המדיה מציעה אפשרות לאנשים רבים להיחשף באופן עמוק ומהיר פי כמה מאשר בפגישות פנים אל פנים. האנונימיות, כפי שציינתי, התחושה של הביטחון הקשורה לכך שהמטופל יושב מוגן בביתו ונהנה מתחושות של הגנה ושליטה – תורמות לאפשרות לצלול בקלות ובזריזות אל תוך תהליך עמוק ומשמעותי.
זהו כיוון חדש בתחום הייעוץ וטיפול נפשי. לאחר שהאינטרנט נכנס אל חיינו וכבש כמעט כל תחום אפשרי, הוא מתחיל לחלחל עתה גם לתחום הפסיכולוגיה והייעוץ. אצלנו בארץ זה עוד בגדר טפטוף, אולם בארצות הברית מדובר כבר מספר שנים בזרם גדול, מגמה משמעותית.
האם זה באמת אפשרי? זה רציני
לקבל טיפול פסיכולוגי דרך המחשב? האם זה לא פוגע או פוגם בקשר האישי המתהווה בין מטפל למטופל? האם אין זה אנונימי מדי? אולי זה בכלל מסוכן ובלתי אחראי? אלה הן רק חלק מהשאלות שמעלים רבים בהקשר של תהליכי טיפול רציניים דרך הרשת. השאלות חשובות מאוד והתשובות דווקא מעודדות.
טיפול נפשי בשלט רחוק – הייתרונות
מסתבר, שכאשר הוא נעשה בצורה נכונה ומקצועית, יש לטיפול הנפשי ולייעוץ דרך הרשת הצלחה גדולה. ביחד עם החסרונות שבוודאי קיימים, יש לעבודה דרך הרשת גם מספר יתרונות ייחודיים.
1. זול ונגיש
היתרון הבולט והמובן ביותר קשור בעלות ובנגישות: טיפול דרך הרשת הוא בדרך כלל זול בהרבה,
עד כדי חצי מהמחיר הממוצע של טיפול רגיל; וכמובן שהוא הרבה יותר נגיש ומבטל כל בעיה של מרחק, נסיעה וחניה. בזמנים כמו שלנו, שבהם אנשים רבים נמצאים במצוקה וחרדה, שנובעים בין היתר מהמשבר הכלכלי, יש ליתרון הזה חשיבות עצומה. דווקא היום נזקקים רבים תמיכה נפשית ומתקשים לקבל אותה בגלל העלויות הגבוהות שלה ובשל העדר זמן המתחייב מהגעה לטיפול.
2. להשתחרר מעכבות
אבל יש לטיפול ברשת גם יתרונות מהותיים יותר: למשל, אחת התופעות המוכרות לאנשי טיפול, העובדים במדיה האינטרנטית מכונה "הסרת העכבה". האנונימיות של המדיה מציעה אפשרות לאנשים רבים להיחשף באופן עמוק ומהיר פי כמה מאשר בפגישות פנים אל פנים. האנונימיות, כפי שציינתי, התחושה של הביטחון הקשורה לכך שהמטופל יושב מוגן בביתו ונהנה מתחושות של הגנה ושליטה – תורמות לאפשרות לצלול בקלות ובזריזות אל תוך תהליך עמוק ומשמעותי. לא אחת קורה שבטיפול אינטרנטי מצליחים המטופלים (או הנועצים) לפתוח ולטפל בנושאים שהתקשו לגעת בהם בטיפול פנים אל פנים.
איך זה עובד בפועל?
קיימים מספר דרכים לממש טיפול במדיה האינטרנטית. מגוון של סוגי טיפול וייעוץ בשני ערוצים: מייל או צ'אט. בטיפול במייל מתרחשת "תקשורת א-סינכרונית". כלומר, המטופלת כותבת מכתב והמטפלת עונה עליו לאחר זמן מה, בדרך כלל זמן שנקבע מראש. תוכן המכתבים ואופן העבודה נוצרים ונלמדים דרך התהליך עצמו; בדרך כלל לאחר מספר מיילים מגיעים לעומק וליעילות גבוהה בעבודה המשותפת. מעניין לציין, שלמרות העובדה שמדובר בהתכתבות, נוצרת מהר מאוד חוויה של קשר משמעותי ועמוק, ופעמים רבות גם מרתק. מטופלים רבים מדווחים על תהליכים משמעותיים מאוד שעברו דרך עבודה בהתכתבות ועל שינויים שחלו בחייהם בעקבות העבודה הזו – בין אם מדובר בפסיכותרפיה, יעוץ להורים, אימון אישי או
טיפול באומנות.
בעבודה דרך צ'אט מתרחשת "תקשורת סינכרונית", כלומר שיחת התכתבות ב- On-line , כמו שרובנו מכירים משיחות צ'אט בתחומים אחרים. אלא שהפעם השיחה היא בזמן נתון וקבוע מראש, כמו פגישה טיפולית רגילה. גם במקרה של הצ'אט נוצר בדרך כלל תהליך מאוד משמעותי ועמוק בזמן קצר יחסית, וגם כאן יש משמעות רבה ל"הסרת העכבה". כל מי שהתנסתה בשיחות צ'אט בתחומים אחרים של החיים יודעת שהחוויה יכולה להיות חזקה ומרגשת, וכך גם במקרה הזה. אלא שכאן בצד השני יושבים מטפלת או מטפל מיומנים, אשר אמונים תיעול התהליך לכיוון ייעוצי או טיפולי בונה.
לסיכום:
ובאמת, כדי לאפשר תהליכים נכונים ומעצימים וכדי להתמודד היטב עם הקשיים והבעיות שמציג הטיפול ברשת, על המטפל/ת להיות מיומן בתחום. פרט להיותם אנשים מקצוע טובים בתחומים בהם הם עוסקים, עליהם גם להבין לעומק את התהליכים של עבודה ברשת ולהיות מיומנים בהם. כיום אין עדיין בארץ לימודים פורמאליים של התחום (שקיימים זה מכבר בארצות אחרות).
כתבה מאת: בועז שביט, פסיכולוג, M.A. בפסיכולוגיה קלינית, מייסד אתר בנפשי.