עם השנים, התפתח בפסיכולוגיה זרם המתמקד בטיפול ביחידה המשפחתית כולה – טיפול משפחתי, שמקורותיו בפסיכולוגיה המערכתית, שרואה את האדם כחלק ממבנה חברתי-משפחתי או אחר.
מהו טיפול משפחתי?
מדובר בטיפול פסיכותרפי המיועד לכלל החברים במשפחה, או לפחות לרובם, שמטרותיו הן שיפור דפוסי התקשורת, פתרון קונפליקטים משמעותיים והפחתה של מוקדי חיכוך הגורמים למצוקה ולפגיעה בתפקוד של היחידה המשפחתית כולה ושל כל אחד מחבריה בנפרד.
מתי צריך טיפול משפחתי
משפחות מגיעות לטיפול מסיבות מגוונות, ברוב המקרים מדובר באחת הסיבות הבאות:
* שינויים משמעותיים במשפחה – לידת ילד חדש, פרידה של ההורים, מעבר למקום מגורים חדש או, חלילה, מוות של אחד מבני המשפחה.
* מתיחות גבוהה בחיי היומיום, המאופיינת בחיכוכים, מריבות ותחושת חוסר שקט וחוסר נוחות.
* מחלה כרונית או קושי של אחד מבני הבית. לא תמיד מדובר במשהו דרמטי, גם אבחנה של אחד הילדים כמתמודד עם לקויות למידה או הפרעות קשב, עשויה לטלטל את הספינה המשפחתית ולגרום למצוקה שכדאי לטפל בה.
* מאבקי כוח בין הורים לילדים או בין האחים במשפחה, שלא ניתן לפתור ללא התערבות חיצונית.
* התמודדויות עם בני נוער במשפחה – הפרעות אכילה, שימוש בסמים ובאלכוהול, מיניות מוחצנת או לא בטוחה, קושי בהצבת גבולות ועוד.
נקודת המוצא התיאורטית
פסיכולוגיה משפחתית מאמינה בחשיבות הגבוהה שיש לתא המשפחתי בתהליכי ההתפתחות האישיים שעובר כל אחד מחבריה והאופן בו מתעצבת אישיותו. היחסים המשפחתיים עשויים להוות מקור של כוח או להיפך, להיות גורם למצוקה וקושי. הטיפול המשפחתי מתמקד במערכות היחסים שבין בני הבית ופועל כדי לשפר את הדינמיקה ביניהם, כך שתוכל לסייע בהתמודדות עם מקורות הקושי, בין אם מדובר בקושי משפחתי או במצוקה הבאה לידי ביטוי רק אצל אחד מחברי המשפחה.
איך נראה טיפול משפחתי?
במהותו, מדובר בטיפול קצר מועד שאורך בדרך כלל 12-18 מפגשים, זאת מאחר והוא ממוקד במטרות קונקרטיות, שהוגדרו על ידי בני המשפחה, ביחד עם המטפל, בתחילת הטיפול.
בשלב הראשון של הטיפול, מבצע המטפל היכרות עם כל אחד מבני המשפחה בנפרד, כדי לשמוע מכל אחד איך הוא רואה את הבעיות המשפחתיות שעל הפרק ולהבין את הרקע לקשיים שחווה המשפחה. בהמשך נבנית תוכנית טיפולית מוגדרת וממוקדת והמפגשים הטיפוליים עצמם עוסקים בהבנת דפוסי החשיבה, ההתנהגות והתקשורת המשפחתיים ובבחינת השפעתם של הדפוסים הללו על האופן בו מתפקדת המשפחה ועל המצב הרגשי של כל אחד מחבריה.
נקודות מבט שונות
אחת הטכניקות המרכזיות בה משתמש מטפל משפחתי היא לאפשר לבני המשפחה לראות את האופן בו מתנהלת המשפחה מנקודת המבט של בני הבית האחרים. האפשרות להתבונן על הדברים מפרספקטיבה שונה, מקדמת את ההבנה כיצד הדינמיקה המשפחתית משפיעה על כל אחד מחבריה והיכן היא עלולה להיות פוגענית ואף הרסנית. אימון באימוץ נקודות מבט שונות הוא כלי משמעותי שרוכשת המשפחה בתהליך הטיפול ובשאיפה, אף מאמצת אותו לאחר סיום הטיפול.
שילוב בין טיפולים
רבים תוהים האם ניתן להשתתף בטיפול משפחתי, גם כאשר אחד מבני המשפחה (או יותר), משתתף בטיפול פרטני באותה העת. ברוב המקרים לא תהיה בכך מניעה, נהפוך הוא – הטיפול המשפחתי עצמו מוכר בזכות הגמישות הרבה שהוא מאפשר, במעבר בין התבוננות על צרכים ומאפיינים של היחיד לבין התמקדות במערכות היחסים המשפחתיות ובחינת השפעתן על כל אחד מבני המשפחה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית חינוכית מדריכה, מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת, טיפו
התמחות: חרדה, קשיים בזוגיות, במיניות, קושי במציאת זוגיות, משברי חיים פרטניים/משפחתיים/אובדן והדרכה הורית.
אזור בארץ: יקנעם, קריות, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
כמטפלת אישית וזוגית ותיקה מאמינה ביצירת מרחב טיפולי בטוח, מכיל בגובה העיניים לחשיפת קשיים/מצוקות, לביטוי הצרכים הרגשיים, להעצמה אי
מטפלת פרטנית זוגית ומשפחתית מוסמכת, פסיכותרפיסטית דינמית וממ
התמחות: בעיות פרטניות, משפחתיות וזוגיות, הדרכת הורים, התמודדות עם שלבי ומשברי חיים: גירושין, אובדן ואבל, קשי
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית, אנגלית בסיסית
פסיכותרפיסטית דינמית וממוקדת ומטפלת זוגית, משפחתית מוסמכת האג' לטיפול במשפחה ובנישואין. טיפול בזוגות במצבי משבר ושלבי החיים השונים
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: CBT, חרדה, חרדה חברתית, ACT, דימוי עצמי, יחסים בינאישיים, קשיים זוגיים, להט''ב (כולל התאמה מגדרית),
אזור בארץ: מטפל ברעננה, באזור השרון,
בנוסף מטפל בקליניקה בתל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה המטפל במבוגרים, נוער, ילדים, וכן בהדרכת הורים. ניסיון רב בטיפול באנשים במצבי מצוקה, חרדה, דיכאון, משברי חיים,
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ייעוץ זוגי רגשי או פרטני ואישי? מה עדיף ומה זה EFT? צוות על הספה
כל זוגיות נתקלת בקשיים, אבל האם זה אומר שהם בלתי ניתנים לפתרון? ייעוץ זוגי רגשי מספק לכל אחד מבני הזוג מרחב בטוח וניטרלי שבו אפשר לזהות ולבטא רגשות, למצוא פתרונות לבעיה קיימת, לספק דרכי התמודדות יעילים ולאפשר לבני הזוג לנהל הלאה את מערכת היחסים שלהם
האם אתם נמצאים בזוגיות רעילה? חלק שני צוות על הספה
במאמר הקודם שעסק בנושא ניסינו להבין מהי זוגיות רעילה וכיצד היא מתבטאת, במאמר זה נתמקד בגורמים ההופכים זוגיות לרעילה ונבדוק איך אפשר להיחלץ מהסיטואציה.
מתבגרים וסמארטפון חלק ג' ואחרון יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אז מה היה לנו? בחלק א' (איך הסמארטפון משפיע על ילדנו), נחשפנו לסכנות האמיתיות הטמונות בשימוש בסמארטפון, בחלק ב' (מתבגרים וסמארטפון חלק ב') דיברנו תכל'ס על איך זה מתבטא במציאות של בני הנוער, בהחלט חומר מטלטל (וחובה לקריאה לפני שממשיכים הלאה), ועכשיו מה?
בריונות ברשת יוסי אוסדון, פסיכולוג
קרוב לשלושים וחמש שנים חלפו ועדיין תחושה עמוקה של בושה ואשמה מלווה אותי כשאני נזכר במה שעשינו לאיתן. איתן הצטרף אלינו לכיתה ב', אנחנו כבר היינו קבוצה מגובשת, כזאת שהכירה עוד בפעוטון, ואז איתן הגיע, והוא היה שמן. זה היה יותר ממספיק בכדי להתחיל את מסכת ההתעללות בו.