איך לעזור לילדים להסתגל לבית הספר?
צוות על הספה
חשוב במיוחד להיות סבלניים ולתת לכל ילד את הזמן הדרוש לו להסתגלות. המנעו מהשוואות בין ילדים שונים במשפחה או מהשוואות לילדים אחרים במסגרת, כל ילד בנוי אחרת ויש לו חוזקות וצרכים שונים
במאמר זה ננסה לעזור לכם באמצעות מספר הצעות והמלצות שיסייעו לילדים להסתגל מחדש לשגרת בית הספר, הלימודים והחוגים.
מעברים חדשים מייצרים קשיים
אין ספק שהכניסה למסגרת חדשה מאתגרת במיוחד ולכן תקופת ההסתגלות במקרים הללו עלולה להיות קשה יותר כאשר מדובר על ילדים שמתחילים גן חדש, נכנסים לראשונה לכיתה א', עולים לחטיבת הביניים ולתיכון.
במקרים הללו חשוב במיוחד להיות סבלניים ולתת לכל ילד את הזמן הדרוש לו להסתגלות. המנעו מהשוואות בין ילדים שונים במשפחה או מהשוואות לילדים אחרים במסגרת, כל ילד בנוי אחרת ויש לו חוזקות וצרכים שונים. כולם מתרגלים למסגרת בסופו של דבר, והנכונות שלכם לתת זמן לתהליך, רק תסייע להצלחתו.
מה אפשר לעשות כדי לסייע לילדים להסתגל לבית הספר?
1. הקפידו על לוח זמנים משפחתי – לילדים רבים (ואגב – גם להורים) לא פשוט לעבור מתקופת החופש הגדול, בה הטשטשו לחלוטין הגבולות בין יום ללילה, ובין זמן פנאי למטלות לימי שגרה בהם צריכים לקום בשעה מסוימת ולעמוד במטלות רבות.
כדי לסייע לילדים – שבו איתם וקבעו את סדר היום המשפחתי ואת סדר היום האישי של כל ילד: מתי קמים, מתי מתקיימות הארוחות, איך מגיעים למסגרת הלימודים, מהן שעות הפנאי ומתי אתם מצפים מכל אחד להיות במיטתו.
2. הגדירו מראש גבולות נוספים
מאבקים רבים בין הורים לילדים ניתן למנוע באמצעות היערכות מראש. אתם מכירים את הילדים שלכם ומכירים את עצמכם ואת הגבולות שלכם, שתפו בהם את הילדים. אילו בגדים מקובל ולא מקובל ללבוש לבית הספר ולפעילויות השונות אחר הצהריים, האם מותר לילדות הבוגרות יותר להתאפר ולענוד תכשיטים, האם מקובל עליכם שיתקיימו מפגשים חברתיים רק עם חלק מילדי הכיתה או שאתה מצפים מהילד או הילדה שלכם להזמין את כולם.
בנושא זה אנחנו ממליצים לכם לשבת ביחד, שני ההורים, ולחשוב מראש אילו נושאים חשובים לנו במידה כזו שנהיה מוכנים להתעמת עם הילדים בגינם והאם יש לנו בכלל דרך לאכוף את הגבול שהגדרנו.
ברוב המקרים מומלץ להיות חכמים – ולא רק צודקים ולבחור את המלחמות, בכדי לשמור על היחסים עם הילדים.
3. שיעורי בית – איך מתמודדים?
הורים רבים לוקחים אחריות על נושא שיעורי הבית, למרות שמדובר בנושא ששייך למסגרת הבית ספרית, וכתוצאה מכך חלק גדול מהיום מוקדש למאבקים ולוויכוחים חוזרים ונשנים על שיעורי הבית.
גם כאן אנו ממליצים לכם לבחון את עמדתכם ביחס לשיעורי בית ואת מידת הנכונות שלכם להיות מעורבים בנושא או לקחת עליו אחריות. יש הורים שמגדירים מראש לילדים ולמוריהם שהם רואים בשיעורי הבית עניין שבין הילד למוריו ולא מוכנים לקחת חלק במאבק הזה. הורים אחרים קובעים זמן מסוים ביום שבו הם עומדים לרשות הילדים לסיוע בשיעורי הבית ומשאירים בידי הילדים את ההחלטה אם לקבל את העזרה.
חשוב מאוד לעמוד מאחורי הגבול שהגדרתם ולא לאפשר לילד למשוך את נושא שיעורי הבית לאורך כל אחר הצהריים ולשבש בכך את שגרת החיים של הבית כולו.
4. צרו ערוץ תקשורת ישיר עם המורה
שתפו אותה במידע חשוב על הילד שלכם, התייעצו איתה בסוגיות חינוכיות שמעסיקות אתכם ושמרו על הערוץ פתוח כל הזמן.
5. עזרו לילדים בכל צורך שעולה
אם הילד מתאר קושי נקודתי במקצוע מסוים -הציעו לו שיעורים פרטיים, כבר בתחילת השנה, כדי לא לצבור פער. אם עולה קושי חברתי – סייעו לו לתאם מפגשים עם חברים אחה"צ ובמקרה הצורך, פנו להדרכת הורים או לטיפול רגשי עבור הילד.
הקפידו להציע סיוע בצורה עניינית וללא ביקורת.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית, טיפול פסיכולוגי וטיפול זוגי
התמחות: דיכאון וחרדה,אובדן ואבל, שינויים ותקיעות בחיים, זוגיות והורות, נישואים, גירושים ופרק ב'.
אזור בארץ: ראשון לציון, מרכז, חולון, רחובות, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד לאנשים שחווים מצוקה נפשית, חרדה, דיכאון, טראומות ואובדנים, גירושים וקשיים בנישואים, קשיים ביחסים בין אישיים ומשפחתיים
עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית
התמחות: מתמחה בבריאות הנפש, דיכאון, חרדה, משברי חיים, אבל ואובדן, קשיים ביחסים, בדימוי עצמי. טיפול ב - EMDR
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה במפגש קרוב, חם, קשוב, מכיל ומאפשר, שבו השינוי מתאפשר, בין היתר, באמצעות קבלה ואמפטיה. מאמינה בכוחו של הטיפול כמרחב מרפא לפצ
פסיכולוג רפואי מומחה - מדריך. M.A בפסיכולוגיה קלינית ורפואית
התמחות: משברי חיים, משבר מחלה ומחלות כרוניות, כאב כרוני, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, מיניות וזוגיות, פוסט טראו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית
מטפל במבוגרים, מבוגרים צעירים והגיל השלישי.מאמין כי טיפול מוצלח נובע מקשר מקצועי מכיל ובטוח בין המטפל והמטופל וכי טיפול הנו מסע מש
פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: משברי וקשיי חיים שונים: בדידות, עצב, דיכאון וחרדות. משברי גיל ההתבגרות, חרדה חברתית, חרדת מבחנים, ה
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו ,חולון, אזור המרכז
שפה: עברית, אנגלית
בעלת ניסיון בטיפול במשברי חיים שונים, גיל ההתבגרות ובעיות רגשיות של מתבגרים ומבוגרים. משלבת גישות טיפול שונות - שיטות מתוך CBT לה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האדם הוא יצור חברתי צוות על הספה
בני האדם הינם יצורים חברתיים. חוקרים העוסקים בתצפיות בתינוקות גילו כי התינוקות עסוקים באינטראקציה חברתית החל מהימים הראשונים לחייהם. הקשר החברתי מתפתח עם השנים ואיכותו חשובה להתפתחות הלמידה, לרכישת השפה ולהפנמה של כללי התנהגות והחברה המקובלים.
האם פעילות גופנית יכולה להחליף טיפול פסיכולוגי? צוות אתר על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, התמכרות, מתבגרים, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
לפעילות הגופנית השלכות רגשיות רבות אחרות. התמדה בפעילות גופנית מייצרת שיפור במצב הכושר הגופני מה שמביא לתחושת מסוגלות והצלחה באותה פעילות
הורות למתבגרים - אובדן משמעות ואובדן שליטה רועי אזולאי
גיל ההתבגרות איפוא הינו שלב מאתגר, סוער ודרמטי בחיי הנער וההורים, אך כמו בכול שלב קודם גם כאן להורים תפקיד מכריע ביכולת המתבגר לעבור אותו בשלום תוך שמירה על מערכת יחסים טובה ובטוחה.
שיעורי בית של הילדים – האם וכיצד נכון לסייע? צוות על הספה
שנת הלימודים שהחלה זה עתה, מעלה מחדש שאלות חינוכיות כבדות משקל והורים רבים מתלבטים ביחס למידת המעורבות הרצויה שלהם, בשיעורי הבית של הילדים. עד כמה נכון ומועיל להיות מעורבים? מתי הפעולות שלנו יהיו לטובת הילד ומתי ההתערבות ההורית מובילה להסרת אחריות מצדו?