מפחדים לשנות מקום עבודה? אתם לא לבד
צוות על הספה
זה אולי ישמע לכם מוזר, אבל רוב האנשים חוששים יותר מהצלחה, מאשר מכישלון. הצלחה מביאה איתה סט שלם של דרישות וציפיות והפחד לא לעמוד בהן, עלול להיות משתק.
החדשות הטובות הן – שאתם ממש לא לבד, החדשות הרעות? מרבית האנשים נשארים שנים ארוכות, אם לא חיים שלמים, בעבודות שאינן מספקות אותם. והחדשות המרגיעות, למקרה שתהיתם, הן שיש מה לעשות כדי להתמודד עם הפחד משינוי, שמשאיר רבים וטובים במקום הלא מתאים עבורם וגורם לתסכול מתמשך.
מה מונע מאנשים לשנות מקום עבודה או לנקוט צעדים אחרים לשינוי בקריירה?
חוקרים רבים עסקו בשאלה זו לאורך השנים והצביעו על מספר גורמים מרכזיים :
1. פחד מכישלון
כולנו רוצים להצליח, אבל מבחינת חלק מהאנשים, המחשבה על כישלון היא בלתי נסבלת, גורמת למצוקה של ממש ואף עלולה לאיים על תחושת הזהות. אנשים שפוחדים כל כך להיכשל, נוטים להימנע מלנסות משהו חדש, ואפילו חוששים להתקדם ולנצל הזדמנויות שנקרות בדרכם, הכל במטרה למנוע מראש כל סיכוי לכישלון.
2. פחד מהצלחה/ תחושה שלא מגיע לי
זה אולי ישמע לכם מוזר, אבל רוב האנשים חוששים יותר מהצלחה, מאשר מכישלון. הצלחה מביאה איתה סט שלם של דרישות וציפיות והפחד לא לעמוד בהן, עלול להיות משתק.
אנשים שפוחדים להצליח מתמודדים, פעמים רבות, עם תחושת המתחזה – אותה תחושה פנימית קשה שיש לרבים, הגורמת להם להאמין שבכל רגע מישהו יתלוש את המסיכה מעל פניהם ויגלה לעולם שהם לא ראויים ולא באמת מוצלחים.
כשמכירים את המנגנון הנפשי של הפחד מהצלחה, אפשר להבין מדוע אנשים רבים כל כך בוחרים להישאר קורבן של הנסיבות מאשר להעז, לקחת סיכון ואולי להצליח.
3. פחד מאובדן זהות
אצל אנשי מקצוע רבים, מתבססת, עם השנים, תחושה של זהות בין "האני האישי" ל"אני המקצועי", מה שמאפיין בעיקר עובדים ותיקים שנמצאים באותו מקום ובאותו תפקיד במשך שנים רבות. שינוי אפשרי במקום העבודה, עלול להביא למצב של ערעור בתחושת הזהות של האנשים הללו, ולגרום להם לבחור להישאר במקום המוכר והבטוח.
במאמר זה, אנו מבקשים לטעון שבין כל הסיבות שמנינו לעיל, עובר קו מקשר ברור אחד – הפחד משינוי, שמוביל לחוסר רצון ונכונות לצאת מאזור הנוחות.
הפחד משינוי גורם לרבים וטובים להעדיף את הרע המוכר, על פני הלא ידוע.
קצת על פחד משינוי
לפני הכל, חשוב לעצור לרגע ולהסביר שהפחד משינוי מאפיין את מרבית האנשים בעולם, מאחר ושינוי מביא איתו חוסר נוחות, חששות וחוסר וודאות, תחושות לא נעימות שרובנו מבקשים להימנע מהן.
בני אדם הם יצורים של הרגלים וככאלה, אנחנו לא מעוניינים להיאלץ להוכיח את עצמנו שוב, מההתחלה, להכיר אנשים חדשים, ללמוד תרבות ארגונית שונה ולהתמקצע בתפקיד חדש.
למה בכל זאת חשוב להתמודד עם הפחד?
צריך להבין שלהימנעות מתנועה, הנובעת מפחד משינוי, יש מחירים פוטנציאליים – רגשיים, תעסוקתיים – כגון:
* תחושת קורבנות, שעלולה לחלחל לתחומי החיים האחרים ולהשפיע על מערכות היחסים של האדם עם סביבתו.
* תסכול מתמשך, עד כדי ירידה ביכולת התפקוד של המערכת החיסונית ופגיעה בבריאות.
* השינויים התכופים בעולם התעסוקה מחייבים יכולת הסתגלות ויכולת לנוע קדימה ולהשתנות בעצמנו. מי שימשיך לפחד לעשות זאת – עלול להישאר לא רלוונטי בעולם התעסוקה של מחר.
* נבואה שמגשימה את עצמה – כשאדם עסוק כל העת בלהסביר מדוע השינוי אינו אפשרי עבורו, הוא דן את עצמו לקיפאון תעסוקתי ולתסכול הנלווה אליו.
מה אפשר לעשות כדי להתמודד עם הפחד משינוי?
* להקשיב לפחד ולתת לו מקום, כיוון שפעמים רבות הפחדים מאותתים לנו על נקודות שכדאי לשים לב אליהן, ויעזרו לנו לעשות את השינוי הנכון בדרך המתאימה.
* לזכור שאנחנו חופשיים לקבל החלטות על שינוי תעסוקתי והבחירה בידינו, להניח בצד את הסיבות (הטובות) להישארות במקום ולהתחבר לשאיפות האותנטיות שלנו.
* לקחת את הזמן ולתכנן את המהלכים שיובילו לשינוי – זו אחת הנקודות החשובות ביותר ולכן שמרנו אותה לסוף.
גם אם אתם חשים תסכול במקום העבודה, אין שום צורך לקום מחר בבוקר ולהודיע על עזיבה, צעד שעלול להכניס אתכם לחרדה מיותרת ולחוסר ודאות שיהיה קשה להתמודד איתו.
אז קחו את הזמן - התייעצו עם חברים ועם אנשים שאתם סומכים עליהם, דברו עם אנשים המכהנים בתפקידים אליהם אתם שואפים כדי לקבל תמונת מציאות אמיתית, קראו מאמרים, עברו על מדורי דרושים ועשו כל מה שאפשר כדי לדייק את ההחלטה שלכם ולהוציא אותה אל הפועל בזמן המתאים ובצורה מתוכננת, שתרגיע ככל האפשר, את הפחדים הנלווים למהלך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: פסיכולוגית קלינית מומחית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת בקשיים בקשרים בינאישיים, התמודדות עם אב
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול ויעוץ אישי וזוגי. התמחות בטיפול במצבי משבר אישיים כגון- אובדן ,פרידה, מחלה וכן במצבי משבר זוגיים. הטיפול קצר ,
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: קשיים במערכות יחסים, דיכאון וחרדה, התמודדות עם משברי חיים בדידות וניכור, ליווי תהליכי צמיחה.
אזור בארץ: טבעון, עמק יזרעאל, חיפה, גליל תחתון
שפה: עברית
מטפל במבוגרים מתבגרים וילדים. אני נעזר בכלים מקצועיים רבים על מנת לתת מענה אנושי מותאם לכל מטופל באופן לו הוא זקוק. אני מאמין כי ב
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
חרדה אימהית- לא לאמהות בלבד צוות על הספה
הפיכתנו להורים היא תהליך מטלטל ומשמעותי. האחריות שאנחנו נושאים בגידול ילדנו היא כבדה, ולעיתים מעוררת אצלנו פחדים וחרדות המעורבים בתקוות וברצון לשמור ולגונן על ילדינו מכל רע.
איך להתמודד עם אי שקט נפשי צוות על הספה
אתם מכירים את התחושה הזו, מחשבות בלתי פוסקות על מה שצריך לעשות בעבודה, בבית או עם הילדים, חשש קבוע מלא להספיק, או לא לעשות את הדברים בצורה טובה מספיק, תחושת מתח שמפריעה לישון בלילה וגורמת לעייפות ולעצבנות במשך היום.
איך לטפל בשחיקה נפשית בעקבות המלחמה? צוות אתר על הספה
דמיינו אצן מקצועי - הוא צריך לרוץ 100 מטר בספרינט ונותן את כל מה שיש לו כדי להגיע למטרה. הכי מהר, עכשיו דמיינו את אותו אצן בריצת מרתון שאורכה לא נקבע מראש, המלחמה שמנהלת ישראל מאז אוקטובר היא ריצה כזו והעומס הרגשי שהיא מטילה מביא לשחיקה נפשית אצל רבים.
מי (לא) מפחד מהפחד? - על החרדה העוטפת את חיינו רחלי שרון- גרטי
מי לא מכיר את הרגעים הבלתי נסבלים הללו, בהם אנו מרגישים קרובים לרגע שהוא אל חזור- רגע של שיגעון, של איבוד הדעת, של התמוטטות, רגע בו לא נוכל לשאת את עצמנו, שנתפרק.