הפרעות שינה
צוות על הספה
אנשים רבים ממהרים ליטול כדורי שינה כטיפול בהפרעות שינה שונות, אך חשוב להבין: כדורי שינה, בוודאי כאשר ניטלים לאורך זמן וללא בקרה רפואית צמודה, אינם מטפלים בהפרעות שינה
הפרעות שינה הן שם כולל למגוון רחב של בעיות הקשורות בשינה – כמותה, תדירותה, איכותה, שינויים פיזיולוגיים חריגים המתרחשים במהלכה ואיכות המעברים בין שינה ליקיצה.
הפרעות שינה נפוצות
נדודי שינה (אינסומניה):
קושי בהירדמות שעלול לנבוע מסיבות שונות, ביניהן לחץ ומתח נפשי המונעים שינה וכן סיבות פיזיולוגיות שונות.
תסמונת פאזת השינה הדחויה – מופע ספציפי של אינסומניה, הנובע מכך שלאדם עם ההפרעה יש שעון ביולוגי בעל מחזור יממה שונה משל רוב האנשים, ולכן נטייתו הטבעית היא להירדם ולהתעורר מאוחר הרבה יותר מהרגיל, ואף להציג ביטויים יוצאי דופן של מחזורים יומיים כמו טמפרטורת הגוף, מחזור הורמונלי ועוד.
סהרוריות:
הליכה או ביצוע פעולות אחרות, חלקן מורכבות מאוד, מתוך שינה. תופעה זו נפוצה בעיקר אצל ילדים ונדירה הרבה יותר אצל מבוגרים ומקורה כנראה גנטי, אף שחוקרים מצאו לה גם מקורות נפשיים כמו חרדה, לחץ נפשי קיצוני או פוסט טראומה.
נרדמות (נרקולפסיה):
הפרעה נדירה ומסוכנת מאוד, הגורמת לאדם להירדם באופן פתאומי, לפרקי זמן שנעים בין דקות לשעות, באמצע ביצוע פעולות יומיומיות, לעיתים מורכבות. אדם עם נרקולפסיה נרדם הישר לתוך שנת REM עמוקה, המאופיינת ברפיון שרירים מלא, ואין צורך להכביר במילים אודות סכנת החיים למי שנרדם בזמן שהוא מחזיק בהגה, חוצה כביש סואן או מפעיל מסור חשמלי.
קטפלקסיה:
שיתוק לאחר השינה, מצב נדיר בו לאדם המתעורר אין יכולת להזיז את איבריו והוא חווה שיתוק מלא של מספר דקות במעבר בין השינה להתעוררות. לעיתים קרובות נרקולפסיה וקטפלקסיה יופיעו יחד, מאחר ומדובר בהפרעות שמלוות זו את זו.
שתי תופעות נוספות ונפוצות מתרחשות במהלך השינה, אך אינן מוגדרות הפרעות שינה:
דום נשימה בשינה:
הפסקת נשימה במהלך השינה, המתרחשת לפחות פעמיים בלילה ומלווה בנחירות קשות והתעוררויות מרובות במהלך הלילה, המובילות לעייפות קשה, ולעיתים אף מסכנת חיים. הסיבות הפיזיולוגיות לדום נשימה בשינה כוללות השמנת יתר, פוליפים או מבנה צר של דרכי הנשימה.
דום נשימה בשינה עלול להופיע גם אצל ילדים והוא מקושר, על ידי רוב החוקרים, לתופעה של מוות בעריסה.
הרטבת לילה:
שחרור שתן לא רצוני במהלך הלילה, בגיל שבו כבר צפויה שליטה בדרכי השתן. התופעה נפוצה בעיקר אצל ילדים - כ 15% מהילדים בגיל חמש, כאשר השכיחות הולכת ויורדת עם הגיל, על לשכיחות של 1% בלבד בגיל 15.
טיפול
טיפול באינסומניה או בתסמונת פאזת השינה הדחויה יכלול בדרך כלל פוטו תרפיה (חשיפה מבוקרת ומתוכננת לאור ולחושך, לשם תזמון שעת השינה הרצויה), איחור זמן השינה באמצעות התשת הגוף ומניעת שינה במשך היום, ובמקרים קיצוניים יותר – טיפול באמצעות הורמון מלטונין. בשנים האחרונות נפוצות גם דרכי טיפול טבעיות שכוללות תזונה מותאמת, נטורופתיה ושימוש בתוספי מזון.
טיפול במצבים של דום נשימה בשינה יצריך התייחסות למקורות הבעיה – הפחתת משקל, הסרת פוליפ מדרכי הנשימה, הרחבת מבנה דרכי הנשימה הצרות ובמקרים קשים גם שימוש במסכת CPAP השואבת אוויר מהסביבה ומחדירה אותו אל דרכי הנשימה העליונות בלחץ מדחס.
טיפול בנרקולפסיה כולל שימוש בתרופות ממריצות במשך היום, כגון ריטלין.
ומה לא מומלץ לעשות?
אנשים רבים ממהרים ליטול כדורי שינה כטיפול בהפרעות שינה שונות, אך חשוב להבין: כדורי שינה, בוודאי כאשר ניטלים לאורך זמן וללא בקרה רפואית צמודה, אינם מטפלים בהפרעות שינה, מאחר והם משרים שינה שטחית מדי ובעלת אפיזודות שנת REM קצרות מדי, ובנוסף, הגוף מפתח אליהם סבילות הפוגעת בהשפעתם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: כלל תחומי בריאות הנפש.
חרדה ופוביה, דיכאון, ocd, זוגיות, משברי חיים, קשיים חברתיים, ספקטרום תקשורת
אזור בארץ: גני תקווה, קריית אונו, פתח תקווה, סביון, יהוד
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מומחית, עוסקת בטיפול בילדים, נוער, מבוגרים, הגיל השלישי והדרכות הורים למעלה מעשר שנים. מטפלת בטווח רחב של קשיים
פסיכותרפיסטית ב CBT ותרפיה באמנות
התמחות: סיוע בזמן משבר וליווי לשינוי, חרדה, OCD ,דכאון, פוביות, ויסות רגשי, מיינדפולנס וקשיים חברתיים ביל
אזור בארץ: מודיעין,רחובות
שפה: עברית
אני מתרכזת בקשר טיפולי ממוקד, קרוב ושוויוני, מכיל, אמפטי, סבלני, המקנה כלים לצמיחה וגדילה תוך קבלה וחוסר שיפוטיות. משלבת גם פגיש
פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: בריאות הנפש, בעיות משפחתיות וזוגיות, אובדן, פוסט טראומה וטראומה מורכבת, התמודדות עם משברי חיים, חרדה
אזור בארץ: עמק חפר,אונליין
שפה: עברית
הטיפול מתאים למי שיש קשיים במערכות יחסים (זוגיות, משפחה, עבודה ועוד), למי שמתמודד עם דיכאון, חרדות, תקיעות בחיים, אובדן, חוסר שלמו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
המשמעות הפסיכולוגית של חלומות חוזרים צוות אתר על הספה
העיסוק בחלומות בהקשר הפסיכולוגי אינו חדש וגילו כגיל הפסיכולוגיה עצמה. חוקרים ואנשי טיפול מסכימים לחלומות יש תפקיד משמעותי ברווחה הנפשית של האדם, אך מדוע יש חלומות שחוזרים על עצמם? מה יכולה להיות המשמעות והאם ניתן להיעזר בחלומות חוזרים במהלך טיפול פסיכולוגי?
כיצד ניתן בכלל להסביר את זוועות המלחמה לילדים? צוות אתר על הספה
"הבת שלי מפחדת ללכת לבי"ס", "הבן שלי לא מוכן ללכת לישון בלילה ורוצה לשמור עלינו", "הילדים מתוחים, עצבניים וכעוסים כל הזמן. אני מבינה אותם אבל לא יודעת איך להתמודד". הרבה מאוד הורים שואלים את עצמם איך מתווכים את המציאות הקשה לילדים בצורה הנכונה ביותר?
מה זה פסיכולוג תעסוקתי ומתי כדאי לפנות אליו? גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
במאמר זה אבקש להכניס אתכם לעולם המרתק של תחום התמחות מוכר קצת פחות – פסיכולוגיה תעסוקתית ולתאר לכם את תפקידו של פסיכולוג תעסוקתי. מהו תחום התמחותו? ומתי וכיצד הוא יכול לסייע גם לכם?
בריונות ברשת יוסי אוסדון, פסיכולוג
קרוב לשלושים וחמש שנים חלפו ועדיין תחושה עמוקה של בושה ואשמה מלווה אותי כשאני נזכר במה שעשינו לאיתן. איתן הצטרף אלינו לכיתה ב', אנחנו כבר היינו קבוצה מגובשת, כזאת שהכירה עוד בפעוטון, ואז איתן הגיע, והוא היה שמן. זה היה יותר ממספיק בכדי להתחיל את מסכת ההתעללות בו.