מתי כדאי ללכת לפסיכולוג תעסוקתי?
גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
העבודה והקריירה תופסות חלק משמעותי מאוד בחייהם, סדר היום והזהות של רוב האנשים. זהו המקום בו אנו מבלים את מרבית זמננו וכאמור, יש לו השפעה דרמטית על תחושת הערך והביטחון העצמי של רובנו.
לכן, כאשר עומדים בפני צומת דרכים הקשורה לעולם התעסוקה או כאשר מתמודדים עם קשיים ואתגרים בעבודה – כדאי לשקול ללכת לפסיכולוג תעסוקתי.
מהי פסיכולוגיה תעסוקתית? ומיהו פסיכולוג תעסוקתי?
פסיכולוגיה תעסוקתית שואפת לצמצם, ככל האפשר, את הפער בין האדם (על סך מאפייניו האישיותיים, שאיפותיו ורצונותיו, יכולותיו וצרכיו) לבין הסביבה המקצועית והתעסוקתית בתוכה הוא פועל.
פסיכולוג תעסוקתי הוא איש מקצוע מתחום הפסיכולוגיה, אשר סיים לימודי תואר שני ייעודיים בתחום התעסוקתי-ארגוני, עבר התמחות בת שנתיים לפחות והוסמך על ידי הרשויות לעסוק בתחום.
מתי כדאי ללכת לפסיכולוג תעסוקתי?
אנשים מגיעים לפסיכולוג תעסוקתי ממגוון סיבות ובמספר צמתים מרכזיים בעולם התעסוקה:
1. מציאת כיוון ראשוני בעולם ההשכלה והתעסוקה
צעירים רבים פונים לייעוץ תעסוקתי אצל פסיכולוג מוסמך לפני שהם מתחילים ללמוד באקדמיה, במטרה להתאים את תחום הלימודים בצורה המיטבית לשאיפות התעסוקתיות שלהם.
בשלב הזה יעסוק הטיפול בניסיון משותף להבין מהי התשוקה של הצעיר/ה שפנו לייעוץ, מהם המאפיינים האישיים שלהם שעשויים להתאים במיוחד לתחום מקצועי מסוים, מהן החוזקות המרכזיות שלהם מהן נקודות התורפה שעשויות להקשות עליהם בדרך.
2. שינוי כיוון בקריירה
חלק מהאנשים מגלים לאחר תקופה מסוימת שהמקצוע שבחרו לעצמם אינו מתאים להם עוד. הדבר יכול לנבוע מן השינויים התכופים שחלים בעולם התעסוקה – בעיקר בעידן הפוסט מודרני בו אנו חיים, או מתחושת מיצוי והבנה שמה שהיה נכון בעבר, איננו נכון עוד ונדרש שינוי כיוון, המאפשר לאדם להנות מחיי התעסוקה שלו בהמשך.
ייעוץ תעסוקתי שמטרתו שינוי כיוון תעסוקתי יעסוק בתכנים שמביא האדם. כך, לעיתים יתמקד בחיפוש מחודש של התשוקה והאפשרות לחשוב על כיוונים תעסוקתיים ממלאים ומספקים, לעיתים המוקד יהיה באיזון שבין העבודה ליתר תחומי החיים, ובמקרים אחרים המוקד יהיה עיבוד של חוויות שליליות בעולם העבודה, בניה מחודשת של האמון של המטופל ביכולת שלו לממש את עצמו בעולם העבודה בצורה מספקת, והענקת הכלים המתאימים.
3. צמתי קבלת החלטות במהלך הקריירה
פעמים רבות, במהלך הקריירה המקצועית, צצות הזדמנויות חדשות או חלים שינויים המחייבים את האדם לחשב מסלול מחדש.
בין המקרים הללו ניתן למנות הצעת קידום משמעותית, מעבר בין תחומים מקצועיים או בין תפקידים בארגון, שינוי מתפקיד מקצועי לתפקיד ניהולי שדורש סט שונה של כישורים ויכולות או – להבדיל – פיטורין בעקבות צמצומים, רילוקיישן ועוד.
צמתי הקריירה הללו מחייבים את העובד לבחון את המציאות התעסוקתית שלו ולקבל החלטות מושכלות. פעמים רבות, מרגישים הפונים צורך בליווי של איש מקצוע, אשר יוכל לסייע בחשיבה ולעשות סדר בשיקולים ממקום ניטרלי, חסר פניות ולא שיפוטי.
4. קשיים ואתגרים תעסוקתיים שמשפיעים על מצבו הנפשי של העובד
עובדים רבים יתמודדו במהלך חייהם המקצועיים עם אתגרים שונים – קושי בהסתגלות למקום עבודה חדש או לתפקיד חדש, תחושת שחיקה מתמשכת שמקשה על חיי היומיום, קושי בהתמודדות עם מאבקי כוח ופוליטיקה ארגונית, קושי בהבאת היכולות העצמיות לידי ביטוי, קושי להתקדם מקצועית בארגון ועוד.
בכל המקרים הללו, ועוד רבים אחרים, פנייה לפסיכולוג תעסוקתי עשויה לסייע לעובד להגיע לתובנות אודות הסיבות לקשיים שהוא חווה ולקבל כלים שיעזרו לו להתמודד בצורה מיטבית עם הקשיים הללו.
איך מוצאים את הפסיכולוג התעסוקתי המתאים?
בדומה לאיתור פסיכולוג בתחומי חיים אחרים, גם במקרה של פסיכולוגיה תעסוקתית כדאי לבקש המלצות והפניות מאנשים במעגל האישי או המקצועי שלכם ולשמוע מהם על תהליך הייעוץ וכיצד סייע להם.
לפני פנייה ראשונית לאיש המקצוע המומלץ, כדאי לבדוק מהו היקף הניסיון שלו או שלה ואת מידת התאמתו של הניסיון הזה לצורך הספציפי שלכם. יהיה אשר יהיה.
לסיכום, זכרו – העבודה והקריירה תופסות חלק משמעותי מאוד בחייהם, סדר היום והזהות של רוב האנשים. זהו המקום בו אנו מבלים את מרבית זמננו וכאמור, יש לו השפעה דרמטית על תחושת הערך והביטחון העצמי של רובנו.
פסיכולוג תעסוקתי מקצועי ומתאים יכול לעזור לכם לשפר את הטעון שיפור בקריירה שלכם, למצוא כיוונים חדשים, למפות את השאיפות והיעדים אליהם תרצו להגיע ולתת לכם את הכלים הדרושים לדרך.
גל שי
פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: פסיכולוג קליני בעל נסיון רב בעבודה עם מבוגרים ומתבגרים: חרדה, מחשבות טרדניות, דכאון, משברי חיים (גיר
אזור בארץ: הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית, אנגלית ספרדית
מטפל במחשבות טורדניות, חרדה, דכאון, קונפליקטים בנאישיים, קשיים בזוגיות ובהגשמה עצמית בתחום התעסוקתי. דגש מיוחד בהעצמת הזהות האישית
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מועקה, דיכאוניות, חוסר חשק, בריאות הנפש, OCD, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיי
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, אזור השרון
שפה: עברית, אנגלית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית, מטפל אינטגרטיבי, הכשרה רחבה בגישה פסיכודינמית ובגישה קוגניטיבית- התנהגותית (CBT). חוקר את התחום. דגש על
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת CBT חברה מומחית
התמחות: חרדה (חרדה חברתית, חרדה מוכללת, פאניקה, פוביה ספציפית, קלאוסטרופוביה, חרדת בחינות ועוד), דיכאון, OCD
אזור בארץ: מרכז (קליניקה בשוהם ובפתח תקווה). יש אפשרות לטיפול גם בזום.
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית מומחית,בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים מגיל 18 ומעלה המתמודיים עם חרדות, דיכאון, OCD, משברי חיים
מטפלת מוסמכת Li-CBT למבוגרים, ילדים ונוער
התמחות: חרדות למיניהן, חרדת בריאות, חרדת בחינות, חרדה חברתית, פוביות, דיכאון קל עד בינוני, דימוי עצמי, ערך
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה, ראשון לציון ואזור השפלה
שפה: עברית
אני מאמינה שהכוח לשנות את המחשבה בידינו. אימון לחשיבה אחרת מאפשר לחיות חיים שלווים ובטוחים יותר. במהלך הטיפול נלמד איך לחשוב אחר
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אנורקסיה – מה זה? למה זה קורה? צוות על הספה
המילה אנורקסיה מקורה ביוונית עתיקה ופירושה חוסר תיאבון. למעשה, ברוב המקרים קיימת תחושת רעב אך הלוקים בהפרעה מתעלמים ממנה או נוקטים באמצעים כגון הקאות יזומות ונטילת תרופות משלשלות כדי להיפטר מתכולת הקיבה בטרם תעוכל. המונח Nervosa מעיד על כך ששורשי ההפרעה הם פסיכולוגיים נפשיים ולא פיזיולוגיים.
חרדה אימהית- לא לאמהות בלבד צוות על הספה
הפיכתנו להורים היא תהליך מטלטל ומשמעותי. האחריות שאנחנו נושאים בגידול ילדנו היא כבדה, ולעיתים מעוררת אצלנו פחדים וחרדות המעורבים בתקוות וברצון לשמור ולגונן על ילדינו מכל רע.
איך להתמודד עם בדידות? צוות על הספה
באופן אבסורדי - התקופה הנוכחית, מאופיינת בעלייתן של הרשתות החברתיות, שלכאורה מאפשרות לאנשים להיות בקשר כל הזמן - מאופיינת גם בירידה בתחושת השייכות החברתית ועלייה ניכרת בתחושת הבדידות. למה זה קורה? איך להתמודד עם בדידות?
אני כועסת ופסיכודרמה – סיפור מקרה טל קנב
מהו טיפול קבוצתי או פרטני הנעזר בפסיכודרמה? מה העוצמה והתרומה של טיפול המשלב פסיכודרמה? סיפור מקרה זה הינו טעימה או פתיחת צוהר למתרחש בטיפול הקבוצתי ולקורה בתהליכי הפסיכודרמה.