כדרכם של משברים, גם משבר משפחתי נוטה להחריף ולהסלים ללא טיפול. לכן מומלץ להגיע לטיפול משפחתי במועד הקרוב ביותר האפשרי לאחר פרוץ המשבר, כדי להגדיל את הסיכוי להתמודדות מיטבית של כל בני המשפחה עם המצב.
מה אפשר עוד לומר על מערכות יחסים משפחתיות שלא נאמר או נכתב כבר בעבר? משפחה עשויה להיות מקור של כוח ועוצמה, המקום הבטוח שבו אפשר להביא את עצמנו לידי ביטוי באופן אותנטי, בלי לחשוש מביקורת חברתית. באותה מידה, משפחה יכולה להיות מקור של קושי, תסכול ואף פגיעה.
ברוב המקרים, שני הצדדים מתקיימים זה לצד זה והמשפחה מכילה בתוכה מערכות יחסים מורכבות, שלכל אחת מהן היסטוריה ארוכה של ציפיות, אכזבות, אהבה ופגיעה.
מהו משבר משפחתי?
רוב המשפחות מצליחות, רוב הזמן, לשמור על תקינותן של מערכות היחסים הבין-אישיות שבתוכן - לריב ולהשלים, לכעוס ולאהוב. בחלק מהמקרים, מצבו של אחד מבני המשפחה, או מצבן של מערכות היחסים המשפחתיות, יגיעו לנקודת משבר ויידרשו התערבות וטיפול:
1. משבר פרטני של אחד מבני המשפחה – הפרעות אכילה, בעיות התנהגות, חרדה, בעיות בזירה החברתית/מקצועית, שימוש נרחב באלכוהול ובסמים ועוד.
2. שינוי דרמטי בחיי המשפחה – גירושין של ההורים, אימוץ או לידת ילד חדש, הגעת הילדים הבוגרים לגיל ההתבגרות, מעבר דירה,
טיפולי פוריות, משבר כלכלי ועוד.
3. אירוע פרטני המשפיע על כל בני המשפחה –
מוות של אדם קרוב, מחלה כרונית קשה של אחד מבני הבית, פיטורים ואבטלה ממושכת של אחד ההורים ועוד.
באופן כללי ניתן לסכם ולומר, שכל שינוי משמעותי בחיי המשפחה או הפרטים המרכיבים אותה דורש תהליך הסתגלות ועלול להוביל למשבר.
מה אפשר לעשות כאשר יש משבר משפחתי
לשאלה הזו אין תשובה חד משמעית, הדברים תלויים במידה רבה בכוחות המשפחתיים, במבנה, ביכולות ובצרכים של כל משפחה.
חלק מהמשפחות מתמודדות עם משבר באמצעות הכוחות הפנימיים של המשפחה או בסיוע קרובים וחברים, אחרות בוחרות לשנות את המציאות, גם אם לזמן מוגבל, באמצעות שינוי מקום מגורים, טיול משפחתי ארוך וכד'. גורמים רבים מציעים תהליכי גיבוש משפחתיים באמצעים משחקיים או באמצעים אחרים כמו תרפיה משפחתית באמצעות צילום, בע"ח ועוד.
דבר אחד נכון תמיד – כאשר נוצר משבר משפחתי, מכל סיבה שהיא, ובני המשפחה מגלים מצוקה ומתקשים להתמודד בכוחות עצמם,
כדאי לפנות לטיפול משפחתי.
דברים שחשוב לדעת על טיפול משפחתי
דרוש מטפל מוסמך
טיפול משפחתי מנוהל על ידי איש מקצוע מוסמך, שיודע לנווט ביד בטוחה במים הסוערים שמעלה המשבר המשפחתי. הוא מאפשר להעלות לשיח דברים שקשה לפתוח בכל סיטואציה אחרת ויוצר סטינג בטוח, שבו יכול כל אחד מבני המשפחה לשתף ולהקשיב לאחרים, מבלי לחשוש שדבריו לא יובנו או ייפגעו באופן בלתי הפיך בבן משפחה אחר.
טיפול קצר
טיפול משפחתי הוא בדרך כלל קצר מועד וממוקד בפתרון בעיה קונקרטית או קושי ספציפי שהוביל למשבר הנוכחי, רוב הטיפולים המשפחתיים נמשכים כשלושה חודשים בלבד, כאשר בחלק מהפגישות משתתפים רק חלק מבני המשפחה – ההורים, הילדים, הורה וילד שמערכת היחסים ביניהם נקלעה לקושי וכד'.
מבוסס על הגישה המערכתית
ברוב המקרים, טיפול משפחתי מתבסס על הגישה המערכתית בפסיכולוגיה, אשר רואה בכל חבר במשפחה גורם שמשפיע על האחרים ומושפע על ידם ומתייחסת אל התא המשפחתי כאל יחידה אורגנית אחת שלמה. התפקוד של כל אחד מהפרטים המרכיבים את היחידה המשפחתית תלוי בתפקודם של האחרים והרווחה הנפשית של כל אחד מבני המשפחה היא תוצר של מערכות היחסים המשפחתיות ואיכותן.
לראות את האחר
בשונה מטיפול אישי, בטיפול משפחתי כל אדם נדרש להתייחס גם לנקודות המבט של החברים הנוספים במשפחה ולא מקבל את הלגיטימציה לעסוק רק באופן שבו משפיעים עליו הדברים או להתייחס למשבר רק מנקודת המבט שלו עצמו. הטיפול שם דגש על המשפחה כיחידה אחת ומעודד התגייסות של כל החברים במשפחה לעזרה הדדית ולהתמודדות אפקטיבית עם המשבר.
חשוב לפנות בזמן
כדרכם של משברים, גם משבר משפחתי נוטה להחריף ולהסלים ללא טיפול. לכן מומלץ להגיע לטיפול משפחתי במועד הקרוב ביותר האפשרי לאחר פרוץ המשבר, כדי להגדיל את הסיכוי להתמודדות מיטבית של כל בני המשפחה עם המצב.
באופן כללי ניתן לומר – שמשפחות רבות יוצאות מחוזקות מאוד מתהליך שמטרתו לקדם את המשפחה כולה, כיחידה חזקה אחת.
מיומנויות לכל החיים
אם הגעתם לטיפול משפחתי בעקבות משבר, חשוב שתדעו שהכלים שתרכשו במהלך הטיפול, כפרטים וכמשפחה, יסייעו לכם בהמשך הדרך. במהלך הטיפול תשתפר מידת החוסן הנפשי של אחד מבני המשפחה, תלמדו כיצד לנהל שיח משפחתי פתוח ומכיל ותימנעו מצבירת כעסים ומשקעים לאורך זמן.
כל אלו יעזרו למנוע את המשבר הבא או לפחות לאפשר לכם לצלוח אותה בצורה יותר מהירה וקלה מבעבר.