איך תעברו את החופש הגדול של הילדים בשלום
צוות על הספה
? הילדים סיימו זה עתה שנת לימודים מפרכת, במסגרתה השקיעו אנרגיות עצומות במטלות הלימודיות שלהם ולא פחות אנרגיות בזירה החברתית. הם מרגישים שמגיעה להם היכולת להתבטל ולנוח באמת וכשחושבים על זה לעומק – מי מאיתנו לא יכול להזדהות עם הצורך הזה?
במאמר זה ננסה לענות את השאלות החשובות הללו ולהציע לכם מספר כללי אצבע שיעזרו לכם לעבור את החופש בשלום.
1. הזכרו איך הרגשתם אתם בתור ילדים בחופשה
כהורים, אנחנו נוטים לראות דברים מזווית המבט שלנו ומתרעמים למראה הילדים שיכולים לשהות שעות ארוכות במה שנתפס בעינינו כחוסר מעש מוחלט.
שתי נקודות חשובות בהקשר זה:
* בזמן שהילדים רובצים בבית, לכאורה ללא מעש, הם מנהלים לעיתים תקשורת ענפה עם חברים באמצעים הדיגיטליים שעומדים לרשותם. לפני שאתם מביעים נחרצות את דעתכם – בדקו רגע מה הם באמת עושים, והאם אכן מדובר בשום דבר.
* הילדים סיימו זה עתה שנת לימודים מפרכת, במסגרתה השקיעו אנרגיות עצומות במטלות הלימודיות שלהם ולא פחות אנרגיות בזירה החברתית. הם מרגישים שמגיעה להם היכולת להתבטל ולנוח באמת וכשחושבים על זה לעומק – מי מאיתנו לא יכול להזדהות עם הצורך הזה?
2. שימו לב לאופן בו אתם מתבטאים
הורים רבים נוהגים לדבר ביניהם על החופש הגדול ומשתמשים, ברוב המקרים, במשפטים כמו: מה נעשה איתם כל החופש?
הילדים קשובים לשיח של המבוגרים, בעיקר בנושאים הקשורים אליהם, ועלולים לחוות את האמירות הללו כפוגעניות ולא מובנות.
3. תאמו ציפיות מראש
ילדים מעוניינים באווירה טובה בבית, לא פחות מאיתנו ההורים ונוטים לשתף פעולה כאשר הם מבינים מה רוצים מהם ולמה. נצלו את הימים הללו, של תחילת החופש הגדול, כדי לשבת ביחד איתם, לאפשר להם להביע מה חשוב להם, לספר מה משמעותי מבחינתנו ולהגיע להסכמות אודות מהלך החופש הגדול.
נסו לסכם כמה שיותר דברים מראש – כמה שעות ביום אפשר להיות במסך, מה הציפיות שלכם מהילדים בנושא שיעורי הבית לחופשה, פעילות גופנית, מפגשים חברתיים, השתתפות במטלות הבית וכל נושא אחר משמעותי מבחינתכם.
אתם עשויים להיות מופתעים ממידת הנכונות של הילדים לעמוד בהסכמים, שבניסוחם לקחו חלק פעיל ושוויוני.
4. צרו תוכנית שבועית/חודשית
ממש אין צורך לתכנן מראש כל שעה משעות היום, אבל כדאי להכניס ליומן המשפחתי את האירועים הקבועים מראש נסיעות משפחתיות, בילוי באטרקציות מיוחדות וכד'. הידיעה מה צפוי מסייעת לילדים לחוש ביטחון, להיות חלק מהתכנון המשפחתי ולהתנחם בציפייה לאירועים הצפויים קדימה, ברגעי שעמום.
הגדרת המסגרת בתוכה מתנהלים, חשובה לכל הילדים, אך בעיקר לילדים המתמודדים עם קשיים רגשיים והתפתחותיים וזקוקים ליכולת לצפות מראש את הדברים.
5. אל תפחדו משעמום, הוא עשוי להיות כוח מניע חיובי
הורים רבים נכנסים ללחץ כשהילדים שלהם מבטאים שעמום ורואים בכך כישלון שלהם לבדר ולהעסיק את הילדים.
בואו נסכם נקודה חשובה: אין זה תפקידכם לשעשע את הילדים בכל רגע נתון והם צריכים גם לחוות שעמום ותסכול, ומתוכם לייצר לעצמם את המענה.
6. דברו עם הילדים על כסף – יש פה הזדמנות חינוכית חשובה
ילדים רבים מבקשים מהוריהם לממן בילויים ורכישות יקרות במהלך החופש הגדול. נסו להתייחס לסוגייה זו כאל הזדמנות למהלך חשוב של חינוך פיננסי. דברו על כמה עולים הדברים, בדקו ביחד על אפשרויות להוזיל עלויות באמצעות חיפוש מבצעים, הגעה לאטרקציות מחוץ לשעות השיא וחיפוש פעילויות בחינם או בעלות נמוכה. שתפו את הילדים בכך שהתקציב המשפחתי מוגבל ונצלו את ההזדמנות לדבר על סדרי עדיפויות כלכליים.
7. היו גמישים
לאור ועל אף כל האמור – החופש הגדול הוא תקופה בלתי צפויה שמחייבת אתכם לגלות גמישות ויצירתיות, הרבה מעבר לרגיל.
אל תלחצו מתוכניות משתנות ומדברים שמשתבשים, זכרו שחלק גדול מהקסם נמצא דווקא ברגעים הלא צפויים המתרחשים באופן טבעי.
לסיכום – החופש הגדול אכן טומן בחובו חוסר וודאות והרחבה של הגבולות המוכרים, אך אם תצליחו ליישם את הטיפים שלנו ולקחת את העניין בקלות ועם חיוך, אתם עשויים להיות מופתעים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עובדת סוציאלית קלינית, MSW
התמחות: תחושת תקיעות, חרדות, דימוי עצמי, אותנטיות, חמלה עצמית, מימוש עצמי, זוגיות, יחסים, מיינדפולנס, אניאגר
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית, English
טיפול ליצירת שינוי - טיפול רגשי שמשלב כלים מעשיים להתמודדות עם תחושת תקיעות, חרדות, ביקורת עצמית, חוסר בטחון וחוסר נוכחות לעבר מימ
פסיכותרפיסטית וסקסולוגית מוסמכת
התמחות: בריאות הנפש,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפו
אזור בארץ: באר שבע
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית וסקסולוגית מוסמכת. מומחית לבעיות בתפקוד המיני אצל הגבר והאישה (מוכרת על ידי האיגוד הישראלי לטיפול מיני-איט''ם). מדרי
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים , מתאמת הורית, בעיות במיניו
אזור בארץ: בקעת אונו, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות, הורים למתבגרים אשר מרגישים קשיים בשלב בחיים בו הם נמצאים. כמו כן , אני עוסקת במקרים של זוגות המצוי
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: התמודדות רב דורית במשפחה, זוגיות והדרכת הורים. משברים בשלבי מעבר בחיים (סוף גיל ההתבגרות, משבר ''אמצ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה ובעל ניסיון רב בטיפול אינדיווידואלי וזוגי, הדרכת הורים, טיפול בגיל השלישי ועוד. משלב גישות פסיכולוגיות קלאסיו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הילד שלי? בריון? מה לעשות כאשר הילד שלכם נוהג באלימות צוות על הספה
מעטים חושבים מה עובר על ההורים שילדיהם הם הבריונים אשר נטפלים לילדים אחרים ונוהגים כלפיהם באלימות פיזית או מילולית – מה מביא את הילדים להתנהגות הזו ומה יכולים ההורים לעשות בעניין?
הילד רואה פורנו? מה עושים? צוות על הספה
אתם בוחנים את היסטוריית הגלישה של הילדון המתוק שלכם, עוד לא בן 12, מגלים שם כתובות של אתרי פורנו ומבינים שהוא צפה בהם, לבדו או עם חברים. מה עושים את המידע הזה? אילו סיכונים טמונים בצפייה בפורנו בגיל צעיר ואיך כדאי לכם לפעול?
גמילה מחיתולים צוות אתר על הספה
כל ילד מגיע לגיל שבו צריך להתחיל בתהליך הגמילה מחיתולים. מעבר לשינוי הטכני של עשיית הצרכים באסלה , לגמילה יש משמעויות רחבות יותר ולכן ההחלטה מתי להתחיל בתהליך הגמילה היא החלטה משמעותית שיש לה השלכות רגשיות
שינה והירדמות - תינוקות וילדים (גיל 5 חודשים ועד 5 שנים) נטי בר - יועצת שינה ומנחת הורים לגיל הרך
הגעתי למצב שאני לא ישנה בלילות! הילדה המתוקה שלי בת שנה ו7 חודשים נרדמת רק בידיים! רק ככה היא מסכימה להירדם! זה מאודדד קשה לי!