התפתחות הילד הערכה התפתחותית
התפתחות הילד מתחילה מרגע הלידה ונמשכת לאורך כל חייו, אך הערכה התפתחותית מתמקדת לרוב בתינוקות וילדים צעירים בגיל הרך. תהליך זה מתבצע תוך התחשבות בגורמים הסובבים את הילד ומשפיעים על התפתחותו, כגון משפחה, מסגרת חינוכית וקהילה. בשל השינויים המהירים החלים בשנות החיים הראשונות, תוצאות האבחון ההתפתחותי משקפות את מצבו הנוכחי של הילד ואינן בהכרח מנבאות את המשך התפתחותו, אלא אם מדובר בתסמונת ידועה או בפגיעה נוירולוגית משמעותית.
על מנת לקבל תמונה מהימנה של התפקוד ההתפתחותי, מומלץ לבצע את האבחון בסביבתו הטבעית של הילד – בבית, בגן או אצל המטפלת. עבור ילדים גדולים יותר, כדאי לשלב תצפיות במסגרות שונות. ההערכה עצמה מתבצעת בגישה התערבותית, שמטרתה לאתר חוזקות ולרתום אותן לקידום תחומים מאתגרים יותר. בשל הרגישות הגבוהה של ילדים צעירים לסביבתם ולאינטראקציה עם הבודק, חשוב לקיים את האבחון באווירה נינוחה, מכילה וסבלנית. בנוסף, מאחר שטווח הקשב של ילדים קטנים מוגבל, מומלץ לחלק את תהליך האבחון למפגשים קצרים שיאפשרו מיצוי מקסימלי של יכולות הילד בתחומי התפקוד השונים – קוגניטיבי, תקשורתי, מוטורי, רגשי-חברתי והסתגלותי. פעמים רבות, ההערכה נעשית בנוכחות ההורים או תוך שיתוף פעולה איתם.
שלבי ההערכה ההתפתחותית:
1. ראיון התפתחותי עם ההורים – סקירת התפתחות הילד מגיל ינקות, המערך המשפחתי, הריון ולידה, אבני דרך התפתחותיות, מיומנויות חברתיות, יכולות שפתיות, תנועה במרחב, תגובות למגע ועוד.
2. דו"ח גננת – מסמך מובנה המתאר את תפקודו של הילד בתחומי ההתפתחות השונים במסגרת החינוכית.
3. בדיקה ישירה של הילד – תצפיות במשחק חופשי ומובנה, שימוש בכלי אבחון פורמליים ושאלונים המותאמים לגילו ולתפקודו של הילד.
4. תצפית בגן – בחינת תפקודו של הילד בהקשר הטבעי של חיי היומיום.
5. אינטגרציה ודו"ח מסכם – שילוב כלל הממצאים לכדי מסמך מסכם, הכולל אבחנה (אם נדרשת), המלצות להמשך טיפול, התאמת מסגרת חינוכית, מעקבים, אבחונים נוספים, וכן הצעות להתערבויות ממוקדות כגון הדרכת הורים או פעילויות קהילתיות תומכות.
הערכה התפתחותית מדויקת היא כלי חשוב להבנת מצבו של הילד, תוך התאמת מענים אישיים שיסייעו לו לממש את פוטנציאל ההתפתחות שלו בצורה המיטבית.
סוגים של דיכאן
אבחון שפה, דיבור ותקשורת
אבחון בתחומי השפה, הדיבור והתקשורת מתבצע על ידי קלינאי תקשורת ונמשך לרוב מספר מפגשים, בהתאם לשיתוף הפעולה של הילד ולסוג הקושי הנבדק. מטרת האבחון היא להעריך האם התפתחותו השפתית, הדיבורית והתקשורתית של הילד תואמת את גילו.
כלי האבחון
האבחון מתבצע באמצעות מבחני שפה פורמליים מותאמים לעברית וכלי תצפית ייעודיים, כגון מבחן גורלניק לסינון שפה, אבחון כצנברגר ומבחן מעש"ה.
תחומי הבדיקה
* שפה – נבדקות יכולות הבנת השפה (כגון הבנת הוראות וסיפורים) והבעתה (אוצר מילים, תחביר, דקדוק, יכולת לספר ולתאר). כמו כן, נבדקים הזיכרון השמיעתי והשימוש בשפה בהקשרים תקשורתיים.
* דיבור – נבדקת בהירות הדיבור וזיהוי קשיים בהגיית צלילים, מילים ומשפטים. כמו כן, נבחנת תנועתיות אברי ההיגוי (לשון, שפתיים, לחיים), לצד פרמטרים נוספים כמו שטף הדיבור, איכות הקול והאינטונציה.
* תקשורת – נבדקים מאפייני התקשורת הלא-מילולית (כגון קשר עין, שימוש בג'סטות והצבעה) והשימוש בתקשורת מילולית.
* קשיי בליעה – האבחון כולל תצפית באכילה, בדיקת יכולות נגיסה, לעיסה ובליעה. במקרים מסוימים, נדרשת בדיקת וידאו פלורוסקופיה (צילום וידאו של תהליך הבליעה) בבית חולים.
באמצעות אבחון מקיף זה ניתן לזהות קשיים ולבנות תוכנית טיפול מותאמת לצורכי הילד, במטרה לשפר את יכולותיו השפתיות, הדיבוריות והתקשורתיות.
(נכתב ע"י דפנה רויטמן, קלינאית תקשורת)
פיזיותרפיה לתינוקות וילדים
פיזיותרפיה לילדים ותינוקות עוסקת בטיפול וליווי של ילדים עם מגוון רחב של אתגרים התפתחותיים, מולדים או נרכשים. תחום זה מסייע לפגים, לתינוקות עם עיכובים התפתחותיים, לילדים עם לקויות מולדות, וכן לילדים ונוער המתמודדים עם בעיות יציבה, עקמת, כאבי גדילה או שיקום לאחר פציעות ומחלות.
הטיפול הפיזיותרפי נעשה בדרך חווייתית דרך משחק והפעלה, במטרה לשפר את היכולות המוטוריות של הילד בהתאם לעולמו ולצרכיו. התהליך מתמקד בקידום תפקודים יומיומיים כמו ישיבה, זחילה, הליכה, קואורדינציה ושיווי משקל.
מי מוסמך לטפל?
פיזיותרפיסט ילדים, או פיזיותרפיסט התפתחותי, הוא איש מקצוע שסיים לימודי תואר ראשון בפיזיותרפיה והמשיך להכשרות וקורסים מתקדמים המתמקדים בטיפול בתינוקות וילדים. באמצעות ידע מקיף וניסיון קליני, הפיזיותרפיסט מסייע לילדים לממש את הפוטנציאל ההתפתחותי שלהם ולשפר את איכות חייהם.
ריפוי בעיסוק לילדים
ריפוי בעיסוק מסייע לילדים המתמודדים עם מגוון רחב של אתגרים המשפיעים על תפקודם היומיומי, העצמאות שלהם ואיכות חייהם. מטרת הטיפול היא לשפר מיומנויות מוטוריות, קוגניטיביות, חושיות וחברתיות, ולאפשר לילד להשתלב בצורה מיטבית במסגרות השונות.
באילו מקרים ריפוי בעיסוק יכול לעזור?
* קשיים באכילה ושינה
* בעיות בוויסות חושי
* קשיים בתקשורת ובהפרעות על הרצף האוטיסטי
* סרבול מוטורי
* בעיות שמיעה או ראייה
* קשיי קשב, ריכוז והיפראקטיביות
* עיכובים התפתחותיים אצל פגים
* קשיי למידה (קוגניטיביים, קשיי ארגון)
* התאמת ציוד עזר ועמדות לימוד ומחשוב
* אחיזת עיפרון, ויסות כוח בכתיבה וקשיי התארגנות
באמצעות גישה מותאמת אישית ופעילויות המשלבות משחק, יצירה ופעילות מוטורית, מרפאים בעיסוק מסייעים לילדים לשפר את כישוריהם ולפתח עצמאות תפקודית במגוון תחומי החיים.
איך להתמודד עם קשיים במעבר לכיתה חדשה, בית ספר חדש או תיכון
צוות אתר על הספה
התפתחות הילד, איכות חייםמעבר לכיתה חדשה או לבית ספר חדש הוא שלב מאתגר עבור ילדים והורים גם יחד ומלווה בחששות ובדאגה מהעתיד לבוא. מה הןהסיבות המרכזיות לקושי שטומן בחובו 'מעבר חינוכי' מסוג זה ולבחון את הדרכים באמצעותן ניתן לסייע לילדים ולכל בני הבית, לצלוח את המעבר בצורה הטובה ביותר
כיצד לדבר עם ילדים על רגשותיהם?
צוות אתר על הספה
התפתחות הילד, איכות חייםכאנשים מבוגרים ובעלי ניסיון, נדמה לנו לא פעם שאנו מבינים לעומק את המבנה הנפשי של הילדים סביבנו ואנו בטוחים שאם רק נצליח לדבר איתם באמת, נוכל לתת להם כלים רבי ערך להתמודדות.
טיפול בילדים עם בעיות התנהגות
צוות אתר על הספה
התפתחות הילדהורים רבים מגיעים לטיפול בעקבות בעיות התנהגות של ילדיהם, אך לא תמיד ברור כיצד בעיות כאלה באות לידי ביטוי, איך ניתן לזהות ולהבין שמדובר בהפרעה הדורשת טיפול ומה המעגל הקרוב של הילדים יכול לעשות כדי לוודא שאופן ההתמודדות בבית, תומך בתהליך הטיפול.
על הורים מסמסים וילדים מדוכאים
צוות אתר על הספה
התמכרות, התפתחות הילדהשימוש המוגבר של הורים בטלפונים הניידים שלהם מעלה שאלות מהותיות אודות השפעתו על ההתפתחות הרגשית של הילדים, רווחתם הנפשית ואופן ההיקשרות שלהם להורים.
קשיים בהתפתחות הילד
לעיתים, הורים חוששים שילדם אינו מתפתח בקצב של בני גילו, בין אם בהשוואה לילדים אחרים במשפחה, להמלצות הגננת או להערות מהסביבה הקרובה.
החדשות הטובות הן שבמרבית המקרים מדובר בהבדלים טבעיים בקצב ההתפתחות, ולא בבעיה של ממש.
עם זאת, ערנות וזיהוי מוקדם של קשיים עשויים לסייע בקבלת תמיכה מקצועית בעת הצורך.
מהי מטרת הטיפולים בהתפתחות הילד?
הטיפול ההתפתחותי נועד לסייע לילד לממש את הפוטנציאל שלו ולשפר את תפקודו בתחומי השפה, החשיבה, הדיבור, התנועה והמשחק.
חלק מהותי מהתהליך הוא תרגול עקבי בבית, בשיתוף פעולה של ההורים, אשר תורם להטמעת המיומנויות הנלמדות.
חשוב להבין שהטיפול הוא תהליך הדרגתי, בו כל שלב נבנה בהתאם להתקדמות הילד.
מסגרת טיפולית קבועה, הכוללת את הילד, הוריו, המטפלים ואנשי מקצוע נוספים, עשויה להוביל לשיפור משמעותי בהתפתחותו.
כיצד מתחילים?
ילדים עם קשיים התפתחותיים זכאים לטיפולים במקצועות הבריאות, בהתאם לגילם ולכיסוי הביטוחי שלהם.
מכוני התפתחות הילד מספקים אבחון וטיפול במגוון תחומים, לרבות קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, הידרותרפיה, עבודה סוציאלית ופסיכולוגיה.
התפתחות רגשית חברתית בגיל הרך: הבעת רגשות אצל ילדים
ההתפתחות הרגשית והחברתית של הילד משפיעה על בניית זהותו, ביטחונו העצמי ויכולתו ליצור קשרים עם אחרים. תהליך זה מתחיל מיד לאחר הלידה, כאשר אינטראקציות עם ההורים והסביבה הקרובה ממלאות תפקיד מרכזי בבניית כישורים חברתיים ורגשיים.
ויסות חושי אצל ילדים או מבוגרים
הפרעות בוויסות חושי עלולות לגרום לרגישות יתר או לתת-רגישות לגירויים כמו צלילים, מגע, אור וריח. ככל שהבעיה מזוהה מוקדם יותר, ניתן להתאים טיפול מתאים שיסייע לילד להתמודד עם האתגרים ולהקל על השפעתם על חייו.