
דואגים להורים - סיוע לבני הגיל השלישי בזמן המלחמה
צוות אתר על הספה
נסו לבוא לבקר כמה שיותר, אפילו לזמן קצר. הביקורים של ילדים ונכדים משמעותיים מאוד עבור הקשישים, בעיקר בעת הזו, וטוענים אותם בכוחות
אחת האוכלוסיות שנפגעות באופן הקשה ביותר במצבים כאלה, היא בני הגיל השלישי – ההורים והסבים של כולנו.
במאמר זה ננסה להסביר מהם מוקדי הקושי העיקריים של אנשים מבוגרים בזמן מלחמה, נבחין בין קשיים רגשיים לקשיים פיזיים ונדבר על האמצעים לסיוע לאוכלוסייה המבוגרת.
קשיים נפשיים של בני הגיל השלישי בעת מלחמה
הקושי בבדידות
אחד הקשיים המרכזיים איתם מתמודדים קשישים, גם בשגרה, הוא תחושת הבדידות הנובעות מחיים במרחק גיאוגרפי מהילדים והנכדים וצמצום המעגל החברתי.
תחושת הבדידות מחריפה באופן משמעותי בתקופת המלחמה. מסגרות חברתיות לקשישים נסגרות באופן זמני, חברים ובני משפחה ממעטים לצאת מהבית ולהגיע לביקורים ואפילו סיבוב בשכונה עלול להרגיש כמו משהו מסוכן.
הבדידות מוכרת לאנשי בריאות הנפש ולרופאים כגורם סיכון מרכזי לדיכאון ולמחלות שונות בגיל השלישי.
זיכרונות טראומטיים ממלחמות עבר
בני הגיל השלישי של היום, נולדו ביחד עם מדינת ישראל וחייהם שזורים במאבקים ובמלחמות הקיומיות שהיו מנת חלקה של המדינה הצעירה מיום הקמתה.
כל אחד מהקשישים שחיים סביבנו, סוחב איתו זיכרונות טראומטיים ממלחמת יום כיפור ומאין ספור מבצעים ואירועים ביטחוניים שהתחוללו במדינה לפניה ואחריה.
המלחמה הנוכחית מעלה אצל רבים מהם טראומות עבר שמתעוררות בעקבות האזעקות התכופות, קולות הנפץ וכמובן המראות המצולמים הקשים מיום המתקפה המחרידה על העורף הישראלי.
דאגות לילדים ולנכדים
לאנשים מבוגרים יש ילדים ונכדים שמשרתים בכוחות הביטחון, הולכים למילואים או גרים בסמוך לאזורי העימות. הדאגות לבני המשפחה, בצירוף תחושת חוסר האונים וחוסר היכולת לסייע להם, מקשה מאוד על הקשישים.
תחושת חוסר תועלת
בני הגיל השלישי לרוב אינם עובדים והיקף המעורבות שלהם פוחת משמעותית עם הגיל.
ההשתייכות למעגלי עשייה שונים, שמקלה כל כך על כולנו בעת הזו, חסרה להם מאוד ומותירה בידם זמן פנוי רב, שעלול להתמלא בחרדות ובדיכאון.
קשיים פיזיים בגיל השלישי
הגיל המבוגר מביא איתו, לצערנו, ירידה ניכרת ביכולות פיזיות ומוטוריות של הקשישים והם הופכים ליותר איטיים. ניסיון לפעול במהירות ובחופזה, עלול לגרום להם נזק בלתי הפיך כתוצאה מנפילות או פגיעות שונות ויש חשיבות רבה לפעול במתינות ומתוך מחשבה.
עם זאת, מצב המלחמה מצריך לא פעם תגובה מהירה – למשל בעת כניסה למרחב מוגן בעקבות אזעקה.
קשישים רבים מתקשים להגיע במהירות למרחב המוגן ונאלצים לא פעם להישאר חשופים, או להיות בסיכון ניכר לפגיעות פיזיות, בזמן הניסיון להיכנס למרחב המוגן.
בנוסף, תקופת חירום מאופיינת בירידה בזמינות שירותים רפואיים שאינם דחופים והדבר עלול לגרום להזנחת הטיפול במחלות כרוניות שונות מהן סובלים הקשישים להידרדרות במצבם הבריאותי.
סיוע לבני הגיל השלישי בזמן המלחמה
ההורים והסבים שלנו זקוקים לנו כעת, יותר מתמיד ואנו יכולים לסייע להם ולשפר את מצבם הפיזי והנפשי באמצעות מספר פעולות פשוטות יחסית.
שיחות קבועות עם בני המשפחה
התקשרו לבני הגיל השלישי הקרובים אליכם בכל יום והביעו עניין במצבם. שאלו כיצד הם מסתדרים עם קניות, הגעה לקופת חולים וכניסה למרחב המוגן.
נסו להבין אם הם מצויים בחרדה או בדיכאון הדורשים התערבות רפואית ופשוט היו שם בשבילם.
הכל עניין של תשומת לב
מעבר לשיחות היומיות, נסו לבוא לבקר כמה שיותר, אפילו לזמן קצר. הביקורים של ילדים ונכדים משמעותיים מאוד עבור הקשישים, בעיקר בעת הזו, וטוענים אותם בכוחות.
אם אינכם יכולים להגיע פיזית – נסו לחשוב על מחוות קטנות המעידות על תשומת לב. שלחו גלידה או פרחים, סייעו להם להתחבר לספק תוכן נוסף בטלוויזיה שיעביר את זמנם, חפשו ארגוני מתנדבים באזור שיביאו להם חלה לקראת שבת.
לכל אחד מאיתנו חשוב להרגיש שרואים אותו – ולבני הגיל השלישי האהובים עליכם זה חשוב כעת במיוחד.
הנגשת המרחב המוגן
בדקו את מרחב המחייה של הקשיש ובצעו בו שינויים בהתאם למצב.
למשל – אפשר להעביר את חדר השינה לממ"ד לתקופה הקרובה, ובכך לחסוך מהם את הצורך למהר לחדר אחר ולהסתכן בנפילה.
זה הזמן להזמין איש מקצוע להתקין ידיות אחיזה באמבטיה ולאורך הקירות, לסלק מהדרך שטיחים בהם עלול הקשיש להיתקל בזמן ההליכה למרחב המוגן ולעשות כל מה שניתן כדי ליצור עבורו מרחב מחייה נוח ובטוח.
עידוד להתנדבות
במקרים בהם הדבר מחובר למציאות, הזכירו לקשיש שכוחו עדיין במותניו וכי גם בגיל המבוגר יש לו אפשרות לתרום ולסייע ובכך גם להגביר את תחושת המשמעות והערך העצמי.
ישנם קשישים שמתנדבים לבצע שיחות טלפוניות לקשישים אחרים בעיר ולשוחח איתם וקיימות התארגנויות נוספות ומגוונות כמעט בכל ישוב.
במצב הנוכחי – עזרה לאחרים היא בראש ובראשונה עזרה עצמית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי

טיפול בהבעה ויצירה - ביבליותרפיה
התמחות: בריאות הנפש,דיכאון,התמודדות עם משברי חיים, חרדה, הריון ולידה, צרכים מיוחדים, אוטיזם, קשיים חברתיים,
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,אונליין
שפה: עברית
ביבליותרפיה הינה טיפול בהבעה ויצירה באמצעות סיפורים.מפגש עם סיפורי חיינו מאפשר גישה לתכנים בלתי מודעים ומייצר תנועה במקומות כואבים

פסיכולוגית שיקומית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה, חרדה חברתית, לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים, או
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן
שפה: עברית
פסיכולוגית שיקומית ונוירופסיכולוגית בסוף ההתמחות. מטפלת בגישה אינטגרטיבית המשלבת בין הגישה הדינאמית לכלים קוגניטיביים- התנהגותיים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לחשוב אחרת - התמודדות עם חרדה בעקבות משבר הקורונה דפניאלה אציל - פסיכולוגית קלינית
משבר הקורונה אשר פוקד כיום את ישראל מציב בפנינו מספר אתגרים לא פשוטים, ומלווה באופן טבעי בריבוי של חרדות בריאותיות, כלכליות, משפחתיות וחברתיות.
אתם זורמים או נתקעים? כל מה שלא ידעתם על חשיבות הזרימה לחוסן הנפשי יעל אונגר ארנוב
קורה לכם שאתם "נתקעים" ומתקשים לזרום? או להיפך מצליחים להתמודד עם חוויה מאתגרת בקלות ובזרימה מיטיבה? הכתבה הזאת תנסה לעזור לכם להגביר את הזרימה בחיים שלכם.
לא נחדש לכם הרבה אם נספר שגיל ההתבגרות הוא תקופה קשה ומועדת לפורענות אצל מרבית בני הנוער. כהורים, עליכם להיות עם היד על הדופק ולזהות בהקדם מקרים בהם הדיכאון הופך לקליני ודורש התערבות טיפולית, מקרים שלצערנו אינם נדירים.
להיות הורה לחייל קרבי צוות אתר על הספה
הרבה אוכלוסיות מודאגות וחרדות יש בישראל של דצמבר 2023, היום נתמקד באחת הרחבות והמשמעותיות בהן – הורים לחיילים קרביים הנמצאים בחזית הלחימה. מה עובר על ההורים הללו בעת הזו ומה אפשר לעשות כדי לעזור להם להתמודד עם דאגות המטריפות?