כיצד להתמודד עם עם ילד/ה בארון
צוות על הספה
אתה הילד שלי ואני אוהב אותך. זהו המסר המרכזי שהילדים שלכם זקוקים לשמוע מכם אחרי היציאה מהארון. לכאורה, מילים פשוטות ומובנות מאליהן, אך עבור הילדים שלכם הן עולם ומלואו.
יחד עם זאת, אסור להתבלבל ולחשוב שהתמונה הליברלית הזו מייצגת את מרבית הילדים ובני הנוער בישראל, כיוון שבמקומות רבים בעולם ובארץ, היציאה מהארון בפני ההורים היא עדיין אירוע דרמטי ומעורר חרדה.
במאמר זה נתאר מהם מקורות הקושי שחווים הורים, כאשר ילדם או ילדתם יוצאים מהארון. ננסה להבין כיצד מתמודדים עם הקושי הזה ונלמד מה כדאי להגיד וממה מומלץ להימנע.
כשהילד יוצא מהארון – אתם נכנסים אליו
הורים רבים לילדים להט"בים מעידים על עצמם שהם אנשים פתוחים ומקבלים, לחלקם יש גם חברים ומכרים מחוץ לארון, ועדיין – היציאה של הילד או הילדה מהארון מפתיעה אותם, מדאיגה אותם ומערערת, במובנים רבים, את המבנה המשפחתי שיצרו.
הורים שראיינו תיארו את המתרחש אחרי ההודעה, כסוג של החלפת משמרות - הילד משתחרר ממשא הסוד המעיק ויוצא מהארון אל האור וההורים, באותו רגע ממש, נכנסים לתוך ארון משל עצמם ובו הם שוהים עד שהם חשים מוכנים לצאת את העולם שוב, כהורים לילד להט"ב.
נשאלת השאלה – מדוע זה קורה? למה אנשים פתוחים וליברליים מתייחסים ליציאת הילד/ה שלהם מהארון כאל בשורת איוב וזקוקים לזמן כדי להתרגל לרעיון?
מגדל הציפיות קורס
אחת התשובות המרכזיות לשאלה זו נוגעת בסוגיית הציפיות המוקדמות.
כל הורה יודע לספר כיצד נולד אצלו, ממש עם לידתו של כל ילד, גם שק שלם של ציפיות, דמיונות, משאות נפש ותכנונים מרחיקי לכת עבור התינוק שזה עתה הגיח מבטן אימו. בעיני רוחם הם כבר רואים אותו בוגר, עם זוגיות וילדים משלו.
הורים רבים מתארים את רגע היציאה מהארון של ילדם כרגע בו התמוטט מגדל הציפיות והתקוות שלהם והם נאלצו לבנות אותו מחדש, באופן מותאם יותר הפעם.
חששות, דאגות וחרדות מהעתיד
הורים רוצים שהחיים של ילדיהם יהיו קלים, נוחים ופשוטים ככל האפשר. כאשר הילד יוצא מהארון בפני הוריו, מתעוררים אצלם פחדים וחרדות לגבי עתידו – האם יהיה בטוח? האם יסבול מאפליה, או חלילה יהיה קורבן לבריונות הומופובית? איך תקבל אותו הסביבה?
הדאגות הללו עומדות, פעמים רבות, בבסיס הקושי של הורים להתמודד עם היציאה מהארון של ילדם או ילדתם.
איך כדאי שתגיבו, כדי לא לפגוע באופן בלתי הפיך ביחסים עם הילדים?
כל הומו, לסבית או ביסקסואל זוכרים את הרגע בו סיפרו להוריהם אודות הנטייה המינית שלהם, כרגע מכונן בחיים ומעידים עד כמה משמעותית היתה עבורם התגובה הראשונית של ההורים באותו הרגע. קשה להפריז בחשיבות התגובה שלכם וחוקרים אף מצאו, כי קבלה של ההורים את ילדם לאחר היציאה מהארון, מפחיתה משמעותית את הסיכונים של אותו הילד לפגיעה עצמית, שימוש בחומרים ממכרים, התנהגות מינית מסוכנת ואף אובדנות.
חשוב לזכור כי הנער/ה עברו דרך מסוימת עד לאותו רגע, בו בחרו לשתף אתכם בנטייתם המינית. הם צרכו מידע בנושא ברשת, נפגשו עם אנשים, שיתפו חברים קרובים ואולי אפילו השתתפו באחת הקבוצות החברתיות של ארגון הנוער הגאה, שם פגשו בני נוער שעסוקים באותן סוגיות. ההורים, לעומת זאת, לומדים על נטייתו המינית של הילד בפעם הראשונה, בדרך כלל מבלי שתהיה להם האפשרות להתכונן ולחשוב מה לומר, דבר שעלול לגרום להם להגיב בדרך שתפגע בילד ואף תרחיק אותו מהם.
אתה הילד שלי ואני אוהב אותך
זהו המסר המרכזי שהילדים שלכם זקוקים לשמוע מכם אחרי היציאה מהארון.
לכאורה, מילים פשוטות ומובנות מאליהן, אך עבור הילדים שלכם הן עולם ומלואו.
חבקו את הילד, אמרו לו שאתם אוהבים אותו תמיד, הבטיחו שגם אם ייקח לכם מעט זמן לעכל את החדשות, אתם בטוחים שתצליחו והכל יהיה בסדר. שאלו את הילד מה הוא צריך מכם – האם הוא רוצה שתספרו למשפחה המורחבת או שעדיין לא? האם הוא זקוק לתמיכה חיצונית? האם יש לו עם מי לדבר?
רגישות, קבלה ואהבה – הם הסיפור כולו.
להיעזר בבעלי ניסיון
אם אתם חשים מבולבלים או חסרי אונים, חשוב שתדעו שהתחושה נורמטיבית וכי הורים רבים היו במצבכם בעבר ולא היו בטוחים כיצד נכון להגיב. אפשר וכדאי להיעזר בהורים הללו, שישמחו לחלוק אתכם מניסיונם ולתמוך בכם במסגרת פעילותם בארגון תהל"ה. אם אתם מרגישים במצוקה, או שהיחסים עם הילדים נקלעו למשבר חמור בעקבות היציאה מהארון, אל תהססו לפנות לטיפול נפשי, אישי או משפחתי, שיעזור לכם להתמודד.
ומה לא לעשות בשום אופן?
הורים רבים מגיבים ליציאת הילד מהארון בדרכים שעלולות להיות פוגעניות ואף הרסניות.
אל תתאבלו ואל תאשימו את עצמכם – "מה עשיתי לא נכון, שיצאת ככה", אל תביעו תקווה שזה יעבור והילד "יחזור למוטב" ובשום מקרה (נדגיש זאת שוב – בשום מקרה!) אל תציעו לו או לה טיפול "המרה" בתקוות שווא שהנטייה המינית שלהם תשתנה. הנטייה לא תשתנה, אבל היחסים המשפחתיים ייפגעו ללא תקנה.
מחפשים מטפלים מומחים לקהילה הגאה? לחצו כאן
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, התמכרויות, קשיים בזוגיות, בעיות הסתגל
אזור בארץ: מושב בית עובד, ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית
בתהליך הטיפולי אני שמה דגש רב על הקשר שנוצר ביני לבין המטופל, תוך ניסיון ליצור פתיחות, אמון, ביטחון ותקווה המאפשרים התבוננות ללא ש
פסיכולוגית מומחית, פסיכותרפיה אישית וזוגית, הדרכת הורים, מטפ
התמחות: טיפול פרטני וזוגי. התמודדות עם חרדה, סטרס, דיכאון ומצבי משבר, קשיים בזוגיות, התמודדות עם לחץ מתמשך,
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו, אפשרות למפגש מקוון בזום/סקייפ
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית מומחית בטיפול פרטני וזוגי. טיפול במצבי חיים כמו טראומה, חרדה סטרס ו דיכאון סיוע בהבנה וקבלת כלים לתקשורת בינאישית מיטבי
מטפלת דינמית ממוקדת ומטפלת CBT
התמחות: פוסט טראומה, חרדה ודכאון, אבל ואובדן, התמכרויות, מחלות כרוניות, מחלות סופניות, בריאות הנפש, התמודדות
אזור בארץ: שרון,נתניה ורעננה
שפה: עברית,אנגלית
לאורך השנים ליוויתי מטופלים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, קשיים רגשיים, חרדות, טראומות, קשיים במסגרת המשפחה וקונפליקטים מסוגים שונ
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הדימוי ועצמי צוות על הספה
'דימוי עצמי' – צמד מילים שמקפל בתוכו את כל התכונות והמחשבות שאדם מייחס כלפי עצמו. הדימוי העצמי הוא לרוב דינאמי ועשוי להשתנות באמצעות תהליכים שונים, גם לאחר שהתגבש אי שם בשנות ההתבגרות.
הילדים לא מקשיבים לי הילה שבורון
אחת התלונות הנפוצות ביותר של הורים, במשפחות הכי נורמטיביות ומתפקדות, היא שהילדים לא מקשיבים.
אבחונים דידקטיים דפנה סרדס
במה עוסק האבחון הדידקטי? מי זקוק לאבחון דידקטי ? איזו אוכלוסייה מגיעה לאבחונים? מהן מטרותיו של האבחון? האבחון הדידקטי עוסק בבדיקה ואבחון של יכולות( חוזקות ) וקשיים (או ליקויים) בתחום הלימודי ומועבר ע"י מאבחן/ת דידקטי/ת שהוכשר/ה לכך.
זהות מינית בגיל ההתבגרות צוות על הספה
מי שנכנס לבית ספר תיכון בעיר חילונית במרכז הארץ, עשוי לחשוב שנושא הזהות המינית בגיל ההתבגרות כבר לא מהווה עניין לעסוק בו ולפעמים אפילו יואשם על ידי בני הנוער בשיח אנכרוניסטי שאינו מותאם לעולם שהם חיים בו – עולם של הימנעות מהגדרות. יחד עם זאת, העיסוק בנושא הזהות המינית עדיין מהווה עניין משמעותי למתבגרים רבים