
כל מה שצריך לדעת על פסיכותרפיה
צוות על הספה
בגישה הזו מושם דגש על חוויות ההווה ותקוות לעתיד, כאשר העבר מקבל מקום משמעותי הרבה פחות מאשר בגישות פסיכותרפיות אחרות.
מהי פסיכותרפיה?
פסיכותרפיה היא שם כולל למגוון טיפולים נפשיים, שמטרתם לסייע לאדם להתמודד עם משברים ולשפר את יכולת ההסתגלות שלו, כפי שמרמז שמה, המורכב מהלחם של שתי מילים: פסיכו (נפש) ותרפיה (טיפול).
הטיפול מיועד לשיפור המצב הנפשי של האדם ועושה שימוש בכלים טיפוליים הממוקדים בנפש – מחשבות, חלומות, פחדים, כעסים, תקוות ועוד.
ברוב השיטות והזרמים הנכללים תחת המטרייה של פסיכותרפיה, הטיפול כולל שיחות בין המטפל למטופל והצלחת הטיפול תלויה ב"ברית הטיפולית" שביניהם ומחייבת יכולות גבוהות של הקשבה ואמפתיה מצד המטפל.
אילו שיטות טיפול כוללת פסיכותרפיה?
תחת הכותרת המושגית והמעשית של פסיכותרפיה נוכל למצוא מספר טיפולים פסיכולוגיים מוכרים, שחלק מהמאפיינים שלהם דומים:
1. פסיכואנליזה – שיטה שפותחה על ידי פרויד במאה ה-19. זהו טיפול אינטנסיבי וארוך, המתמקד בהעברת תכנים מהלא מודע הנפשי אל החלק המודע של הנפש, במטרה להקטין את תחושות החרדה והנוירוזות עמן מתמודד האדם. פסיכואנליזה קלאסית נמשכת מספר שנים וכוללת פגישות קבועות המתקיימות בין 3-5 פעמים בכל שבוע.
2. טיפול פסיכודינמי – מבוסס על הנחות המוצא של הפסיכואנליזה, אך אינטנסיבי ודורשני הרבה פחות. בין הכלים במרכזיים בהם עושה שימוש המטפל בגישה הפסיכודינמית הם העברה והעברה נגדית והטיפול מתקיים, ברוב המקרים, אחת לשבוע בזמן קבוע.
3. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – טיפולים קצרי מועד וממוקדים, שמטרתם לסייע למטופל לשכלל את ארגז הכלים ההתנהגותי שלו ולשנות דפוסים חשיבה והתנהגות אוטומטיים שלא מקדמים אותו ופוגעים באיכות חייו. בגישה הזו מושם דגש על חוויות ההווה ותקוות לעתיד, כאשר העבר מקבל מקום משמעותי הרבה פחות מאשר בגישות פסיכותרפיות אחרות.
4. טיפול באומנויות/משחק ועוד – זרם זה של פסיכותרפיה הוא רחב ומגוון במיוחד, כאשר המאפיין המרכזי המשותף לכל הטיפולים הוא שימוש בכלים שאינן וורבליים לצורך הטיפול והישענות על הלא מודע - בעיקר השלכה לא מודעת של תכנים.
כאן נמצא טיפול בעזרת אומנות או מוזיקה, טיפול בתנועה או מחול, טיפול בעזרת ספרות (ביבליותרפיה), טיפול באמצעות דרמה או משחק ועוד.
5. התמחויות שונות – כיום ניתן למצוא פסיכותרפיה ייעודית לילדים או מתבגרים, טיפול פסיכותרפי זוגי או משפחתי, טיפולים קבוצתיים ועוד.
מי יכול לעסוק בפסיכותרפיה?
רק איש מקצוע שעבר הכשרה קלינית ייעודית מורשה לטפל בפסיכותרפיה – פסיכולוג קליני, עו"ס קליני, פסיכיאטר וכד'.
איך נראה טיפול פסיכותרפי?
אחד המושגים המשמעותיים בתחום הוא הסטינג (setting) והתפיסה השלטת היא כי יש משמעות גבוהה לקיום הפגישה הטיפולית במועד שבועי קבוע ובמרחב המאפשר שיח פתוח וחופשי. לכן, רוב הטיפולים הפסיכותרפיים יתקיימו במקום ובזמן קבועים והמטפל יקפיד על הסטינג וייטה לראות בכל ניסיון לשנות אותו, אקט של התנגדות לטיפול, שיש לדבר עליו ולהתמודד איתו. במהלך הטיפול יושבים המטפל והמטופל זה מול זה ומשוחחים.
מתי אנשים פונים לפסיכותרפיה?
ככלל, ניתן לומר כי פסיכותרפיה מתאימה לכל אדם שרוצה ללמוד על עצמו ולהבין מהם המניעים הרגשיים הבסיסיים ביותר שלו, מדוע נוצרו וכיצד ניתן לשלוט בהם ולתעל אותם לחיים טובים יותר.
אנשים פונים לטיפול פסיכותרפי מסיבות שונות:
1. פעמים רבות סיבת הפנייה לטיפול נפשי היא משבר חיים כלשהו – פרידה מאדם קרוב, אובדן עבודה, שינוי במקום המגורים, מחלה קשה לידת ילדים ועוד.
2. מצוקה נפשית מתמשכת שמקורה לא מובן, כמו תחושת תקיעות בעולם האישי והמקצועי, התלבטויות חיים משמעותיות או תחושת חרדה קבועה – מובילות אנשים רבים לטיפול.
3. חלק מהפונים לטיפול עושים זאת בעקבות קשיים ביחסים הבין-אישיים המשמעותיים בחייהם – משפחה, קולגות בעבודה ובני/בנות זוג או בעקבות חרדה חברתית וקושי משמעותי להתנהל בעולם החברתי הסובב אותם.
4. אנשים המתמודדים עם התמכרויות, תוקפנות, פסיביות יתר וקשיים התנהגותיים נוספים - עשויים לפנות לפסיכותרפיה כדי לטפל במקורות הנפשיים העמוקים המובילים להתנהגויות הלא מסתגלות הללו.
5. אצל חלק מהאנשים נמצא ביטוי פיזי לקשיים נפשיים והם יסבלו מתופעות פסיכוסומטיות שונות כמו כאבי ראש כרוניים, בעיות עיכול, כאבי בטן, דפיקות לב מואצות ועוד. פעמים רבות הסימפטומים הללו יהיו המניע לפנייה לטיפול ובמקרים רבים, כאשר המקור הוא באמת פסיכולוגי, הטיפול עשוי לפתור את הבעיה.
כמה זמן נמשך הטיפול?
כל טיפול הוא ייחודי ותלוי בגורמים רבים כמו הקשר הטיפולי שנוצר בין המטפל למטופל, סיבת הפנייה, מידת המחויבות של המטופל לתהליך ועוד.
ישנם טיפולים קצרים וממוקדים, בעיקר בתחום הקוגניטיבי-התנהגותי וישנם טיפולים ממושכים יותר, שיתקיימו במשך מספר חודשים או שנים.
איך מוצאים את המטפל המתאים?
תהליך איתור מטפל מתאים עשוי לכלול חיפוש באתרים רלוונטיים, קבלת המלצות מהמעגלים הקרובים ובעיקר שיחת היכרות עם המטפל/ת עצמם ומפגש ניסיון במהלכם ניתן לבדוק את האלמנט החשוב ביותר בקשר בין מטפל ומטופל – הכימיה ומידת ההתאמה האישית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: כל סוגי החרדה- חרדת בחינות, חרדת נטישה, חרדה חברתית, חרדה כללית, חרדות סביב הגוף, חרדות כלכליות ועוד
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית,אנגלית
אני פסיכולוגית קלינית מומחית בשיטה הדנמית ו EMDR ומדריכה ב CBT. אני מטפלת במבוגרים בקליניקה פרטית בחיפה ובזום. תחומי המומחיות שלי

פסיכותרפיסט מוסמך, מטפל בתנועה
התמחות: טיפול במבוגרים ומתבגרים. טיפול בטראומה, דיכאון, חרדה,משברים, קושי חברתי ,זוגיות, הפרעות אכילה, פגיעו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, פרדס חנה והסביבה, בכל הארץ (און ליין)
שפה: עברית,אנגלית
אני מטפל מעל 20 שנה. מדייק ולומד דרכים כדי להשיג תוצאות מעולות בכל טיפול. במוקד: איך לפגוש רגשות קשים ולבטא רגשות, מה המקור של

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: התפתחות אישית, טראומה, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, מצבי תודעה ,דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, ני
אזור בארץ: תל אביב יפו, חיפה ואזור הקריות, מודיעין ואזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
פתיחת האופק והכלה לכאב, למשבר ולאתגר מתוך תואמות ואיזון עם סביבת החיים. מפגש של נוכחות חומלת, אי שיפוטיות ותנועה לחירות פנימית. פי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר צוות על הספה
אצל חלק מהאנשים יש בלבול מסוים ביחס לשאלה מה עושה פסיכולוג, מה עושה פסיכיאטר ומה ההבדל בין שני המקצועות הללו. אז כדי לעשות סדר בתמונה תארנו את הכשרתו ואת תפקידו של כל בעל מקצוע, הסברנו מה מותר ומה אסור לכל אחד מהם לעשות במהלך הטיפול וניסינו לעזור לכם להבין אל מי אתם צריכים לפנות ומתי.
איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש? צוות על הספה
רבות נכתב על האופן בו משפיע השימוש ברשתות החברתיות על שעות הפנאי של אנשים, על הדרך בה הם מתקשרים זה עם זה ועל בריאותם הפיזית, אך במאמר זה נתמקד בהשפעות הרגשיות של הרשתות הללו וננסה לענות על השאלה איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש?
פסיכולוגיה חיובית - לפיתוח חוסן נפשי וחיים בעלי משמעות קרן קפלן ופרופ' אורן קפלן, פסיכולוגים קליניים
הקורא הנאיבי שמתחיל לקרוא מאמר על פסיכולוגיה חיובית מצפה בוודאי למאמר אופטימי על חשיבה חיובית וחיים מאושרים.
טיפול פסיכולוגי באינטרנט
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, טיפול פסיכולוגי, משברי חיים, אבל ואובדן
לא מעט מטפלים מציעים היום טיפול באינטרנט. התהליך מאוד פשוט- פונים למטפל, קובעים איתו שעה משותפת בה גם המטפל וגם המטופל יושבים מול מחשב, כל אחד בביתו או בקליניקה שלו, והשיחה מתנהלת כצ'ט לאורך השעה המוקצבת לכך מראש.