עם השנים, התפתח בפסיכולוגיה זרם המתמקד בטיפול ביחידה המשפחתית כולה – טיפול משפחתי, שמקורותיו בפסיכולוגיה המערכתית, שרואה את האדם כחלק ממבנה חברתי-משפחתי או אחר.
מהו טיפול משפחתי?
מדובר בטיפול פסיכותרפי המיועד לכלל החברים במשפחה, או לפחות לרובם, שמטרותיו הן שיפור דפוסי התקשורת, פתרון קונפליקטים משמעותיים והפחתה של מוקדי חיכוך הגורמים למצוקה ולפגיעה בתפקוד של היחידה המשפחתית כולה ושל כל אחד מחבריה בנפרד.
מתי צריך טיפול משפחתי
משפחות מגיעות לטיפול מסיבות מגוונות, ברוב המקרים מדובר באחת הסיבות הבאות:
* שינויים משמעותיים במשפחה – לידת ילד חדש, פרידה של ההורים, מעבר למקום מגורים חדש או, חלילה, מוות של אחד מבני המשפחה.
* מתיחות גבוהה בחיי היומיום, המאופיינת בחיכוכים, מריבות ותחושת חוסר שקט וחוסר נוחות.
* מחלה כרונית או קושי של אחד מבני הבית. לא תמיד מדובר במשהו דרמטי, גם אבחנה של אחד הילדים כמתמודד עם לקויות למידה או הפרעות קשב, עשויה לטלטל את הספינה המשפחתית ולגרום למצוקה שכדאי לטפל בה.
* מאבקי כוח בין הורים לילדים או בין האחים במשפחה, שלא ניתן לפתור ללא התערבות חיצונית.
* התמודדויות עם בני נוער במשפחה – הפרעות אכילה, שימוש בסמים ובאלכוהול, מיניות מוחצנת או לא בטוחה, קושי בהצבת גבולות ועוד.
נקודת המוצא התיאורטית
פסיכולוגיה משפחתית מאמינה בחשיבות הגבוהה שיש לתא המשפחתי בתהליכי ההתפתחות האישיים שעובר כל אחד מחבריה והאופן בו מתעצבת אישיותו. היחסים המשפחתיים עשויים להוות מקור של כוח או להיפך, להיות גורם למצוקה וקושי. הטיפול המשפחתי מתמקד במערכות היחסים שבין בני הבית ופועל כדי לשפר את הדינמיקה ביניהם, כך שתוכל לסייע בהתמודדות עם מקורות הקושי, בין אם מדובר בקושי משפחתי או במצוקה הבאה לידי ביטוי רק אצל אחד מחברי המשפחה.
איך נראה טיפול משפחתי?
במהותו, מדובר בטיפול קצר מועד שאורך בדרך כלל 12-18 מפגשים, זאת מאחר והוא ממוקד במטרות קונקרטיות, שהוגדרו על ידי בני המשפחה, ביחד עם המטפל, בתחילת הטיפול.
בשלב הראשון של הטיפול, מבצע המטפל היכרות עם כל אחד מבני המשפחה בנפרד, כדי לשמוע מכל אחד איך הוא רואה את הבעיות המשפחתיות שעל הפרק ולהבין את הרקע לקשיים שחווה המשפחה. בהמשך נבנית תוכנית טיפולית מוגדרת וממוקדת והמפגשים הטיפוליים עצמם עוסקים בהבנת דפוסי החשיבה, ההתנהגות והתקשורת המשפחתיים ובבחינת השפעתם של הדפוסים הללו על האופן בו מתפקדת המשפחה ועל המצב הרגשי של כל אחד מחבריה.
נקודות מבט שונות
אחת הטכניקות המרכזיות בה משתמש מטפל משפחתי היא לאפשר לבני המשפחה לראות את האופן בו מתנהלת המשפחה מנקודת המבט של בני הבית האחרים. האפשרות להתבונן על הדברים מפרספקטיבה שונה, מקדמת את ההבנה כיצד הדינמיקה המשפחתית משפיעה על כל אחד מחבריה והיכן היא עלולה להיות פוגענית ואף הרסנית. אימון באימוץ נקודות מבט שונות הוא כלי משמעותי שרוכשת המשפחה בתהליך הטיפול ובשאיפה, אף מאמצת אותו לאחר סיום הטיפול.
שילוב בין טיפולים
רבים תוהים האם ניתן להשתתף בטיפול משפחתי, גם כאשר אחד מבני המשפחה (או יותר), משתתף בטיפול פרטני באותה העת. ברוב המקרים לא תהיה בכך מניעה, נהפוך הוא – הטיפול המשפחתי עצמו מוכר בזכות הגמישות הרבה שהוא מאפשר, במעבר בין התבוננות על צרכים ומאפיינים של היחיד לבין התמקדות במערכות היחסים המשפחתיות ובחינת השפעתן על כל אחד מבני המשפחה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגית המטפלת במבוגרים ובני נוער, כולל הדרכת הורים וליווי משפחתי. מטפלת בגישה פסיכודינאמית ובגישה קוגניטיבית-התנהגותית. בעלת ד
פסיכותרפיסטית MA , פסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, מערכות יחסים, דיכאון וחרדה, טראומה, אבל ואובדן, הפרעות אכילה, חיבור למשמעות
אזור בארץ: בנימינה, זכרון יעקב, חדרה, חיפה, פרדס חנה - כרכור
שפה: עברית, אנגלית
MA בפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס מאוניברסיטת מידלסקס ומכון קארונה. טיפול פסיכודינמי, התייחסותי, המשלב תיאוריות מערביות עם פסיכולוג
מטפלת זוגית, פרטנית ומשפחתית
התמחות: משברים אישיים, זוגיים ומשפחתיים, גירושין, קושי ביצרת קשר זוגי, עליה, בעיות במיניות, חרדה ודכאון, הדר
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,אונליין
שפה: עברית, רוסית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת במוזיקה, מטפלת במיינדפולנס, EMDR, מתמחה בטיפול מיני. עובדת עם זוגית, משפחות, פרטניים, מ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הקלות הבלתי נסבלת של התיוג או המעשה בגיבורי העל. ג'ולי קייט
לא כל ילד שובב בהכרח סובל מהפרעת קשב. לא כל התקף בכי מעיד על בעיה בויסות חושי. ילד שאוהב לשחק לבד לא בטוח סובל מחרדה חברתית.
איך מתקנים לב שבור? ד"ר עירית קורן, פסיכותרפיסטית
והנה הגענו לינואר-תחילת השנה האזרחית-2019. עוד שנה חלפה. בתחילת שנה נהוג לשים את הדגש על התחלות חדשות, משאלות ותקוות לשנה הקרובה. הפעם בחרתי דווקא לדבר על הסופים. כי כל התחלה של שנה חדשה היא גם סוף של השנה הקודמת. מה הפסדנו, מה איבדנו בדרך
ייעוץ זוגי רגשי או פרטני ואישי? מה עדיף ומה זה EFT? צוות על הספה
כל זוגיות נתקלת בקשיים, אבל האם זה אומר שהם בלתי ניתנים לפתרון? ייעוץ זוגי רגשי מספק לכל אחד מבני הזוג מרחב בטוח וניטרלי שבו אפשר לזהות ולבטא רגשות, למצוא פתרונות לבעיה קיימת, לספק דרכי התמודדות יעילים ולאפשר לבני הזוג לנהל הלאה את מערכת היחסים שלהם
מה עושים כשבן או בת הזוג מסרבים ללכת לטיפול זוגי? צוות על הספה
עובדה ידועה היא כי יחסים בין בני אדם אינם סימטריים, בוודאי כשמדובר ביחסים זוגיים, ולכן פעמים רבות אנחנו נתקלים בתפיסות שונות מהותית של שני בני הזוג ביחס לאיכות הקשר הזוגי, ביחס לשאלה האם צריך לנקוט פעולה כדי לטפל בו ומהי אותה פעולה שיש לנקוט.