרגיש משוחררים מספיק כדי לחשוף אותם. לעומתם יש סודות שגם במרוצת השנים והשינויים לא נרגיש שמשמעותם פחתה ולכן נמשיך לשמור אותם באדיקות.
יש סודות שנושאים בחובם רמה גבוהה של בושה ואשמה ולכן הקושי לשתף בהם הוא גדול יותר. לפעמים יהיה מדובר בסוד לגבי אירוע שאנו חשים שקרה באשמתנו. תחושת האשמה יכולה להיות גם במקרים שאנו עשינו משהוא לאחר, או שמישהו עשה לנו ואנו חשים שלמרות שנעשה לנו זה קרה גם בגללנו.
כיצד אנו חיים עם סודות
אנשים רבים יכולים לחיות את כל חייהם עם סודות כמוסים ומשמעותיים עבורם שמעולם לא סיפרו לאיש (גם לא לפסיכולוג, לכומר או לרב).
בעבודתי במגזר הציבורי עשינו תרגיל באחד ממפגשי הצוות הטיפולי שהוקדש כולו לנושא של סודות. התברר שלכולנו, כל אנשי הטיפול יש סודות שלא סיפרנו לאיש. לחלק יש מספר קטן מאוד של סודות, ולחלק התברר יש עשרות סודות שהם נושאים עמם כל החיים בלי שום תכנון או כוונה אי פעם לספרם לאיש. הסיבות לשימור הסודות הינן לרב: בושה, אשמה, הגנה על האחר, חשש מפגיעה בתפיסת הערך העצמי.
חלקנו זוכרים וחושבים על הסודות כמעט כל הזמן וחלקינו הצלחנו לשים את אותם הסודות באיזו מגירה ולאחסנם שם בלי הצצה תכופה באותה המגירה ומחשבה על אותם האירועים/המעשים שבגינם נוצרו הסודות.
גם אם אין אנו חושבים רבות על אותם הסודות שאחסנו, בתקופות מסוימות בחיינו ייתכן ונזכר ונבקר באופן תכוף יותר את אותם הסודות. לרב זה יקרה כאשר יהיה טריגר בהווה שיזכיר לנו את אותם האירועים שבגינם נוצר הסוד.
חלק מהסודות הם סודות מודעים, שגם אם אנו לא חושבים עליהם כמעט הם נגישים לנו. חלק מהסודות, הם סודות גם מעצמינו. הם עברו הדחקה לתת המודע שלנו ורק במקרים של אירועים מסוימים או במהלך טיפול פסיכולוגי יעלו לתודעה ותהיה לנו גישה אליהם. כלומר מדובר כאן בסודות שהם גם סודות עבורנו והנפש שלנו לרב כלל לא רוצה לזכור אותם.
מתי אנחנו רוצים וצריכים לחשוף סודות
כאמור, חלקינו מצליחים לחיות לא רע עם סודות חיים שלמים. לפעמים לומדים כיצד להתנהל ולהקטין את אותם הטריגרים שמעוררים את הסודות, בין אם הסודות מודעים ובין אם מודחקים ואין לנו גישה אליהם. לפעמים החיים מזמנים לנו אירועים לא מתוכננים שמעוררים את אותם הסודות שחשבנו שאחסנו ומחייבים אותנו להיפגש איתם מחדש. לפעמים נוכל להיפגש איתם ואז לאחסנם מחדש, ולפעמים יהיה לנו קשה ואולי בלתי אפשרי לעשות זאת.
השיתוף בסוד לרב מקל מהעומס שאנו נושאים בלהחזיק את הסוד כל השנים בתוכנו. לרב, בשיתוף הסוד מול אדם קרוב שבוטחים בו, או במסגרת טיפולית מול מטפל שנוצר עמו קשר טיפולי משמעותי ובוטח, כאשר לא נשפט על אותו הסוד, נזכה לתחושה של תיקוף בגין החוויה שבגינה שמרנו את הסוד. דבר זה יאפשר שחרור של האנרגיה והנטל שאותם נשאנו לאורך זמן לצורך שמירת הסוד, ונחוש שחרור ממעמסה, מועקה, מאשמה ובושה. את האנרגיה שהושקעה בשמירת הסוד וכעת השתחררה נוכל להשקיע במקומות ובמישורים חדשים שיאפשרו לנו בין השאר התפתחות וצמיחה.
איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קליני(MSW),
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, עובדת סוציאלית קלי
התמחות: מומחית בפסיכותרפיה דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, בריאות הנפש,חרדה,דיכאון,אבל ואובדן,טראומה, הדרכת הורי
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת במבוגרים וילדים. מאמינה בכוחותיו של האדם וביכולתו למצוא את התשובות הנכונות עבורו. משלבת גישות שונות
פסיכותרפיסטית בגישה דינמית
התמחות: הפרעות חרדה, דיכאון, שאלות זהות, אבל ואובדן, פוסט טראומה,משברי חיים. מטפלת דינמית עם הסמכה גם בEMDR
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון של 25 שנה בטיפול במגוון מצוקות וקשיים רגשיים ובפרט עבודה עם טראומה. מאמינה שמכל חוויה גם הכואבת ביותר ניתן לצמוח
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: פחדים וחרדות, דיכאון, תקיעות, התמודדות עם טראומה, אובדן, או חוויות משבר בתחומים שונים (מערכות יחסים,
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מטפלת אונליין
שפה: עברית
בטיפול חשוב לי ליצור מרחב בטוח ולא שיפוטי המאפשר מגע בעולם הפנימי, על מנת להבין את המשמעות שמאחורי הקשיים, הפחתת הסבל המתלווה אליה
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ופסיכותרפיסטית CBT
התמחות: טיפול זוגי במשברי זוגיות, הדרכת הורים, מציאת בן/ בת זוג , טיפול משפחתי, אובדן במשפחה.
טיפול נפשי פר
אזור בארץ: שפלה,גדרה,יבנה,אשדוד
שפה: עברית
מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה מאד, מומחית בטיפול ממוקד פתרון ויעיל ליציאה ממשברים אישיים וזוגיים. פסיכותרפיסטית פרטנית בשיטת CBT המעני
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לחוד וביחד השלבים החשובים בטיפול הזוגי דליה אראל פסיכותרפיסטית
השלבים החשובים בטיפול הזוגי הם: אבחנה והערכה. תפקידה של ההערכה הטיפולית הוא : בנית תוכנית טיפולית מתוך התכנים הבעייתיים שאובחנו ,בהתאם לגישתו הטיפולית של המטפל.
כיצד פעילות ספורטיבית תסייע לילד להתפתח חברתית תומר קמיל, מאמן ספורט טיפולי
השלם עולה על סך חלקיו כל אדם נתקל בסיטואציות שונות במהלך חייו בהן הוא נדרש לקחת חלק מקבוצה. בין אם בעבודה, בבית הספר או במסגרות שונות אחרות. לכן השתלבות בקבוצה, אשר דורשת עבודת צוות וחשיבה קבוצתית, היא כלי למידה חשוב עבור כל אחד מאיתנו.
זוגיות בימי קורונה – איך שומרים על התא הזוגי בצילו של משבר עולמי חסר תקדים? - חלק א' – אתגרי התקופה צוות על הספה
משבר הקורונה והשלכותיו הבריאותיות, החברתיות והכלכליות, העצימו לאין ערוך את האתגרים העומדים בפני זוגות והביאו עמם מערכת חדשה של לחצים, איך שומרים על התא הזוגי בצילו של משבר עולמי? חלק א'
אתגרים נפשיים של אנשי מילואים השבים הביתה צוות אתר על הספה
בשבועות האחרונים, חוזרים הביתה אנשי המילואים לאחר חודשים רצופים בחזית הלחימה. לצד השמחה על חזרתם בשלום והצפייה שלהם לחזרה לשגרת החיים, אסור להתעלם מהעובדה שתקופה זו לוותה מטווח רחב של חוויות ויש לתת את הדעת גם להיבטים הנפשיים והרגשיים של השירות