כל מה שצריך לדעת על ...

טיפול בחרדה

חרדה (הסבר כללי)

חרדה היא מצב פסיכולוגי ו/או פיזיולוגי בו האדם חש אי שקט, פחד מוגזם. מצב הנגרם כתוצאה ממתח ודאגה רבה מפני איום וסכנה ממשיים או דמיוניים, מודעים או בלתי מודעים, שהוא חש חסר אונים מולם.

בניגוד לתחושת פחד העולה מול גירוי ספציפי שנתפס כמאיים, החרדה היא רגש שלילי מעורפל שלא בהכרח נראה קשור לגירוי חיצוני מסוים. פחד עולה לרוב מול גירוי שנתפס כאיום מיידי, בעוד חרדה עולה מול גירוי פנימי או חיצוני שנתפס כמהווה סכנה עתידית העלולה להתרחש.

תחושת חרדה מקורה ביצר הישרדותי ראשוני, היא תגובה נורמאלית למצב של דחק והיחלצות מסכנה, אך במינון גבוה, היא עלולה להתפתח לכדי הפרעת חרדה. רוב האנשים יחוו חרדה במהלך חייהם אם בשל צורך לעמוד ולשאת דברים בפני קהל רב או לפני בחינה חשובה. חרדה זו עשויה להיות מלווה בדפיקות לב מואצות, כאב בטן, תחושת חנק וכדומה. חרדה תחשב למחלה כאשר היא מפריעה לתפקוד היום יומי.

הפרעות חרדה כוללות קבוצה רחבה של הפרעות: פוביות למיניהן, התנהגות כפייתית או מחשבות טורדניות, התקפי בעת (פאניקה), תחושת חרדה כללית וחרדה בעקבות טראומה.

חרדה או דאגנות כללית (Generalised anxiety)


ישנם מחקרים המתארים כי לפחות 10% מהאוכלוסייה סובל מהפרעה זו. רוב האנשים הסובלים מדאגנות יתר אינם פונים לעזרה כלל וסבורים כי אין מה לעשות. בתסמונת זו האדם הסובל ממנה נמצא בחרדה רוב ימות השבוע, וסובל מעצבנות, עייפות, קשיי ריכוז, מתח שרירים והפרעה בשינה. האדם אינו יודע להגדיר בדיוק ממה הוא דואג, אך תמיד יימצאו סיבות הגיוניות לכאורה לדאגה. בדרך כלל יהיו הדאגות סביב נושאים הקשורים לחיי היום יום- עבודה, גידול ילדים או דאגה כרונית לכך שמשהו עלול לקרות לילד או לקרוב משפחה אחר.

התקף בעת (Panic attack)


התקף בעת מתאפיין בהתקף חד של חרדה המלווה בתסמינים גופניים ספציפיים (דפיקות לב, הזעה, רעד, קוצר נשימה, תחושת חנק, כאב או לחץ בחזה, בחילה, סחרחורת, תחושת עקצוץ בגפיים וצמרמורת). לעתים קרובות מלווה ההתקף בפחד מאיבוד שליטה או פחד למות. התקף כזה מגיע לשיאו בתוך עשר דקות מהתחלתו ובדרך כלל מסתיים גם ללא טיפול בתוך שעה או קצת יותר. התקף בעת מבהיל בשל דמיונו להתקף לב, להפרעה בקצב הלב, להפרעה בבלוטת המגן ולתסחיף של קריש דם לריאות.

פורום חרדה ודיכאון

טיפולים בחרדות

דאגנות או חרדה? מצב רוח ירוד או דיכאון? האם כדאי לפנות לטיפול, ולמי? הפורום יעסוק בשאלות מסוג זה, הקשורות לתחום הדיכאון, החרדה לגווניה וההתמודדות עם אירוע טראומתי .


פורום פסיכותרפיה מבוגרים

לטפל בחרדות

הפורום יעסוק בטיפול הנפשי למבוגרים. ניתן לפנות לצוות המומחים של על הספה בכל הקשור למציאת מטפל מתאים, שאלות בנוגע למה קורה בטיפול פסיכולוגי, אתיקה בטיפול, תהליך הטיפול, החלטה על סוג הטיפול המתאים ועוד.



כתבות/מאמרים בנושא טיפול בחרדה

כתבות שנכתבו על ידי מיטב אנשי המקצוע בפורטל על הספה

אנשי טיפול

אנשי טיפול המתמחים בטיפול בחרדה

לכל אנשי הטיפול המתמחים בנושא טיפול בחרדה

עידן שריג-אינדקס מטפלים מומלצים

עידן שריג

פסיכולוג שיקומי מומחה

התמחות: טיפול במתבגרים וילדים,הדרכת הורים וטיפול דיאדי,הפרעות התפתחותיות,פגיעות ראש,אוטיזם,חרדה ודיכאון,CBT,אבל ואובדן,OCD
אזור בארץ: חיפה, אזור חוף הכרמל, אזור הקריות, צפון הארץ
שפה: עברית

פסיכולוג המטפל בילדים, נוער ומבוגרים עם נסיון בטיפול בהפרעות נוירו-התפתחותיות ובהפרעות דיכאון וחרדה. מאמין בכוחות המטופל ובקשר מיטיב כגורם תרפויטי מקדם.

גלית הראל-אינדקס מטפלים מומלצים

גלית הראל

עובדת סוציאלית קלינית, מומחית לטיפול בטראומה

התמחות: משברי חיים, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, שכול, דימוי עצמי, ביטחון עצמי, זהות מינית, פוסט טראומה, פגיעה מינית, קשיים במערכות יחסים/במיניות, טיפול זוגי, הד
אזור בארץ: ירושלים, אזור מבשרת, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית

מלווה כ 20 שנה נשים, גברים, להטב''ק, זוגות, והורים בהתמודדות עם משברי החיים. מומחית בעבודה עם נשים במעגלי החיים, הפרעות חרדה וטראומות. עובדת עם מגוון עשיר של גישות וכלים.

עוז פפרברג-אינדקס מטפלים מומלצים

עוז פפרברג

פסיכותרפיסט מטפל CBT

התמחות: טיפול קצר מועד, ממוקד מטרה, חרדה ופוביה, שליטה בכעסים, ויסות רגשי, קשיי שינה, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים.
אזור בארץ: באר שבע,אונליין
שפה: עברית,אנגלית

מומחה בטיפול CBT במבוגרים, טיפול קצר מועד וממוקד מטרה. בעל ניסיון בתחומי טיפול בפוביות, חרדה ודיכאון, שליטה בכעסים, התערבות במשבר, טראומה, ויסות רגשות, קשיי שינה, פאניקה וכו'

נטלי שוקרון-אינדקס מטפלים מומלצים

נטלי שוקרון

עובדת סוציאלית פסיכותרפיסטית

התמחות: הפרעות חרדה , דכאון, טראומה, חולי, אבל ובכל משבר אישי שמצריך תמיכה, עבודה עם מתבגרים. מטפלת און ליין.
אזור בארץ: מטפלת אונליין בלבד.
שפה: עברית,אנגלית

הטיפול מיועד לכל אדם אשר נמצא במצוקה, משבר אישי או מבקש ליצור שינוי בחייו. מטפלת באמצעות זום. המרחב בזום מאפשר לכל אדם, להיות זמין לטיפול, במרחב המתאים ביותר עבורו.


מימי ז'רנקוב-אינדקס מטפלים מומלצים

מימי ז'רנקוב

טיפול נפשי למתבגרות ונשים צעירות

התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות במיניות וזהות מינית, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבגרים
אזור בארץ: שרון,כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית

מומחית לטיפול רגשי למתבגרות ונשים צעירות סביב חרדה, דיכאון, קשיים במערכות יחסים, דימוי עצמי נמוך, אבל ,קשיים במערכות יחסים ובדידות.

אביבית ברוש-אינדקס מטפלים מומלצים

אביבית ברוש

פסיכולוגית מומחית

התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן, פוסט טראומה,טיפול בנפגעי תקיפה מינית, התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים ומבוגרים
אזור בארץ: שפלה,רחובות
שפה: עברית

טיפול פסיכולוגי. במבוגרים ומתבגרים. טיפול הן בשיחה והתבוננות על העולם הנפשי והן בעבודה נפשית פרקטית ומבוססת חוויה רגשית ועיבוד ארועים טראומטיים

ניצה גילת-אינדקס מטפלים מומלצים

ניצה גילת

מטפלת קלינית בכירה, פסיכואנליטיקאית מטפלת בנשים ובגברים מכל המגזרים

התמחות: מצבי משבר, קשיים בינאישיים, חוסר ביטחון, חרדה ובעיות בהתפתחות אישית.
אזור בארץ: ירושלים
שפה: עברית

מטפלת במצבי משבר שונים, קשיים בינאישיים, מצבים של חוסר ביטחון וחרדה, שאלות של התפתחות אישית.

טל סולומון-אינדקס מטפלים מומלצים

טל סולומון

פסיכותרפיסטית בכירה, MA

התמחות: חרדה, דיכאון, סטרס, OCD, חוסר סיפוק, תקיעות במימוש עצמי, קשיים ביחסים, ליווי בהריון ובהורות, סוגיות להט״ב
אזור בארץ: רמת השרון, הרצליה, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית

מתמחה בטיפול בחרדה ובדיכאון. בעלת ניסיון רב בטיפול בנשים. משלבת שיח המביא לתובנה מעמיקה(גישה פסיכודינמית) עם טכניקות של CBT -בכדי להביא להקלה, התפתחות ויציאה ממצבי תקיעות




מושגים הקשורים לחרדה

איך מטפלים בחרדה?


באשר לטיפול בחרדות יש שני מסלולים לטיפול, או טיפול פסיכולוגי המתמקד בטיפול בחרדות והתמודדות איתם, דרך נוספת להתמודדות עם החרדה נעשית בעזרת תרופות ייעודיות לטיפול בחרדה. לרוב שימוש תרופתי נעשה במקרה יותר קשים של חרדה.

טיפול פסיכולוגי בחרדות נעשה על ידי כמה שיטות טיפול (הרחבה על כל אחת למטה), החל טיפולים דינמיים, טיפולי CBT, טיפול התנהגותי ועוד.

ממה נגרמת חרדה?


חרדות יכולות להיגרם מהמון גורמים שונים, אין גורם אחד לחרדה והסיבות להופעתה משתנות מאדם לאדם, לא תמיד גם אפשר לשים את האצבע על הגורם הראשי לחרדות, אשר יכולות להיווצר מאינספור גורמים שונים, החל ממבנה האישיות של האדם, אירועים שקוראים לו בחיי היום יום, או משלל גורמים שונים.

חרדות גורמות לשינויים פיזיולוגים וכמובן שינויים במצב המנטלי של האדם הסובל מחרדה.

טיפול בחרדה


מה קורה לגוף בזמן חרדה?


חרדות גורמות לשינויים פיזיולוגים בולטים, תסמינים כמו דופק מואץ, מתח בשרירים, לסת נעולה, תחושת יובש בפה, הזעה מואצת, בחילות ושילשולים, שינויים אלה לא אחידים ומשתנים בין אדם לאדם. מעבר לתופעות פיזיות יש גם השפעה מנטלית על הסובל מחרדה שיוכלה להתבטא בעצבנות, התכנסות בתוך עצמו, ואף סימנים קיצוניים פיזיים מוקצנים יותר בו האדם עלול לסכן את עצמו.

איך מאבחנים חרדה?


את האבחנה לחרדה רצוי לקבל מאיש מקצוע (פסיכולוג, רופא משפחה או פסיכיאטר), האבחון נעשה על סמך בדיקות קליניות שמבצע המטפל, אלה נעשות על סמך דיווח של המטופל, לגבי האבחנה של הרופא

את האבחנה נותן איש מקצוע (פסיכיאטר, פסיכולוג, רופא משפחה) על סמך בדיקה קלינית (על סמך התסמינים שהוא רואה ועל סמך דיווחיו של המטופל). במידה ואתם מרגישים תסמינים ותחושות חרדה, רצוי ללכת לאיש מקצוע שיכול לאבחן ולסייע לכם לטפל בעצמכם.



סוגי חרדה נפוצים




חרדה חברתית


אנשים הסובלים מביישנות קיצונית או מודעות עצמית מוגזמת עלולים לחוש חרדה הנגרמת מאי נוחות להשתתף במצבים חברתיים יום יומיים. בדרך כלל יוכלו לתפקד בסביבת מכרים קרובים או משפחה אך במפגש עם אנשים חדשים, מצבים הדורשים השתתפות בשיחה חברתית או בפורום רחב, אותה חרדה עשויה להתפרץ. החרדה החברתית מנהלת את חייהם והם יעדיפו להימנע ממצבים אלו. דמיון וחשיבה שלילית עשויים ליצור הכללה של מצבים למצבים חדשים אשר יעוררו חרדה מה שעלול לגרום לצמצום גדול יותר של הפעילות החברתית ולהחמיר את הפגיעה בתפקוד.

פניקה (הפרעת אימה)


בהלה פתאומית. על פי הסיווג האמריקאי הפרעת פאניקה הינה חלק ממצבי חרדה המתרחשים כאשר אין איום מציאותי ממשי חיצוני. התקף האימה מאופיין בתסמינים נפשיים וגופניים בעוצמה כה רבה עד כי האדם עשוי לחוש כי הוא חווה התקף לב. התקף אימה מתחיל בפתאומיות, מגיע לשיאו תוך עשר דקות לערך ונמשך כעשרים דקות. לקריאה נוספת: חרדה.

פחד


תחושת אי שקט המתעוררת בעקבות חשיפה לסכנה או מחשבה על גורם הנתפס כמאיים או מסכן. בניגוד לחרדה, פחד הינו תגובה הישרדותית לגירוי מוחשי, סכנה ממשית. הפחד הוא השומר על האדם מפני מוות ומאפשר את הישרדותו.

חרדת זרים


מונח מתוך תיאוריות ההתפתחות החברתית המתאר מצב רגשי של תינוק בסביבות גיל 9 חודשים. בשלב זה (אצל חלק מהתינוקות בגיל מוקדם יותר) לומד התינוק להבחין בין ההורים הדמויות המשמעותיות המטפלות בו לבין האחרים ולכן כאשר הוריו נפרדים ממנו הוא חש ננטש. במקביל, האחרים הלא מוכרים נתפסים כזרים כי מסמלים את היעדרותם של ההורים. שלב זה הינו נורמלי וחולף.

חוסן נפשי (resilience)


יכולתו של אדם להתמודד במצבי לחץ ואיום ולהסתגל לשינויים קיצוניים בנסיבות חייו. אנשים שונים רוכשים במהלך חייהם תחושת שליטה ומסוגלות המאפשרת להם לחוש קומפטנטים במצבי משבר ולאחריהם להרגיש מחוזקים. חוסן נפשי היא תכונה נרכשת ברובה. לאנשים שונים ערוצים שונים המאפשרים להם חוסן נפשי- יצירתיות, אמונות ועוד.

פוביה


פוביה היא הפרעה פסיכיאטרית השייכת לאשכול הפרעות החרדה. גורם ספציפי (אובייקט, פעילות או סיטואציה מסוימת) המעורר פחד כרוני ומוגזם. זוהי חרדה נקודתית ולא רציונלית מאלמנט שאינו מעורר פחד בדרך כלל, כמו למשל ממקומות פתוחים וציבוריים (אגורפוביה), ארכנופוביה (פחד מעכבישים), או מאהבה (פילופוביה). לקריאה נוספת: פוביות.

פרנויה


מצב פסיכוטי שמלווה בפחד ומחשבות שווא אודות היותו של האדם נרדף על ידי אחרים. הפרנויה מופיעה לרוב כסוג של מחלת הסכיזופרניה (סכיזופרניה פרנואידית). לעיתים נגרמת פרנויה משימוש בסמים. הפרנואיד עשוי להסגר בבית או להאמין כי העוקבים אחריו מנסים לפגוע בו עד כדי מעקב אחריו באמצעים שאינם הגיוניים. הטיפול בפרנויה יכלול לרוב טיפול תרופתי ופסיכותרפיה.



טיפולים נפוצים לטיפול בחרדה




טיפול CBT


מחקרים רבים הראו כי טיפולי CBT יעלים במיוחד לטיפול בחרדות ואפילו ניתן לטפל בחרדה תוך זמן קצר יחסית, הטיפול נותן לאדם כלים חדשים להתמודד עם החרדות, מאפשר לו לזהות דפוסי התנהגות אשר מגבירים את החרדה, דרך הבנה של דפוסים אלה ניתן להתמודד עם החרדות ולהפחית אותן באופן ניכר או אפילו לחלוטין.

טיפול התנהגותי לטיפול חרדה


בנוסף ל-CBT שהוא טיפול התנהגותי בפני עצמו קיימים עוד מספר טיפולים התנהגותיים אשר מסייעים למטופל להתמודד עם החרדות שלו, החל מ-הקהיה שיטתית, טכניקות דמיון מודרך והרפיה, ועוד שלל שיטות אשר מתמקדות בהתנהגות המטופל והקניית הרגלים בריאים יותר אשר לא מעלים את סף החרדה.

טיפול בקבלה ומחויבות (ACT)


מדובר למעשה בשיטה אשר מתבוססת על טיפול CBT ולמעשה מכונה "הדור השלישי" של הטיפול, מטרת גישת ה-ACT הינה לסייע בהפחתת הסבל על ידי גמישות פסיכולוגית, אשר נותנת למטופל סל כלים חדשים להתמודדות עם החרדה.

טיפול תרופתי לחרדות


ניתן לטפל בחרדות גם דרך קבלת תרופות אשר מסייעות להתמודדות עם החרדה, תרופות אלה ניתנות רק על ידי אבחון מקצועי של רופא משפחה, פסיכולוג או פסיכיאטר, מחקרים רבים הראו כי תרופות אלה יעילות לטיפול במקרים שונים של חרדה ועשויות לעזור אף במקרים קשים במיוחד.