חשוב לעצור ולהזכיר את האפשרות לגשת לטיפול זוגי, שעשוי לשנות באופן דרמטי את הדינמיקה הזוגית, להזכיר לבני הזוג מדוע בחרו לחיות יחד מלכתחילה ולעזור להם לקבל כלים שיאפשרו להם להיות אמפתיים יותר זה לזו.
הסיפור של יפה וגיא
יפה וגיא נשואים כבר 24 שנים. יש להם שני ילדים בוגרים, בית יפה ביישוב מבוסס, שתי מכוניות וכלב. שניהם עובדים במקצועות חופשיים ומתפרנסים יפה, ולכאורה הכל בסדר בחייהם, אבל יפה וגיא מרגישים שמשהו חסר. הזוגיות שלהם, שבעבר היתה מקור של כוח, שאפשר להם לצלוח את משברי החיים, נשחקה עם השנים ועם עומס המשימות ושניהם מרגישים שהם מתנהלים כמו שותפים לדירה או לעסק ופחות כמו הזוג שהיו.
הסיפור של יפה וגיא הוא סיפורם של זוגות רבים, שבשלב כלשהו, מרגישים שהקשר הזוגי ביניהם הופך חסר חיים, או לחלופין, מלא באנרגיה שלילית שנוצרה אחרי שנים של מריבות וקונפליקטים, עד שהמצב נראה חסר תקווה ותוחלת ובני הזוג מרגישים שאין מנוס מפרידה.
לא הכל אבוד
בנקודה זו, חשוב לעצור ולהזכיר את האפשרות
לגשת לטיפול זוגי, שעשוי לשנות באופן דרמטי את הדינמיקה הזוגית, להזכיר לבני הזוג מדוע בחרו לחיות יחד מלכתחילה ולעזור להם לקבל כלים שיאפשרו להם להיות אמפתיים יותר זה לזו.
במאמר זה נרכז שאלות שנשאלו על ידי
אנשים התעניינו בטיפולי זוגיות וננסה לספק תשובות.
מהם טיפולי זוגיות?
כל טיפול המסייע לשקם מערכות יחסים זוגיות ועוזר לבני הזוג לרכוש כלים מסייעים לשיפור הדינמיקה ביניהם.
למה זה חשוב?
זוגיות במשבר משליכה על מצבם הנפשי של בני הזוג, על מערכות היחסים עם הילדים ועם המשפחה המורחבת ועל יכולת התפקוד בעבודה ובתחומי נוספים. מכאן נובעת חשיבותו הרבה של הטיפול הזוגי והפוטנציאל הטמון בו, להיטיב באופן דרמטי את איכות החיים, לכן כאשר יש צורך חשוב ללכת לטיפולי זוגיות.
מתי פונים לטיפול זוגי?
זוגות פונים לטיפול ממגוון סיבות – שחיקה ביחסים הרומנטיים לאורך השנים, דפוסי תקשורת הרסניים, קשיים באינטימיות ובמיניות, קונפליקטים חוזרים בנושאים מהותיים כמו כסף או גידול ילדים, ריחוק רגשי, רומן מחוץ לנישואין, צמתי חיים משמעותיים כמו מוות של הורים מבוגרים, פיטורין, עזיבת הילדים את הבית ואפילו גיל המעבר.
אילו סוגים של טיפולי זוגיות קיימים?
מטפלים זוגיים פועלים על פי גישות פסיכולוגיות שונות, בהתאם לתפיסתם האישית ולידע המקצועי שלהם. טיפול זוגי יכול להיות טיפול דינמי-רגשי, קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול מבוסס על תיאוריות התקשרות, טיפול מערכתי, טיפול מבוסס רגש (EFT) ועוד.
החוט המקשר בין הגישות השונות, הוא שבהקשר של טיפול זוגי – הזוגיות היא "הלקוח" ואיכות הקשר היא שעומדת לנגד עיני המטפל.
מי מורשה לערוך טיפולים זוגיים?
מטפלים זוגיים הם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, שהתמחו בטיפול זוגי ברמה התיאורטית והמעשית ומוסמכים על ידי האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי.
איך בוחרים את סוג טיפול ואת המטפל?
בסופו של דבר, הצלחת הטיפול מבוססת על התאמה, כימיה ואמון בין בני הזוג למטפל/ת.
כדי למצוא את המטפל/ת המתאימים כדאי לקרוא מעט על הגישות הטיפוליות השונות כדי להבין איזו גישה נראית לכם מתאימה ביותר. לאחר מכן, ניתן לבקש המלצות מאנשים אודות מטפלים וטיפולים שעזרו להם ולפגוש יותר ממטפל אחד לפגישת היכרות.
מהם החששות המרכזיים שאנשים מעלים לפני פנייה לטיפול זוגי?
זוגות רבים נמנעים מלגשת לטיפולי זוגיות מסיבות שונות:
* חשש מבזבוז כסף, זמן ואנרגיה על מהלך שאין וודאות שיצליח
* חשש מחזית אחידה שתיווצר בין המטפל/ת לאחד מבני הזוג
* חוסר רצון לריב בפני המטפל או לחשוף דינמיקות פרטיות
* חשש שהמטפל/ת לא יבינו את המצב או יאתרו בעיות שבני הזוג לא היו מודעים אליהן
* חוסר רצון לחשוף רגשות אותנטיים שהוסתרו במשך זמן רב
מה עשוי לשפר את סיכויי ההצלחה?
תנאי הכרחי להצלחת טיפול זוגי הוא רצון ומחויבות של שני בני הזוג לתהליך ולמטרת העל -שיפור מערכת היחסים הזוגית.
שני בני הזוג צריכים להיות אקטיביים בתהליך הטיפול, לשתף ברגשותיהם ולהיות מוכנים לנסות דרכי תקשורת חדשות ולא מוכרות.
יכולתו של המטפל להאיר עבור בני הזוג את מקורות הכוח שיש בקשר שלהם, תשפר מאוד את סיכויי ההצלחה של הטיפול.
מה עושים אם טיפול זוגי לא עובד?
טיפולי זוגיות עלולים לא להצליח, כאשר הפנייה לטיפול נעשית בשלב מאוחר מדי ובני הזוג לא מוצאים את הדרך לגשר על המשקעים, לוותר על חילופי האשמות הדדיים, ולתקשר באופן פתוח וכנה.
חשוב להבין שגם במקרים בהם הטיפול הזוגי לא משיג את מטרותיו המוצהרות - שיקום הקשר - אין זה אומר שהתהליך היה לחינם והטיפול הזוגי הופך, למעשה, לטיפול הכנה לגירושין, המאפשר לבני הזוג להיפרד בצורה מעובדת יותר ופוגענית פחות.