
כיצד לדבר עם ילדים על רגשותיהם?
צוות אתר על הספה
רוב הילדים לא ששים לדבר על רגשותיהם עם מבוגרים משמעותיים בחייהם
במציאות, רוב הילדים לא ששים לדבר על רגשותיהם עם מבוגרים משמעותיים בחייהם ואנו נדרשים ללא מעט אקרובטיקה מילולית כדי להניע שיח משמעותי.
אז איך כדאי לדבר עם ילדים על מה שהם מרגישים? כיצד ניתן להגיע אליהם? ולמה זה כל כך קשה?
במאמר זה ננסה לסייע לכם במידע והמלצות בנושא.
למה חשוב בכלל לדבר עם ילדים על רגשות?
הורים ואנשי חינוך רבים מקבלים את סירוב הילדים לדבר על רגשות כפשוטו ומוותרים מראש על השיח הרגשי.
אנחנו פה כדי להמליץ לכם לא לקבל את הסירוב או את ההימנעות ולהתעקש למצוא את הדרך המתאימה להגיע לליבו של כל ילד.
שיח על רגשות הוא כלי חסר תחליף בפיתוח מיומנויות החיים הדרושות לילדים, הוא מסייע להם להבין בצורה טובה יותר את עצמם ואת האנשים שסביבם ומאפשר למבוגרים לתת להם את התמיכה המיטבית והמותאמת ביותר לצרכיהם.
מדוע ילדים רבים נמנעים מדיבור על רגשות?
הסיבות להימנעות אופיינית כזו הן רבות ומגוונות ומשתנות בין ילד לילד.
ובכל זאת – מספר סיבות מרכזיות שבגללן ילדים נמנעים משיח רגשי וממעטים לשתף פעולה עם מבוגרים שמנסים לפתח שיח כזה:
* קושי בזיהוי הרגש – ילדים רבים מתקשים לזהות את רגשותיהם ומתבלבלים בין מחשבה או התנהגות לבין רגש. בנקודה הזו יש למבוגרים הסובבים את הילד תפקיד חשוב במיוחד, עליו נרחיב בהמשך.
* רגשות כסימן לחולשה – לא פעם, בעיקר אצל בנים, שיח רגשי נתפס כסימן לחולשה ומאומצת התפיסה לפיה מי שחזק לא מדבר על רגשות ולא חושף אותם בפני אחרים.
* סביבה משפחתית שאינה מעודדת שיח רגשי – מי שגדל בבית בו השיח הרגשי מושתק או מבוקר, לא יטה לעשות שימוש אינטואיטיבי בשיח כזה.
* טמפרמנט אישי – בסופו של דבר, ילד נולד עם אישיות מובנית וכמו אצל מבוגרים, לא כל הילדים נוטים לעיסוק רגשי וחלקם מסתכלים על החיים באופן קונקרטי יותר.
כללים שיכולים לעזור לכם לקדם שיח רגשי עם ילדים
אנחנו, כאנשי טיפול, מאמינים גדולים בשיח רגשי וביכולתו לשנות ולשפר את איכות החיים של האדם, בכל גיל. לכן אנחנו מבקשים להציע לכם מספר כללי אצבע שיעזרו לכם לקדם ולעודד דיבור פתוח וכנה עם הילדים על רגשות, לתת להם את הכלים הדרושים לשם כך ולוודא שביטוי רגשות לא יתקל בסנקציה שלילית, חלילה.
* מודלינג – כמעט כמו בכל מהלך חינוכי אחר, תפקיד מרכזי שמור לכם ולאופן בו אתם עצמכם מתנהגים בנושא האמור. האם אתם מבטאים רגשות? גם שליליים? האם כל אחד מבני הבית יכול להביע את עצמו באופן אותנטי וללא חשש? איך אתם מגיבים כשאחרים חולקים אתכם רגשות?
* הימנעות משיפוטיות וביקורת – לא פעם, אנשים מבקשים מאיתנו להביע את רגשותינו ואז מגיבים בכעס או בפחד ובכך סותמים את הגולל על הסיכוי שנבחר לשתף אותם שוב בעתיד. כהורים, חשוב מאוד להקפיד על הימנעות מביקורת ולהגיב לשיתוף הרגשי בצורה שקולה, מבוקרת ורגועה, ללא קשר לתוכן שעולה. אל תמהרו להרגיע או להבטיח שהכל יהיה בסדר, אל תציעו פתרונות אם לא התבקשתם ובשום אופן אל תבטלו את הרגש שעולה ("לא קרה שום דבר" היא לא תגובה מקובלת).
* סיוע באבחנה בין רגש למחשבה - אבחנה בין רגש למחשבה היא מיומנות חשובה בפיתוח יכולות מנטליזציה אצל ילדים. כהורים או מטפלים, חשוב לעזור לילדים להבין את ההבדל בין מה שהם מרגישים לבין מה שהם חושבים. למשל, כאשר ילד אומר "אני לא טוב בכדורגל", ניתן לעזור לו להבחין בין הרגש (אכזבה או תסכול) לבין המחשבה (הערכה עצמית נמוכה). ניתן לשאול "איך אתה מרגיש כשאתה חושב שאתה לא טוב בכדורגל?" כדי לעודד את הילד לזהות את הרגש מאחורי המחשבה ולתרגל את השימוש במונחים השונים.
* שיקוף רגשות ואמפתיה - שיקוף רגשות דרך אמפתיה הוא כלי חיוני בתקשורת עם ילדים, המאפשר להם להרגיש מובנים ומוערכים. הקשיבו לילדים, גם לשפת הגוף שלהם, ותנו תוקף לחוויה האישית שעולה מהדברים. למשל "אני מבין שאתה כועס כי אחותך לקחה לך את הצעצוע וזה באמת מרגיז" או "נשמע שאת עצובה כי לא הצלחת במשחק, זה בטח קשה מאוד". חשוב לזכור שתיקוף רגשי אין פירושו הסכמה עם התנהגות הילד, אלא הכרה ברגשותיו.
לוח/ יומן רגשות – כלי אפקטיבי לזיהוי תחושות
לוח רגשות הוא כלי יעיל במיוחד לעזור לילדים לזהות ולהביע את רגשותיהם. הלוח מציג מגוון רחב של רגשות, מרגשות חיוביים כמו שמחה וגאווה ועד רגשות שליליים כמו עצב וכעס, כאשר כל רגש מיוצג על ידי פרצוף בעל הבעה מתאימה ומקודד בצבעים. את הלוח ניתן לתלות בחדר האישי של הילד, בכיתה או בקליניקה הטיפולית ושימוש בו מאפשר לילדים לבחון את רגשותיהם לאורך היום ולפתח מודעות רגשית למורכבותם של רגשות.
פעילויות עם הלוח יכולות לכלול, למשל, בחירת איור וסיפור על רגשות הדמויות, התאמת איורים לרגש מסוים, או זיהוי מגוון רגשות מורכבים בסיטואציה אחת.
עם ילדים גדולים יותר ובני נוער ניתן לעודד תיעוד של יומן רגשות, המאפשר להם לעקוב אחר שינויי מצב הרוח וללמוד שיעור חשוב על השתנותם התדירה.
משחקים, ובעיקר משחקי תפקידים, הם כלי משמעותי בשיח רגשי עם ילדים
שימוש במשחקי תפקידים או סיפורים על אנשים אחרים, יכולים לסייע מאוד לילדים. ראשית, הם מאפשרים לילד להרחיק את הרגש מעצמו, ולדבר על אנשים/ בעלי חיים אחרים שחווים אותו, כך שיהיה פחות מאיים. בנוסף, המשחק מסייע בהמחשת ההבדל בין רגשות למחשבות ובפיתוח יכולת המנטליזציה של הילדים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית בכירה, MA
התמחות: חרדה, דיכאון, סטרס, OCD, חוסר סיפוק, תקיעות במימוש עצמי, קשיים ביחסים, ליווי בהריון ובהורות, סוגיות
אזור בארץ: רמת השרון, הרצליה, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מתמחה בטיפול בחרדה ובדיכאון. בעלת ניסיון רב בטיפול בנשים. משלבת שיח המביא לתובנה מעמיקה(גישה פסיכודינמית) עם טכניקות של CBT -בכדי

טיפול בהבעה ויצירה - ביבליותרפיה
התמחות: בריאות הנפש,דיכאון,התמודדות עם משברי חיים, חרדה, הריון ולידה, צרכים מיוחדים, אוטיזם, קשיים חברתיים,
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,אונליין
שפה: עברית
ביבליותרפיה הינה טיפול בהבעה ויצירה באמצעות סיפורים.מפגש עם סיפורי חיינו מאפשר גישה לתכנים בלתי מודעים ומייצר תנועה במקומות כואבים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך מתקנים לב שבור? ד"ר עירית קורן, פסיכותרפיסטית
והנה הגענו לינואר-תחילת השנה האזרחית-2019. עוד שנה חלפה. בתחילת שנה נהוג לשים את הדגש על התחלות חדשות, משאלות ותקוות לשנה הקרובה. הפעם בחרתי דווקא לדבר על הסופים. כי כל התחלה של שנה חדשה היא גם סוף של השנה הקודמת. מה הפסדנו, מה איבדנו בדרך
מתי הולכים להדרכת הורים? צוות על הספה
כל מי שיש לו ילדים יודע - לתפקיד הכי חשוב שאי פעם נמלא, אנחנו נכנסים כמעט ללא כל הכנה מוקדמת, מבלי שאף אחד לימד אותנו מה ואיך צריך לעשות ותוך הסתמכות מרבית על אינסטינקטים ותחושות בטן, בתקווה שהללו לא יכזיבו.
הילד שלי לא סופר אותי צוות אתר על הספה
זה יכול לקרות כבר בגיל הגן. הורים פונים ושואלים: מה עושים עם ילדה שלא מקשיבה למה שמבקשים ממנה? מה לעשות כאשר אני מבקשת מהילד לאסוף את הצעצועים והוא בתגובה משליך אותם רחוק או זורק אותם עלי?
הורים כמכשול לטיפול נפשי צוות אתר על הספה
באופן טבעי, ההורים מהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול בילדים, אך לעתים התנהגותם או גישתם עלולות להוות מכשול משמעותי בדרך להצלחה טיפולית.