איך מתמודדים עם סטרס?
צוות על הספה
אין ספור מחקרים כבר מצאו את הקשר ההדוק שבין פעילות גופנית סדירה להפחתת סטרס
על אף ההתקדמות הטכנולוגית, שלכאורה עושה את חיי היום יום לפשוטים יותר, עומס המידע, ריבוי המשימות והצורך להגשמה עצמית במספר זירות בו זמנית - יוצרים סטרס שמשפיע לרעה על המצב הנפשי והפיזי של רוב האנשים.
מה זה סטרס?
המונח סטרס (דחק או לחץ) מתאר מצב בו המערכת הנפשית והפיזית של האדם יוצאת מאיזון כתוצאה מגירוי (או עודף גירויים) שמגיע מבחוץ ויכול להיות פיזי או פסיכולוגי.
כיצד מתבטא סטרס?
תחושת לחץ מתבטאת במגוון דרכים ואנשים שונים יחוו אותה בדרכים שונות.
עם זאת, ניתן לאתר מספר תסמינים בולטים המעידים על סטרס גבוה: כאבי שרירים, כאבים בחזה ובבטן, דופק מהיר, נשימה שטחית, הזעת יתר ועוד.
הפן הרגשי של תסמיני הלחץ יכלול חוסר סבלנות, עוררות גבוהה, כעס וחרדה.
מהם הסיכונים במצב מתמשך של סטרס?
דמיינו לכם את התסמינים המתוארים בפסקה למעלה, אשר מתקיימים לאורך זמן, ותוכלו להבין בעצמכם שמדובר במצב שאינו בריא – הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית.
לא לחינם אנשים המתמודדים עם סטרס גבוה לאורך זמן, נוטים לסגל מנהגים שיש בהם סיכון כמו שימוש קבוע בסיגריות, אלכוהול, סמים ותרופות הרגעה ומועדים יותר מאחרים להתמודד עם דיכאון וחרדה כרוניים ועם מחלות לב, סוכרת ולחץ דם גבוה ומסוכן.
דרכים להתמודדות עם סטרס
הבנו, אם כן, שכדאי לאתר דרכים להפחתת תחושת הלחץ המתמשכת, למען הבריאות הנפשית והפיזית שלנו.
אבל איך עושים זאת?
תשמחו לדעת שיש דרכים רבות ומגוונות להפחתת סטרס ואת חלקן הגדול אתם יכולים ליישם בעצמכם ובאופן מיידי:
נשימה מודעת
מגוון טכניקות המאפשרות לאדם להתמקד באופן שבו הוא נושם ובכך לשחרר לחצים ולספק לגוף ולמוח את החמצן הדרוש להם כדי לבצע ונטילציה, בעיקר במצבי לחץ שמאופיינים בנשימה שטחית ומהירה שאינה אפקטיבית.
יוגה ומדיטציה
מגוון שיטות להפעלת הגוף ותהליכי החשיבה באופן מודע, במטרה להגיע לאזורי מודעות שקטים יותר ולנטרל רעשי רקע שמעצימים את תחושת הסטרס.
יוגה ומדיטציה נערכים בדרך כלל במקומות שקטים ונעימים, שלעצמם תורמים להפחתת הסטרס.
פעילות גופנית
אין ספור מחקרים כבר מצאו את הקשר ההדוק שבין פעילות גופנית סדירה להפחתת סטרס.
ריצה, הליכה מהירה, רכיבה על אופניים, ספינינג, קיקבוקסינג, אירובי – לא משנה מה תבחרו, העיקר שתעשו זאת בתדירות גבוהה ובאופן סדיר.
הספורט מסייע להפגת לחצים ולשחרור הורמונים, שמגבירים את תחושת האושר והרוגע.
אורח חיים בריא ומסודר
קשה להאמין עד כמה אורח החיים המודרני משפיע על רמות הלחץ עמן מתמודדים אנשים.
שינה לא מספקת ולא סדירה, צריכת מזון תעשייתי ומעובד מדי וכמובן שימוש נרחב במסכים – כל אלו מגבירים את תחושת הסטרס ופוגעים ביכולות הפיזיולוגיות והנפשיות המובנות של האדם להתמודד איתה.
נסו להקפיד על שעות שינה מספיקות וקבועות, הכניסו מזון איכותי לתפריט (פירות, ירקות, דגים, דגנים מלאים ועוד) והגבילו את שעות החשיפה שלכם למסכים, בעיקר בשעות הלילה לפני השינה.
מיינדפולנס
מודעות קשובה – שיטה לטיפול עצמי המשפרת את יכולתו של האדם להתמקד בהווה ולנטרל רעשי רקע נלווים, הקשורים בחוויות העבר או בחרדות מהעתיד.
טיפול תרופתי
חומרים רבים, טבעיים ואחרים, נמצאו כיעילים בהפחתת תחושת הלחץ הנפשי.
במצבי לחץ קלים יחסית, אפשר לנסות להיעזר במגוון שמנים וחומרים צמחיים המוצעים בשוק להפחתת סטרס והרגעה.
במצבים מורכבים יותר, או כאשר הסטרס הוא כרוני ונמשך לאורך זמן בעצימות גבוהה, ניתן לשקול שימוש בתרופות המפחיתות לחץ וחרדה.
תרופות כאלה ניתן לקבל, כמובן, רק לאחר התייעצות עם רופא מומחה ובאמצעות מרשם מבוקר.
טיפול פסיכולוגי
מאחר ומקורות הלחץ הם בדרך כלל נפשיים וקוגניטיביים, הגיוני שגם הטיפול בהם יידרש לאזורים הללו.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי – בטיפול זה עוסקים בשיפור היכולת לנהל לחצים - גם באמצעים מעשיים של ניהול סדר יום הגיוני ומותאם וגם באמצעים קוגניטיביים הכוללים שינוי דפוסי החשיבה בנוגע ללחץ ושיפור היכולת לעצור מחשבות מטרידות לפני שהן גורמות לסטרס.
טיפול דינמי – בטיפול זה יעסקו המטפל והמטופל בניסיון להבין מהם המקורות הנפשיים לתחושת המצוקה שגורם הסטרס ובחיזוק הכלים הנפשיים העומדים לרשותו של האדם לשיפור החוסן ויכולת העמידות במצבים של חוסר ודאות, עומס ולחץ.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מדריכה, LCSW
התמחות: עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מרכז
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם משברי חיים, חרדה, דיכאון, בעי
פסיכותרפיסטית מטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: תהליכי צמיחה והתפתחות אישיים וזוגיים. משברים זוגיים ומשפחתיים, התמודדות עם שכול ואבדן.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,עמק חפר
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי. גישה טיפולית המבוססת על הבנה דינמית עמוקה והתאמת הטיפול לצורכי המטופלים, תוך מתן כלים יעיל
עובדת סוציאלית קלינית, מומחית לטיפול בטראומה
התמחות: משברי חיים, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, שכול, דימוי עצמי, ביטחון עצמי, זהות מינית, פוסט טראומה, פגיעה
אזור בארץ: ירושלים, אזור מבשרת, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
מלווה כ 20 שנה נשים, גברים, להטב''ק, זוגות, והורים בהתמודדות עם משברי החיים. מומחית בעבודה עם נשים במעגלי החיים, הפרעות חרדה וטראו
מטפלת דינמית ממוקדת ומטפלת CBT
התמחות: פוסט טראומה, חרדה ודכאון, אבל ואובדן, התמכרויות, מחלות כרוניות, מחלות סופניות, בריאות הנפש, התמודדות
אזור בארץ: שרון,נתניה ורעננה
שפה: עברית,אנגלית
לאורך השנים ליוויתי מטופלים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, קשיים רגשיים, חרדות, טראומות, קשיים במסגרת המשפחה וקונפליקטים מסוגים שונ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
המנטרה השלישית על מערכות היחסים של טיך נט האן -'יקירתי אני יודע שאת סובלת ואני כאן בשבילך מאת ד"ר אהרון רוי ספנג'ין
הנה לכם קטע מאתגר, מה אם בן זוג אחד צריך להיות שם עבור השני למרות שאינו יכול לתת את מה שהשני רוצה ? למרות העובדה שהשותף הראשון לא נותן X לשותף השני, הראשון עדיין אמור להיות נוכח ואוהב עבורו... בואו נסתכל על זה באופן פסיכואנליטי.
להיות בן ערובה - להיות בשורש ההוויה אהרון רוי ספונגין, Ph.D.
ב-6 בספטמבר 1970, הייתי במטוס נוסעים של TWA שנחטף על ידי טרוריסטים של PFLP-(החזית העממית לשחרור פלסטין) לאגם עתיק במדבר בירדן בשם 'זארקה', בצפון מזרח אממן, כ-60 דקות נסיעה ברכב. הוחזקתי כבן ערובה במטוס, אשר היה מכוסה בחומרי נפץ, במשך שבוע.
איך CBT מסייע לטיפול בדיכאון? צוות על הספה
דיכאון נתפס כמגיפה האנושית של העידן המודרני, הוא מאובחן אצל כ 15-20 אחוז מהאוכלוסייה ועלול לשבש באופן דרמטי את אורח החיים ואת איכות החיים של המתמודדים איתו. מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מצאו כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא בעל יעילות גבוהה ביותר בטיפול בדיכאון שאינו מז'ורי
פסיכולוג פרטי צוות על הספה
אנשים רבים מעוניינים לגשת לפסיכולוג פרטי אבל מתלבטים למי הם אמורים לגשת. האם לגבר? האם לאישה? האם לפסיכולוג שמטפל בגישה ספציפית? האם עדיף לקבל את הטיפול במכון פרטי או דרך קופת החולים? שאלות אלו ואחרות יכולות להכריע את טיב הטיפול שתקבלו ולכן חשוב לדעת את מי בדיוק עליכם לחפש.