
החלטות לשנה החדשה – למה כל כך קשה לעמוד בהן?
צוות על הספה
אין סוף מחקרים שנערכו בנושא, הראו כולם עד כמה נמוך הסיכוי להצליח בתהליכי שינוי, כאשר המוטיבציה איננה פנימית ואותנטית.
בין אם אתם נמנים עם הנושמים לרווחה לאחר סיומה של שנת 2021 ובין אם השנה החולפת הייתה טובה עבורכם, אתם כנראה חושבים עכשיו על השנה החדשה ומבטיחים לעצמכם מיני הבטחות לדברים שתעשו אחרת.
למה השנה החדשה כל כך משמעותית לנו?
יהיה מי שישאל, ובצדק, מה העניין הגדול? הרי מדובר בציון מועד בלוח השנה ותו לא.
איש לא באמת מרגיש אחרת או משתנה באופן מהותי, רק בעקבות העברת דף בלוח, נכון?
הסיבה האמיתית למשמעות שאנו מייחסים לתאריכים מסוימים, כמו יום הולדת או שנה חדשה, היא שאנחנו בני אדם, וככאלה קשה לנו מאוד לעשות שינוי משמעותי בחיינו, בכל תחום.
זו הסיבה שאנו משתמשים בעזרים חיצוניים, כמו תאריך סמלי, כדי לנסות ולתת משנה תוקף להחלטות שקיבלנו ולשינויים שאנו מעוניינים לעשות בחיינו – יהיו אשר יהיו.
מה אנשים מחליטים לקראת שנה חדשה?
התשובה הנכונה תהיה – מה לא?
החלטות שאנשים מקבלים לקראת תאריך סימבולי כמו שנה חדשה, מבטאות את המקומות בהם הם מעוניינים לבצע שינוי משמעותי באורחות החיים:
* אצל חלק מהאנשים מדובר ביחסים במשפחה (החלטה להתגרש או לעבוד על הקשר הזוגי, החלטה להיות סבלניים יותר עם הילדים ועוד).
* החלטות מקצועיות הנוגעות לעולם העבודה – לעזוב מקום עבודה, לבקש העלאה בשכר, לשנות פוזיציה בחברה ועוד.
* החלטות הנוגעות לשיפור עצמי – ירידה במשקל, אימון גופני קבוע, שליטה טובה יותר בתקציב המשפחתי, הפסקת עישון ועוד.
האם החלטות לשנה החדשה אכן מבוצעות?
לצערנו, התשובה היא בדרך כלל לא.
כפי שכבר ציינו- כולנו בני אדם, וככאלה מתקשים לשנות את דרכינו, גם כאשר ברור לנו הצורך בכך.
מחקרים מראים כי רק פחות מ-20% מהאנשים, יצליחו לבצע את השינוי בו הם מעוניינים ולהחזיק בו, גם שנתיים אחרי שקיבלו את ההחלטה. הרוב המכריע לא יצליח ויוותר על השינוי, בטווח שבין שבוע לשלושה חודשים לאחר קבלת ההחלטה.
מה מונע מאתנו להצליח לעמוד בהחלטות לשנה החדשה?
הסיבות לכך רבות ומגוונות, אך ברוב המקרים מדובר באחת מהסיבות הבאות:
1. יעד לא מדיד – הרבה מהמטרות שלנו מנוסחות באופן כללי מדי, המקשה על הביצוע. תמיד עדיף לקבוע יעד ממוקד כמו לצאת להליכה 3 פעמים בשבוע או לצאת לדייט זוגי פעם בשבוע, מאשר יעד אמורפי כמו לבלות יותר עם הילדים או לעמוד יותר על שלנו בעבודה.
2. קושי בניהול עצמי – קשה להפריז בתיאור הקושי של בני אדם להגדיר מטרה ולחתור אליה באופן עקבי וממוקד. העולם מלא בהפרעות והפתעות (מי אמר קורונה?) שמתעקשות לעמוד בדרכנו אל השינוי הנכסף ומעטים הם האנשים שיכולים לעמוד בפיתויים ובקשיים ולהישאר ממוקדים במטרה.
מה אפשר לעשות כדי לשפר את הסיכוי לעמוד בהחלטות לשנה החדשה?
1. רצון אותנטי בשינוי – אין סוף מחקרים שנערכו בנושא, הראו כולם עד כמה נמוך הסיכוי להצליח בתהליכי שינוי, כאשר המוטיבציה איננה פנימית ואותנטית.
לחץ סביבתי ומשפחתי תחושה שכך "אמור" להיות, אינם מהווים מניע חזק מספיק, שיאפשר לאדם להתמודד עם הקשיים בדרך לשינוי. כמו שאמרו חכמים – הצעד הראשון לבצע שינוי הוא פשוט... להחליט.
2. אחד אחד – לא כדאי לקבל יותר מדי החלטות לשנה החדשה או בכלל. נסו להבין מה הכי דחוף לכם והתחייבו לשינוי בתחום אחד בלבד. לאחר מכן תוכלו להוסיף מטרות ויעדים נוספים ולדייק את עצמכם.
3. להתחיל לזוז – מומלץ לא לחכות יותר מדי, כי הרי ידוע שהמושלם נוטה לעמוד בדרך אל הטוב מאוד. החלטתם להתחיל לעשות ספורט? קומו וצאו להליכה ראשונה ורק אח"כ חפשו בגדים מתאימים, אוזניות ספורט ומדריך מקצועי.
4. שינוי הסביבה המיידית, כך שתתמוך בתהליך השינוי – כל מי שניסה אי פעם לעשות דיאטה יודע עד כמה קשה להימנע מהשוקולד שקורא מהארון בשעת לילה מאוחרת. לעומת זאת, כאשר אין שוקולד בבית, יהיה לנו קל הרבה יותר להימנע ממנו. הסרת פיתויים סביבתיים וחברתיים מסייעת רבות לעמידה בהחלטות שקיבלנו.
5. התחייבות לסביבה – אנשים רבים שהתקשו בעמידה בהחלטות שונות שקיבלנו, כמו תחילת תהליך דיאטה, מצאו שהסיכוי להצלחה עולה, כאשר משתפים את הסביבה ביעד הנכסף ולמעשה "מתחייבים" בפני הסביבה הקרובה לעמוד ככל יכולתנו בתהליך השינוי הרצוי לנו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, עובדת סוציאלית קלי
התמחות: מומחית בפסיכותרפיה דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, בריאות הנפש,חרדה,דיכאון,אבל ואובדן,טראומה, הדרכת הורי
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת במבוגרים וילדים. מאמינה בכוחותיו של האדם וביכולתו למצוא את התשובות הנכונות עבורו. משלבת גישות שונות

פסיכותרפיסטית ומטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת
התמחות: טיפול בחרדה, דיכאון, פוסט טראומה, טיפול זוגי, טיפול משפחתי, הדרכת הורים, אבל ואובדן, התמודדות עם משב
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית
מטפלת במבוגרים, מתבגרים וילדים עם קשיים נפשיים, חברתיים והתנהגותיים. מדריכת הורים ומטפלת בזוגות ומשפחות. הטיפול הוא בדגש על ראייה

פסיכותרפיסטית ומטפלת בתנועה
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,טראומות,משברי חיים,הפרעות בדימוי עצמי, הפרעת קשב וריכוז, קשיי ויסות ר
אזור בארץ: חיפה, פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת במשברי חיים, גירושין, אבל ואובדן, חולי פיזי ונפשי, חרדה ודיכאון, טראומות, תחושת תקיעות, דיכאון לאחר לי

פסיכותרפיסט מומחה בטיפול בטראומה ומשברי חיים
התמחות: קשיים רגשיים, חרדה ופוביה, דיכאון אצל מבוגרים, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, טיפו
אזור בארץ: מרכז,שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא,רמת השרון,הוד השרון
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט מוסמך ודוקטורנט לפסיכותרפיה בלונדון. מומחה בטיפול במתבגרים ובמבוגרים ובהדרכת הורים. בעל ניסיון בטיפול בחרדות, טראו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
עצות להתמודדות עם חרדה בימי קורונה טיפול בעברית בלונדון
וירוס הקורונה שתפס את כולנו בהפתעה, לא רק שמצריך שינויים באורח החיים היומיומי, אלא גם מצריך יכולת התמודדות עם מצב של אי ידיעה. עבור אנשים רבים מצב של חוסר ידיעה הוא מצב קשה להכלה, ופעמים רבות יכול ליצור מתח רב וחרדה.
הבידוד עמותת רקפת
הבידוד – בין אם הוא נדרש מאיתנו כאמצעי בטיחות ומניעה להתפשטות הקורונה, ובין אם הוא "בחירה" הנובעת מאופי ומצב חברתי של הילד, עלול גרור גם בדידות קשה.
האם לפעמים, הורה הוא רק הורה ? תיאור מקרה על ידי טל קנב.
מי אלו המחפשים את התשובה המורכבת והסבוכה להשפעת האופי וההתנהלות ההורית על התפתחות ה 'אני'? כמה ספרים כבר נכתבו? כמה שעות שיחה וטיפולים כבר נערכו?
התמודדות עם לחץ חריף – גירוי העצב התועה ד"ר ליאת יכניץ
במצבי לחץ קיצוניים הגוף שלנו מתגייס למצב של סכנה ומשדר לנו שעלינו להילחם על ההישרדות שלנו. מלחמה על הישרדות לא מאפשרת קיום של שגרה רגילה – עבודה, ענייני בית, שינה רציפה ועוד, באופן פרדוקסלי, דווקא שמירה על השיגרה היא זו שעוזרת לנו להתמודד עם לחץ בצורה מיטבית