
איך להתאים את הטיפול הנכון?
צוות על הספה
יש שיגידו שהיצע האפשרויות העצום שקיים היום גדול ומבלבל מדי, אבל אנחנו אופטימיים מטבענו ובוחרים להתמקד בפן החיובי של טווח האפשרויות הרחב, במיוחד בתחום הטיפול הנפשי.
מעטים זוכרים את המחירים שהיו לביטחון המדומה הזה – תחושה של חוסר ייחוד, היעדר לגיטימציה לחיפוש עצמי ופשרות רבות מדי, שנעשו על ידי רבים מדי, כדי להתאים את עצמם לאפשרויות המעטות שהיו על הפרק, כמעט בכל תחום בחיים.
מגוון רחב של אפשרויות – גם בעולם הטיפול
הדברים השתנו משמעותית מאז, לטוב ולרע. יש שיגידו שהיצע האפשרויות העצום שקיים היום גדול ומבלבל מדי, אבל אנחנו אופטימיים מטבענו ובוחרים להתמקד בפן החיובי של טווח האפשרויות הרחב, במיוחד בתחום הטיפול הנפשי.
מהן האפשרויות, בעצם?
בעבר, הביטוי "טיפול נפשי" העלה אצל רוב האנשים קונוטציה דומה – מטפל ומטופל יושבים זה מול זה בחדר שביניהם שולחן עם קופסת טישו (אצל מבוגרים יותר נחרטה תמונת המטופל שוכב על הספה, כאשר המטפל יושב מאחוריו, בעיצומו של סשן פסיכואנליזה).
המצב הנוכחי בעולם בריאות הנפש מחייב עדכון של התמונה הזו, כאשר בשטח פועל מגוון רחב מאוד של שיטות טיפול: פסיכותרפיה דינמית קלאסית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שכולל תרגילים ושיעורי בית, טיפול בעזרת אומנויות, פסיכואנליזה, טיפול EMDR שפועל גם במישורים הפיזיים, טיפול זוגי, טיפול משפחתי, טיפול מבוסס מנטליזציה ועוד רבים.
למה ריבוי אפשרויות הטיפול הוא חיובי?
כפי שאמרנו בתחילת הדברים, המגוון הרחב של טיפולים נפשיים המוצעים כיום על ידי אנשי טיפול מוסמכים, מאפשר לכל אחד למצוא את המענה המדויק לו.
לאנשים שונים יש יכולות שונות, צרכים מגוונים, היסטוריה פרטית ותפיסת עולם ייחודית להם. המגוון האנושי העצום מחייב מגוון מותאם של מענים לטיפול נפשי, כך שכל אדם הזקוק לסיוע פסיכולוגי יוכל לקבל את הסיוע הזה, בתנאים המתאימים לו.
איך להתאים את הטיפול הנכון?
מובן שריבוי האפשרויות מחייב אותנו, כמטופלים פוטנציאלים, לשאול את עצמנו מספר שאלות מרכזיות, בבואנו לחפש את הטיפול ואת המטפל המתאימים לנו ביותר.
איך עושים את זה נכון? להלן מספר שאלות מקדימות שיעזרו לכם להתמקד:
שאלה ראשונה – מה הבעיה?
סוג הטיפול הנכון עבורכם הוא כזה שמתאים לבעיה עמה אתם מתמודדים ולסיבה שבגינה פניתם לטיפול. לכל אחד מהמצבים הנפשיים הללו יש סוגי טיפול מתאימים יותר ופחות, למשל: טיפול התנהגותי יעיל במיוחד להתמודדות עם פוביות, פסיכודרמה מתאימה מאוד לטיפול בהפרעות אכילה, טיפול דינמי יסייע במקרים בהם הבעיה היא אמורפית יותר וכד'.
שאלה שניה – מהי מידת הדחיפות?
מצב נפשי חמור שאינו מאפשר תפקוד בסיסי, ידרוש לעיתים מענה ראשוני פסיכיאטרי-תרופתי, כאשר רק לאחר מכן ניתן יהיה לגשת לטיפול נפשי. מידת הדחיפות תשפיע גם על השאלה האם להמתין לתור במרפאות בריאות הנפש הציבוריות או לפנות ישירות לרופא פרטי או למסגרת חירום.
שאלה שלישית – לאיזו גישה אתם מתחברים?
מגוון הטיפולים הקיים היום נובע מתהליך השתרשותן של מספר גישות פסיכולוגיות שולטות, ביניהן הגישה הדינמית, הגישה המערכתית, הגישה ההתנהגותית, הגישה הקוגניטיבית ועוד. כל אחת מהגישות מבוססת על תפיסת עולם רחבה ושונה מרעותה. שאלו את עצמכם לאיזו גישה אתם מתחברים ומה אתם חושבים שיכול לסייע לכם.
חוכמת ההמונים – זו לא אגדה
גם לאחר ששאלתם את השאלות המפורטות ועניתם עליהן, עדיין תצטרכו לדייק את הבחירה, להתמקד בטכניקה טיפולית ספציפית ו/או לבחור את המטפל הנכון מתוך מגוון עצום.
כדי לעשות זאת אנחנו ממליצים בחום להתייעץ עם אנשים אחרים – באופן אישי או באמצעות אחת הפלטפורמות המתאימות.
חברים ובני משפחה – כמעט לכל אחד יש סיפור על מטפל או טכניקה טיפולית ששינו את חייו. הקשיבו לסיפורים ותוכלו לראות למה אתם מתחברים במיוחד.
פורומים מתאימים – במרחב הדיגיטלי פועלים פורומים רבים בתחום בריאות הנפש. אל תהססו להיכנס, לשוטט בים המידע שכבר קיים ולהעלות שאלות משל עצמכם.
אינדקס מטפלים, כדוגמת על הספה הוא מקום מצוין לחיפוש שלכם. תוכלו למצוא בו תוכן כתוב על כל טכניקת טיפול שקיימת, להשתתף בפורומים ייעודיים ולקרוא מידע והמלצות על מטפלים בכל התחומים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסט מוסמך, מטפל בתנועה
התמחות: טיפול במבוגרים ומתבגרים. טיפול בטראומה, דיכאון, חרדה,משברים, קושי חברתי ,זוגיות, הפרעות אכילה, פגיעו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, פרדס חנה והסביבה, בכל הארץ (און ליין)
שפה: עברית,אנגלית
אני מטפל מעל 20 שנה. מדייק ולומד דרכים כדי להשיג תוצאות מעולות בכל טיפול. במוקד: איך לפגוש רגשות קשים ולבטא רגשות, מה המקור של

פסיכולוגית קלינית מדריכה
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, אובססיות, אבל, הפרעות אכילה, התמודדות עם משברי חיים וחוויית
אזור בארץ: פרדס חנה, זיכרון יעקב / בנימינה, קיבוץ נחשולים
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מדריכה- מטפלת במבוגרים, נוער וילדים. עבורי טיפול הוא תהליך של הבנה, התפתחות ושינוי. אני מאמינה בכוחו של האדם להת

פסיכותרפיסטית וקרימינולוגית קלינית
התמחות: קשיים רגשיים, קשיים במערכות יחסים, הפרעות במצב הרוח, התמכרויות,חרדה ופוביה,בעיות במיניות וזהות מינית
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית,רוסית
הטיפול נועד לסייע לאנשים להתמודד עם קשיים ומשברים בחייהם, להבין טוב יותר את דפוסי התנהגותם, ליצור שיפור במערכות היחסים עם הסובבים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פסיכיאטריה מגדרית - האם המגדר קשור לבריאות הנפש? צוות על הספה
נשים אין ספור, עמן שוחחנו במטרה לקבל רקע על הנושא, שיתפו אותנו בתסכול הגדול שחוו, כאשר הגיעו לטיפול פסיכיאטרי בעקבות מצוקה נפשית וקיבלו טיפול שלא לקח בחשבון את ההשפעות הייחודיות של המחזור ההורמונלי על בריאות הנפש שלהן.
לחץ , לחץ, לחץ צוות אתר על הספה
לחץ הוא גורם המאפיין יותר ויותר את חיינו. מתי ולמה הפך הלחץ להיות חלק בתי נפרד מאיתנו? מתי שלווה הפכה להיות משאב יקר להחריד שעלינו להנדס את כל סביבתנו ולשלם כסף רב בכדי לחוות מעט שלווה?
התמוטטות עצבים – מה זה, איך מאבחנים וכיצד ניתן לטפל? צוות על הספה
שמעתם את הביטוי הזה פעמים רבות בחייכם, אבל קרוב לוודאי שלא הייתם ממש בטוחים מה הוא אומר. איך עצבים יכולים להתמוטט? מה קורה לאנשים במצב של התמוטטות עצבים ואיך אתם יכולים לעזור לקרובים לכם?
צמיחה פוסט טראומטית מתוך משבר אלעד מיכאלביץ'-סוקר, פסיכולוג וקואצ'ר
מחקרים לאורך השנים מראים לנו שניתן לחוות צמיחה גם לאחר משברים קשה כמו גירושים או חשיפה לאירועי אלימות, אך גם בעקבות אירועים חיוביים כמו לידה והמעבר להורות. עם זאת, בין אם זה אירוע צפוי ורצוי כמו לידה שהסתבכה ובין אם בלתי צפוי כמו מתקפת טרור, סביר שחיינו ישתנו דרמטית, אך ממש לא בהכרח רק במישור השלילי.