איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש?
צוות על הספה
כמו במקרים רבים אחרים, גם במקרה של רשתות חברתיות, האוכלוסייה הפגיעה ביותר להשפעות השליליות היא אוכלוסיית בני הנוער והצעירים.
רבות נכתב על האופן בו משפיע השימוש ברשתות החברתיות על שעות הפנאי של אנשים, על הדרך בה הם מתקשרים זה עם זה ואפילו על בריאותם הפיזית, אך במאמר זה נתמקד בהשפעות הרגשיות של הרשתות הללו וננסה לענות על השאלה – איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש? מי פגיע במיוחד להשפעות הללו? והאם ההשפעה היא רק שלילית?
איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש?
תפיסה עצמית וערך עצמי
אחד המנועים המרכזיים של הרשתות החברתיות הוא הצורך האנושי בהשוואה לאחרים במעגל החברתי, אך להשוואה הזו יש פוטנציאל דרמטי להפחתה במידת ההערכה העצמית של האדם.
מובן מאליו שאנשים מעלים לרשתות את רגעי השיא בחייהם, אך בעיניי המתבונן מדובר במציאות היומיומית של אנשים אליהם הוא משווה את עצמנו, השוואה שכמובן מאירה את היומיום האפרורי שלו באור שלילי במיוחד.
התחושה שמאפיינת משתמשים רבים ברשתות החברתיות היא שלאחרים יש חיים מעניינים יותר, זוגיות קרובה יותר, ילדים מוצלחים יותר וקריירה טובה יותר מאשר להם ותחושה זו, בתורה, משפיעה לרעה על תחושת הערך העצמי.
דיכאון
מחקרים מראים כי הפסקת השימוש ברשתות החברתיות משפיעה לטובה על תחושת האושר ועל מידת שביעות הרצון של האדם מחייו.
ההסברים הרווחים לכך הם שהשימוש ברשתות החברתיות מרחיק את המשתמש מהזירה החברתית המציאותית וגורם לו להמעיט במפגשים חברתיים ומשפחתיים, שהשפעתם על הבריאות הנפשית טובה וחשובה.
השפעה שלילית על דפוסי השינה
השימוש הנרחב במסך, במשך שעות רבות ביום ובעיקר לפני השינה, משפיע על הפרשת ההורמונים, שאחראים על הכנת הגוף למנוחה לה הוא זקוק. גם הדיכאון אותו הזכרנו קודם וההשוואה הבלתי נמנעת לאחרים, שחייהם נראים טובים יותר, פוגעים ביכולתו הטבעית של האדם להירדם.
כתוצאה מכל אלו, מחזור השינה משתבש ומשפיע לרעה על היציבות והבריאות הנפשית.
התמכרות
הרשתות החברתיות עוצבו ופותחו כך, שימשכו את המשתמשים לשימוש נרחב וממושך ככל האפשר והן מבוססות על מנגנונים אנושיים טבעיים שמבטיחים זאת, למשל הפחד מלהחמיץ משהו חשוב, הצורך בפידבק מיידי על דברים בהם בחרנו לשתף ועוד.
המבנה הזה מביא לכך ששימוש ברשתות החברתיות כולל מאפייני התמכרות ומשתמשים הבוחרים להתנתק מהן, מפגינים סימני גמילה ברורים כמו עצבנות ודיכאון.
מי נמצא בסיכון מוגבר להשפעת הרשתות החברתיות על בריאות הנפש?
כמו במקרים רבים אחרים, גם במקרה של רשתות חברתיות, האוכלוסייה הפגיעה ביותר להשפעות השליליות היא אוכלוסיית בני הנוער והצעירים.
בגילאים הללו, האדם מושפע מאוד מחברת השווים ושואף להתקבל על ידה ולהידמות לה, הרשתות החברתיות מזינות את הפנטזיה הזו ועושות שימוש בצורך של בני הנוער בקרבה ובדמיון לאחרים. בנוסף, השינויים הנפשיים, הפיזיולוגיים וההורמונליים שמאפיינים את גיל ההתבגרות הופכים את בני הנוער לפגיעים יותר להשפעות הנפשיות של השימוש ברשתות.
ממצא מעניין בנושא זה גילה כי בנות צעירות נמצאות בסיכון גבוה יותר מאשר בנים להשפעה שלילית של הרשתות החברתיות על בריאות הנפש שלהן. השפעה כזו ניכרת אצל בנות כבר בגילאי 11-12, בעוד אצל בנים היא מופיעה רק כשנתיים מאוחר יותר.
יש גם זווית חיובית
מחקרים עדכניים מטשטשים מעט את הקשר הברור שציירו מחקרים קודמים בין שימוש ברשתות החברתיות לבין השפעות רגשיות שליליות ומקשרים השפעות שליליות אלו בעיקר לשימוש בלתי מבוקר ברשתות.
מחקרים אף מראים כי לשימוש ברשתות החברתיות עשויה להיות השפעה חיובית על בריאות הנפש של האדם, בעיקר עבור אוכלוסיות פגיעות כמו להט"ב בארון או קהילת מתמודדי הנפש, שמוצאים ברשתות הללו תמיכה נפשית משמעותית.
ומה אפשר לעשות כדי לצמצם את ההשפעות השליליות של הרשתות החברתיות?
יש לא מעט דברים שהורים ואנשי חינוך יכולים לעשות כדי להגדיל את הסיכוי לשימוש מבוקר ומושכל ברשתות החברתיות ולצמצום הפגיעה הפוטנציאלית שלהן.
חינוך
דברו עם הילדים על הסכנות האורבות ברשתות, לצד היתרונות הגלומים בהן, עזרו להם להבין שמה שנראה ברשתות לא בהכרח תואם למציאות ושיש גם אנשים שמבקשים להרע.
כללים
הגדירו מערכת כללים שתאפשר לעצמכם ולילדים להשתמש ברשתות החברתיות בבטחה – כמה שעות ביום? איפה? מתי הטלפון צריך להיות סגור? למי מותר להגיב ולמי לא? אילו פרטים מותר למסור לחברים ברשתות החברתיות ואילו לא?
דוגמה אישית
ילדים לומדים ממה שאנחנו עושים ולא ממה שאנחנו אומרים ולכן תצטרכו לעמוד בעצמכם במספר כללים בסיסיים, אותם תבקשו להנחיל לבני המשפחה האחרים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת קלינית מוסמכת
התמחות: חרדה, דיכאון ,התמודדות עם משברי חיים ושינויים בחיים, מציאת זוגיות, העלאת ביטחון עצמי ודימוי עצמי, הת
אזור בארץ: פתח תקווה,ראש העין, בקעת אונו ואזור השומרון
שפה: עברית
אני מסייעת לנשים להפוך ממרצות לרוצות באמצעות שיחות אישיות, הומור, קלפים טיפוליים, עבודה על הרצונות ופרדה מ"מה יגידו".
פסיכותרפיסטית MSW (CBT)
התמחות: ליווי באתגרים ושינויים אישיים בבריאות, במשפחה, בלימודים ובעבודה. טיפול באוריינטציה עסקית/מקצועית, מצ
אזור בארץ: מטפלת אונליין בלבד
שפה: עברית,אנגלית
טיפול CBT מותאם אישית שיעזור לך להרגיש טוב יותר, להגיע למטרות ולשפר יחסים. שילוב גישות מתקדמות כ-EMDR להתמודדות עם טראומות, אתגרים
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: קשר הורה-ילד, גיל הינקות-הרך, תרפיה במשחק, דיכאון , חרדה, אבל ואובדן, הדרכת הורים, טיפול במתבגרים ומ
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכולוגי במרכז (לב) תל אביב. פסיכותרפיה לגיל הרך, ילדים ונוער, מבוגרים. טיפול פרטני, טיפול קשר הורה-תינוק והורה-ילד, הדרכות
פסיכודרמטיסטית פסיכותרפיסטית
התמחות: טיפול בצעירים המתמודדים עם משבר.
קשיים רגשיים, חרדה, לחץ.
טיפול דיאדי פעוטות, טיפול באוטיזם ASD ה
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה
שפה: עברית,אנגלית
הטיפול מיועד לכל אחד שחש שיש לו רצון לשנות את חיוו. מי שחש שקיימים בחייו קשיים החוזרים שוב ושוב. התמחותי הנה בעבודה צמודה עם הו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול זוגי להורים טריים צוות על הספה
מעטים הם שינויי החיים שהשלכותיהם דרמטיות כמו ההפיכה להורים. כל הכנה שתנסו לעשות מראש, תתגמד בזמן אמת אל מול העובדה שאתם כבר לא שניים ופתאום יש אתכם בבית אדם נוסף, חסר ישע, שתלוי בכם לחלוטין וכובד האחריות מורגש במלוא עוזו.
מי המאושר האמיתי או איך בונים הערכה עצמית? צוות אתר על הספה
היא חייבת שיעריצו אותה ועושה הכול על מנת להרשים. היא נראית מדהים ולא חסר לה כסף. ניתן היה לחשוב שהיא בפסגת האושר, אבל האמת העצובה היא, שהאושר ממנה והלאה. איך יכול להיות?
הסוד שבתוכנו איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קליני(MSW),
למי מאתנו אין בכלל סודות? מגיל צעיר ילדים נושאים עמם סודות שהם לא תמיד מגלים לאחרים. כילדים חלק מהשובבות הילדית לפעמים כרוכה בין השאר גם בלהסתיר דברים מחברים וממבוגרים במשפחה שלא רוצים שידעו.
טיפול נפשי אצל עובד סוציאלי קליני צוות אתר על הספה
רבים שואלים את עצמם ואותנו, האם יש ההבדל בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי קליני ומהו משמעות ההבדלים ביניהם, בהיבט של בחירת איש מקצוע לטיפול נפשי, במאמר זה ננסה לשפוך אור על הסוגיה ונתחיל בכך שנסביר כי היום ניתן לקבל טיפול נפשי על ידי פסיכותרפיסט, שיכול להיות עובד סוציאלי או פסיכולוג בהכשרתו