זיהוי מוקדם של אנורקסיה ופניה ללא דיחוי לקבלת עזרה מקצועית ישפרו מאוד את יעילות ההתמודדות עם המחלה ויאפשרו החלמה מלאה בתוך זמן קצר יותר
אנורקסיה, או בשמה המלא "אנורקסיה נרבוזה" (Anorexia Nervosa), היא הפרעת אכילה המאופיינת ברצון עז להפחית ממשקל הגוף עד כדי הרעבה עצמית, גרימת נזק בריאותי חמור ואפילו מוות.
המילה אנורקסיה מקורה ביוונית עתיקה ופירושה חוסר תיאבון. למעשה, ברוב המקרים קיימת תחושת רעב אך הלוקים בהפרעה מתעלמים ממנה או נוקטים באמצעים כגון הקאות יזומות ונטילת תרופות משלשלות כדי להיפטר מתכולת הקיבה בטרם תעוכל. המונח Nervosa מעיד על כך ששורשי ההפרעה הם פסיכולוגיים נפשיים ולא פיזיולוגיים.

רובם המוחלט של מקרי אנורקסיה הם בקרב נערות ונשים צעירות עד גיל 30. בארה"ב אחת מכל 100 נשים מתמודדת עם אנורקסיה בשלב כלשהו עד שימלאו לה 30. גם גברים לוקים באנורקסיה אך בשיעור נמוך פי 100 מנשים. כ - 2% ממקרי האנורקסיה מסתיימים במוות, אבל חשוב לדעת
שטיפול מקצועי ותמיכה משפרים מאוד את הסיכוי להחלים.
בסקירה זו ריכזנו עבורכם מידע שבכוחו לסייע להקדים ולזהות אנורקסיה עוד בשלביה הראשונים. בנוסף, תמצאו בסקירה תיאור תמציתי של שיטות טיפול שונות והדגשת החשיבות של פניה ללא דיחוי לקבלת עזרה, לעיתים עוד בטרם קיימת הכרה בבעיה מצד מי שלקתה בהפרעת אכילה מסוכנת זו.
שני סוגים של אנורקסיה
מקובל להבדיל בין שני סוגים של אנורקסיה, הראשון מאופיין בהימנעות מאכילה ואילו בסוג השני יש צריכה של מזון (כולל אפיזודות של בולמוסי אכילה) אך פעולות יזומות לריקון תכולת הקיבה מונעות עיכול המזון והזנת הגוף.
שכיחותם של שני הסוגים כמעט זהה אך בקרב הציבור מוכרת יותר אנורקסיה מן הסוג הראשון ולכן לא פעם טועים לחשוב שלא תיתכן אנורקסיה אם רואים שהלוקים בה יושבים עם בני המשפחה לאכול, או יוצאים למסעדות ואוכלים, כפי הנראה, כמות מכובדת של אוכל מזין ובריא, יותר או פחות.
חשוב לדעת ששני סוגי האנורקסיה מסוכנים וגורמים לתוצאות דומות: ירידה במשקל הגוף עד כדי פגיעה בבריאות ואף סכנת מוות.
מה גורם לאנורקסיה?
מגוון גורמים נמצאו כתורמים להתפתחות של אנורקסיה, ככל שחוברים יחד רבים יותר מהם הסיכוי ללקות בה גדל.
ידוע שיש נטייה גנטית ללקות באנורקסיה אבל בכל המקרים של אנורקסיה ניכרת השפעה של גורמים סביבתיים ותכונות אופי. אנו חיים בחברה בה להיות רזה נחשב אסתטי יותר מאשר לסבול מעודף משקל, ורבים שואפים להפחית במשקל כדי להיראות טוב. אנורקסיה עלולה להתפתח כאשר שאיפה כזו חוברת לתכונות אופי כגון פרפקציוניזם, דימוי עצמי נמוך מחד ושליטה עצמית גבוהה מנגד, קושי להתמודד עם לחצים,
נטייה ללקות בדיכאון או
חרדה ועוד.
סימנים שצריכים להדליק נורות אזהרה
זיהוי מוקדם של אנורקסיה ופניה ללא דיחוי לקבלת עזרה מקצועית ישפרו מאוד את יעילות ההתמודדות עם המחלה ויאפשרו החלמה מלאה בתוך זמן קצר יותר: ירידה חדה במשקל, אימוץ שגרת פעילות גופנית אינטנסיבית, שינויים בהרגלי התזונה (משטר דיאטה חמור או בולמוסי אכילה דווקא), סימנים להקאות תכופות, שימוש בחומרים משלשלים.
סימן מובהק לאנורקסיה הוא שמי שלוקים בה בטוחים שיש להם עודף משקל גם כאשר מדד מסת הגוף (ה- BMI או ה - Body mass index) שלהם מראה באופן מפורש שאין זה המצב. ווסת לא סדירה, או אפילו הפסקת הווסת כליל, רמת אנרגיה נמוכה, שיער דליל וציפורניים חלשות, חולשה ואבדן הכרה לא מוסברים גם הם עשויים להעיד על אנורקסיה.
איך מטפלים באנורקסיה?
טיפול באנורקסיה יכלול מגוון פעולות המבוצעות. כך למשל ייתכן טיפול תרופתי
יחד עם תמיכה נפשית במגוון שיטות, ביניהן
טיפול פסיכולוגי או פסיכותרפי, השתתפות במפגשי קבוצת תמיכה (לעיתים יחד עם בני משפחה), ייעוץ תזונתי ועוד.
לעיתים קרובות מי שלוקים באנורקסיה אינם מכירים בכך ויש לפעול בנחישות כדי לשכנע אותם להתחיל לקבל טיפול. במקרים קשים, כאשר קיימת סכנת חיים וחוסר נכונות לאכול, אין מנוס מחיבור להזנה בצינור ישר לקיבה.
חשוב לדעת שטיפול באנורקסיה הוא מתמשך, זאת בשל הצורך בליווי עד לחזרה למשקל גוף תקין, סכנת הישנות הבעיה והתמודדות עם גורמים שהובילו להתפתחותה מלכתחילה.