
התמודדות עם לחץ חריף – גירוי העצב התועה
ד"ר ליאת יכניץ
מחקרים רבים בתחום הרפואה והפסיכולוגיה מצביעים על גירוי עצב הוואגוס (העצב התועה) כדרך יעילה להרגיע את מערכת העצבים ולאפשר לנו להתמודד ביעילות עם לחץ.
מחקרים רבים בתחום הרפואה והפסיכולוגיה מצביעים על גירוי עצב הוואגוס (העצב התועה) כדרך יעילה להרגיע את מערכת העצבים ולאפשר לנו להתמודד ביעילות עם לחץ.
עצב הוואגוס הוא בעצם אלפי סיבים היוצאים מגזע המוח ונכנסים לאיברי הגוף השונים. השם "העצב התועה" מתאר את הנתיב המתפתל בו סיבים אלה עוברים: מגזע המוח אל הלב, הריאות, הכליות, מערכת העיכול, הכליות והטחול. העצב מעביר מידע בשני כיוונים. הוא קולט מסרים אודות תפקוד האיברים ומעביר מידע זה למוח. ובמקביל, הוא שולח מסרים מהמוח כדי לשלוט בתפקוד האיברים, להשפיע על קצב הלב, הנשימה, רפלקסים כמו בליעה או התעטשות ותהליכים אוטומטיים אחרים. גירוי עצב הוואגוס מאט את קצב הלב והנשימה, מרפה את השרירים ובכך משדר לגוף שהוא נמצא במצב בטוח ויכול להיכנס למצב של התאוששות וחזרה לשיגרה. הדבר יוצר לולאת משוב חיובית: רגיעה גופנית מעודדת רגיעה מחשבתית, ומצב מחשבתי ונפשי רגוע מחזק את תחושת הביטחון הפיזית.
להלן שני תרגילים פשוטים באמצעותם מגרים את עצב הוואגוס:
נשימה מבוקרת
נשימה היא אחת הדרכים המהירות ביותר להחזיר לעצמנו תחושה של שליטה על גופנו ועל מצבנו הרגשי.
שאיפת אויר מאיצה את קצב הלב. נשיפה, לעומת זאת, תורמת להאטה של קצב הלב.
שבו בנוחות על כיסא עם משענה גב, או שכבו. שימו יד אחת על בית החזה ויד שניה על הבטן. הנשימה אמורה להתבצע דרך הבטן ולא בית החזה, ולכן חשוב להקפיד שבית החזה יישאר רגוע והבטן תעלה ותרד במהלך הנשימה.
1. נשפו נשיפה מלאה ורוקנו את האוויר (בטל נכנסת פנימה)
2. שאפו אויר דרך האף שאיפה איטית במשך 4 שניות (ספרו ספירה איטית עד 4)
3. עצרו את הנשימה למשך שתי שניות
4. נשפו לאט דרך הפה עם שפתיים מעוגלות (כאילו מכבים נר) במשך 8 שניות (ספרו ספירה איטית עד 8)
5. חיזרו על סעיף 2 והמשיכו
חשוב מאוד שמשך הנשיפה יהיה ארוך ממשך השאיפה.
יש לתרגל את הנשימה לפחות דקה אחת פעמיים ביום ולהאריך את משך התרגיל בהדרגה.
שירה וזמזום
עצב הוואגוס שולט בשרירי הגרון ומאפשר להפיק קול. זמזום ושירה מעוררים את עצב הוואגוס. מבחינה מכנית, השירה גם מחייבת שהנשיפות שללנו יהיו ארוכות יותר מהשאיפות. לכן, במצבי של לחץ מומלץ לשיר, לזמזם ולהמהם. אפשר לשלב המהום בתרגילי נשימה – במהלך השאיפה להפיק קול המהום.
ד"ר ליאת יכניץ
דוקטור לעבודה סוציאלית, מרצה בכירה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית MSW
התמחות: משברי חיים: אבל ואבדן, דיכאון וחרדה, לקויות למידה וקשב, וסוגיות של דימוי עצמי, קשיים חברתיים ובניית
אזור בארץ: ראשון לציון,רחובות, נס ציונה
שפה: עברית, טיפול אונליין
ניסיון רב בטיפול במעברים אצל מבוגרים שחווים אבל, גירושין, דיכאון וחרדה ואצל המרגישים תקיעות בבניית קריירה, חיפוש ובניית קשר. יוד

פסיכולוגית מומחית, פסיכותרפיה אישית וזוגית, הדרכת הורים, מטפ
התמחות: טיפול פרטני וזוגי. התמודדות עם חרדה, סטרס, דיכאון ומצבי משבר, קשיים בזוגיות, התמודדות עם לחץ מתמשך,
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו, אפשרות למפגש מקוון בזום/סקייפ
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית מומחית בטיפול פרטני וזוגי. טיפול במצבי חיים כמו טראומה, חרדה סטרס ו דיכאון סיוע בהבנה וקבלת כלים לתקשורת בינאישית מיטבי

פסיכולוג קליני
התמחות: חרדה ומתח, פוסט טראומה, דיכאון ומצבי משבר, בעיות משפחתיות וזוגיות, קבלת החלטות בצמתי חיים, פיתוח איש
אזור בארץ: כפר סבא, רעננה, אזור השרון / קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
מקבל לטיפול פסיכולוגי בכפר סבא ובמודיעין ובמקרים מסוימים גם באמצעות הזום. ליצירת קשר ניתן לשלוח הודעה באמצעות המייל: oren@kaplan.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ביחד. השילוב בין טיפול פרטני וקבוצתי להתמודדות עם חרדה חברתית. אליה אביקסיס, מנחה בעמותת רקפת ומתמחה בפסיכולוגיה שיקומית M.A.
את השינוי הנפשי שמתרחש במרחב הטיפול הפסיכולוגי, קשה לשייך לגורם אחד מובהק. לא תמיד ברור מהו אותו דבר מדויק ומה האופן שבו הוא גורם לשינוי. השחקנים הראשיים בדיון על שינוי הם...
איך פותרים ריבים בזוגיות? צוות על הספה
אין זוג שלא רב, עובדה זו ידועה לכולנו. אבל יש זוגות שיודעים היטב כיצד לריב באופן שלא יחריב את מערכת היחסים ומבינים איך פותרים ריבים בזוגיות, באופן שמביא לידי ביטוי את רצונותיהם וצרכיהם של שני בני הזוג. במאמר זה ננסה לתת לכם את המדריך המלא לפתרון ריבים בתוך קשר זוגי.
מה זה גוסטינג ואיך אפשר להימנע מזה? צוות על הספה
את או אתה יוצאים עם מישהו. הכל נראה מבטיח ומרגיש נכון, יש פרפרים באוויר ובפעם האחרונה שנפגשתם בן או בת הזוג אפילו אמרו לכם לראשונה שהם אוהבים אתכם. פייר? התרגשתם ממש.... יום אחרי הצהרת האהבה, הם נעלמו.
המנטרה השלישית על מערכות היחסים של טיך נט האן -'יקירתי אני יודע שאת סובלת ואני כאן בשבילך מאת ד"ר אהרון רוי ספנג'ין
הנה לכם קטע מאתגר, מה אם בן זוג אחד צריך להיות שם עבור השני למרות שאינו יכול לתת את מה שהשני רוצה ? למרות העובדה שהשותף הראשון לא נותן X לשותף השני, הראשון עדיין אמור להיות נוכח ואוהב עבורו... בואו נסתכל על זה באופן פסיכואנליטי.