זוגיות הרסנית עם מאפייני התעללות לא חייבת בהכרח לכלול אלימות פיזית, אם כי כזו אינה נדירה כמובן. התעללות יכולה ללבוש פנים רבות ולהתבטא במגוון דרכים, כמו אלימות מילולית, אלימות מינית, אלימות כלכלית ואלימות רגשית.
המונח "זוגיות רעילה" הפך נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות ומופיע לא פעם בטורי דעה, מאמרים אקדמיים ושלל כתבות בעיתונות וברשת.
מהי בעצם זוגיות רעילה? איך תדעו שאתם חיים בתוך זוגיות כזו?
האם טיפול יכול לעזור? ומתי מגיע הזמן לקום וללכת, כמה שיותר מהר?
במאמר הבא ננסה להבין את המאפיינים של זוגיות כזו ובמאמר ההמשך נדבר על מה אפשר לעשות כדי להיחלץ מהמצב .
זוגיות רעילה – קווים לדמותה
כאשר מדברים על מערכת יחסים/זוגיות רעילה או קשר רעיל – מתכוונים לזוגיות בעלת מאפייני התעללות, בה אחד מבני הזוג (ברובם המכריע של המקרים המדווחים מדובר באישה) נמצא בעמדת נחיתות משמעותית וסופג בקביעות עלבונות, בוז וביטול מצד בן או בת הזוג.
סוגים של זוגיות רעילה
זוגיות הרסנית עם מאפייני התעללות לא חייבת בהכרח לכלול אלימות פיזית, אם כי כזו אינה נדירה כמובן. התעללות יכולה ללבוש פנים רבות ולהתבטא במגוון דרכים, כמו אלימות מילולית,
אלימות מינית, אלימות כלכלית ואלימות רגשית.
לזוגיות רעילה יש מספר מאפיינים מרכזיים:
* פערים ניכרים ביחסי הכוחות, כאשר בן זוג אחד הוא דומיננטי, שולט ואקטיבי ובן הזוג השני הוא נשלט ופסיבי.
* ברוב המקרים הקשר הזוגי מתחיל בצורה יחסית נורמטיבית והשינוי ביחסי הכוחות מופיע עם הזמן והולך ומתדרדר לאורך חיי הקשר.
* בן הזוג הפסיבי סופג עלבונות וסובל מיחס מזלזל ומקטין, אך למרות כל זאת, הוא נשאר בקשר ותופס אותו כרומנטי ועוצמתי במיוחד, עד כדי הזנחת תחומי החיים האחרים והתמקדות בלעדית בבן הזוג המתעלל במטרה לספק את צרכיו ולהמשיך להגן עליו.
סימנים לכך שאתם נמצאים בזוגיות רעילה
אמנם אמרנו שזוגיות לא מתחילה רעילה, אלא מתדרדרת עם הזמן, ובכל זאת – יש מספר סימנים מקדימים שיכולים לרמוז לכם, די במהירות, לאן הקשר הזה הולך:
* הוא יותר מדי טוב מכדי להיות אמיתי – לפעמים הביטוי הזה פשוט נכון ואם כל מה שאי פעם הפריע לך בקשר זוגי לא עולה בזוגיות החדשה, יתכן שיש כאן מניפולציה שנועדה להסתיר את האמת.
* הוא אוהב אותי בטירוף – מרבית הקשרים הזוגיים החדשים מתחילים בהתלהבות ובעוצמה, אבל במקרה של זוגיות רעילה, הדבר עשוי להעיד על אובססיביות חונקת. אם הקשר מתחיל באינטנסיביות חשודה – כדאי לעצור.
* התאהבות מהירה מדי – מערכות יחסים נבנות עם הזמן, אך לגבר הרעיל אין זמן לחכות ולכן הוא יפציץ אותך כבר על ההתחלה בהצהרות אהבה, בשמות חיבה אינטימיים, במגע גופני קרוב ואינטנסיבי ובדיבורים על העתיד הוורוד הצפוי לכם.
* גישה דיכוטומית לחיים – כפי שנראה בהמשך, לגבר מתעלל יש סיכוי גבוה להיות בעל הפרעת אישיות מסוגים שונים. אדם כזה יראה את העולם בצבעים של שחור ולבן, טוב ורע, מנצח ומפסיד ולכן בכל הסיפורים שלו הוא תמיד יהיה אחד מהם, בלי גוונים של אפור.
* השפה חשובה – אדם ממורמר, שמדבר בזלזול אל ועל אחרים, מפיץ סביבו ארס, מדבר בבוטות ויודע תמיד הכל, עלול להפנות בשלב כלשהו את כל הטון הזה כלפייך וזה יקרה, כנראה, הרבה יותר מהר ממה שאת חושבת.
* מבטיח ולא מקיים – פער בין מילים למעשים יכול להעיד כאלף עדים על כך שמשהו לא בסדר קורה כאן. איך אמרו כבר חכמים? אהבה מראים במעשים, לא במילים..
* הצרכים שלו קודמים – כאשר את מניחה את הצרכים של בן הזוג במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות מאשר הצרכים שלך, ועושה זאת כל הזמן.
* סליחה שאני חיה – כאשר את מוצאת את עצמך מתנצלת כל הזמן ומנסה לסדר את העולם כולו, כדי שחס וחלילה לא תופרע שלוותו של בן הזוג.
* כמו עוד ילד – נשים רבות מתייחסות לבן הזוג שלהן כאל ילד נוסף. אבל במקרה של זוגיות רעילה הדבר יהיה קיצוני ותחושי שהחיים שלך סובבים סביבו בכל דרך ושאת מוותרת על הכל למענו. למעשה, עמוק בלב, את רואה אותו כילד חסר ישע שזקוק להצלה, אפילו שאת יודעת שזוגיות טובה מחייבת שני אנשים בוגרים בקשר הדדי.
כדי לקרוא עוד על הסיבות להיווצרות קשר זוגי רעיל והדרכים להיחלץ ממנו –
לחצו כאן.