ללגום מדי פעם מכוס קפה זה בסדר, אבל לעיסת מסטיק או אכילת חטיף או כריך במהלך מפגש טיפול און ליין, מהווה חריגה מכללי ההתנהגות ופוגעת בסטינג הטיפולי.
המלחמה המתחוללת בישראל בחודשים האחרונים, הביאה לעלייה משמעותית בהיקף
הטיפולים הפסיכולוגיים המבוצעים באמצעות מגוון פלטפורמות אונליין, כמו זום.
טיפול כזה מאפשר למטופל להתחבר מכל מקום שנוח לו, בלי לצאת מהבית ומבלי להסתכן בהתרחקות מהמרחב המוגן.
היתרונות של טיפול מרחוק רבים וברורים, בעיקר בעיתות משבר, אך לצד זה חשוב לזכור כי מדובר בטיפול לכל דבר, המחייב את המטפל ואת המטופל לקודים מסוימים של התנהגות, אשר חיוניים להצלחת הטיפול.
במאמר זה ריכזנו עבורכם את ההמלצות החשובות לגבי
התנהלות בטיפול אונליין.

פגישה היא פגישה – מגיעים בזמן
כפי שמצופה מהמטפל והמטופל להגיע בזמן לפגישה טיפולית פנים אל פנים – כך גם בטיפול אונליין. חשוב לארגן את לוחות הזמנים שלכם, כך שיאפשרו לכם להתיישב מול המחשב מספר דקות לפני השעה היעודה ולהתחיל את הפגישה בזמן ובנחת.
מתחברים מחדר שקט וסגור
קיום המפגש הטיפולי מרחוק מחייב אתכם לארגן חדר שקט ופרטי בבית ,ממנו תוכלו להתחבר לשיחה. כדאי לצפות מראש הפרעות פוטנציאליות ולתת להן מענה מבעוד מועד. למשל – הסבר לילדים שבשעה הקרובה לא תהיו זמינים ודאגה מראש לכל צרכיהם בשעה הזו. באותו הקשר, חשוב להשתיק את הטלפון ובשום אופן לא להתעדכן בשיחות או בהודעות במהלך הפגישה.
דואגים לצרכים החיוניים לפני הפגישה
הסיכוי שלכם להתרכז בשיחה טיפולית משמעותית יורד פלאים אם לא נוח לכם, אם אתם רעבים או צמאים או אפילו פשוט חייבים לגשת לשירותים.
לפני הפגישה דאגו להכין לעצמכם שתייה, לכוון את המזגן לטמפרטורה הרצויה ולעשות כל מאמץ לפתור מראש כל קושי שעלול להסיח את דעתכם.
לא עולים לשיחה בפיג'מה
העובדה שהטיפול מתקיים בתוך הבית, גורמת למטופלים רבים לשגות ולהצטרף למפגש הטיפולי כשהם לבושים בפיג'מה ונעלי בית ולעיתים מבלי שטרחו לשטוף פנים.
הופעה כזו משדרת חוסר רצינות וההמלצה שלנו היא להתלבש לקראת מפגש און ליין, כאילו אתם נוסעים לפגוש את המטפל בקליניקה שלו.
לכאורה שאלת הלבוש נראית חסרת חשיבות, אך למעשה הבגדים שאנו בוחרים משפיעים את העמדה הקוגניטיבית והנפשית שבה אנו מצויים ועל האופן בו תופס אותנו האחר.
מנח הגוף הוא משמעותי
חשבו על עצמכם כשאתם מדברים עם קולגות בעבודה או עם כל אדם אחר שיש לכם איתו מערכת יחסים מקצועית ולא חברית – בוודאי שמתם לב כבר מזמן כי יש משמעות לאופן בו אתם יושבים.
כפי שלא נשתרע מול המסמך עם רגליים השולחן או נטייל ברחבי הבית בפגישת עבודה המתקיימת אונליין – כך נמנע מהתנהגות כזו גם במפגש טיפולי מרחוק.
חשוב מאוד שתרגישו בנוח עם עצמכם, אך חשוב לא פחות לכבד את המעמד ואת השותף או השותפה שלכם לשיחה.
עדיפות למחשב מאשר לטלפון
פגישה טיפולית און ליין עדיף לקיים מהמחשב ולא מהטלפון הנייד. שימוש במחשב, היושב באופן יציב על השולחן ישפר את איכות התמונה והשמע, ימנע תזוזות בלתי רצויות של התמונה וחשוב מכל – יאפשר לכם לנהל את השיחה בגובה העיניים ולא כשאתם מסתכלים על המטפל מלמטה או מלמעלה.
שומרים על הידיים פנויות
אנחנו מביעים חלק ניכר מהרגשות שלנו באמצעות הידיים ומנח הידיים מסייע למטפל מיומן להבין לא מעט דברים על מצבנו הנפשי. לכן חשוב שהידיים יהיו פנויות במהלך הפגישה – לא מחזיקים את הטלפון ולא משחקים עם עטים או עם חפצים אחרים שיש לכם על השולחן ומשמשים אתכם להסחת דעת או להרגעה בשגרה.

משתמשים באופציית ביטול התמונה שמציגה לנו את עצמנו
מחקרים מראים כי אנשים שחשופים למראה של עצמם, משקיעים אנרגיה נפשית לא מבוטלת בעיסוק במראה זה ובחשיבה על תגובות האחר שרואה אותנו.
בכל אמצעי של שיחה מרחוק, קיימת אפשרות לביטול הצגת התמונה שלכם לעצמכם ואנו ממליצים להשתמש בה. אגב
לא רק בטיפול אונליין, אלא בכל פגישה מרחוק.
המצלמה שלכם תמשיך לעבוד ואחרים יראו אתכם, אבל אתם לא תראו את עצמכם ותוכלו לפנות קשב למהות הפגישה.
לא אוכלים בפגישה
ללגום מדי פעם מכוס קפה זה בסדר, אבל לעיסת מסטיק או אכילת חטיף או כריך במהלך מפגש טיפול און ליין, מהווה חריגה מכללי ההתנהגות ופוגעת בסטינג הטיפולי.
כמה מילים לסיכום
אם תסתכלו על רשימת הכללים שריכזנו עבורכם, תוכלו לראות כי מדובר בכללי נימוס בסיסיים שהייתם מקפידים עליהם באופן טבעי לו היה מדובר במפגש פיזי, בחדר הטיפולים. אנו ממליצים לאמץ את הכללים הללו בכל מקרה של מפגש און ליין, גם כאשר מדובר בישיבות עבודה, בשיעורים מרחוק של הילדים ועוד.
הקפדה על כללי האצבע הפשוטים הללו, תאפשר לכם לנהל תקשורת אנושית מכבדת ואפקטיבית, גם כאשר אינכם נפגשים פנים אל פנים.