טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) נמצא יעיל במיוחד בטיפול בחלק מההתמכרויות, בעיקר התמכרות לאלכוהול, קנאביס, קוקאין ומשככי כאבים.
התמכרות היא שימוש מופרז, הולך וגובר, בחומר מסוים או עיסוק כפייתי בהתנהגות מסוימת, אשר גורמת לאדם הנאה, עד למצב שבו ניסיון למנוע את השימוש, יוצר מצוקה המניעה אותו להמשיך בשימוש. אצל האדם המכור נוצרת תלות פיזית ופסיכולוגית בגורם הממכר, המביאה לפגיעה בתפקוד ולהסלמה בהתנהגות הרסנית, ובדרך כלל הוא יזדקק לעזרה חיצונית כדי להשתקם.
יותר ויותר מומחים מגדירים כיום התמכרות כמחלה נוירולוגית, מאחר והחומרים המועדים להתמכרות יוצרים שינוי במבנה המוח של האדם המכור ואת האופן בו הוא פועל.
סוגים נפוצים של התמכרות
כאשר אנחנו שומעים את המילה התמכרות, אנחנו חושבים בדרך כלל על התמכרות לסיגריות, לאלכוהול או לסמים, אך למעשה ישנם סוגים רבים של התמכרויות נפוצות ובמאמר זה נציג אותן בקצרה ונתאר את ההמלצות הרווחות לטיפול.
ההתמכרויות השכיחות ביותר בישראל נחלקות לשני סוגים מרכזיים:
התמכרות לחומרים (סמים על כל סוגיהם, תרופות מרשם, ניקוטין, אלכוהול וקפאין) ו
התמכרות התנהגותית (מין, צריכה כפייתית של פחמימות וסוכרים, שימוש באינטרנט ובמסכים בכלל, קניות, הימורים, ספורט ומסחר בשוק ההון).
חשובה האבחנה בין התמכרות לצריכת חומר מסוים, ממנו ניתן להיגמל, לבין התמכרות להתנהגות מסוימת, אותה בדרך כלל לא ניתן להפסיק לחלוטין. אדם מכור, בדרך כלל לא יפסיק לחלוטין להשתמש באינטרנט או לצרוך פחמימות, אך יידרש למאמץ ניכר ולפעמים גם לסיוע חיצוני כדי להצליח להפחית את השימוש האובססיבי המזיק.
עוד חשוב להבין, שגם התמכרויות בריאות לכאורה (כמו ספורט), מגבילות את יכולתו של האדם לחיות חיים מאוזנים ואוטונומיים, ולכן גם בהן יש לטפל כדי להגיע לשימוש סביר ולהפחית את התלות.
גורמים להתמכרות
חוקרים בימינו תמימי דעים שהתמכרות היא תוצאה של שילוב בין מספר גורמים – ביולוגיים/גנטיים, פסיכולוגיים וסביבתיים.
שילוב הגורמים הזה מביא אנשים מסוימים להיות מועדים לפתח תלות בחומר או בהתנהגות.
אנשים שנמצאים בסיכון גבוה להתמכרות הם: אנשים אובססיביים או המתקשים לדחות סיפוקים, אנשים הרפתקנים שנוטים לקחת סיכונים, אנשים עם פוסט טראומה או הפרעות נפשיות אחרות, אנשים שמשתייכים למעמד סוציו-אקונומי נמוך ו/או חיים בבדידות וללא עורף משפחתי תומך ואנשים שבמשפחתם יש היסטוריה של התמכרות.
איך תזהו אדם מכור
• כאשר האדם מדבר באופן מופרז על חומר או התנהגות מסוימת ומתקשה לדבר על דברים אחרים.
• כאשר הוא מזניח באופן בולט חלקים אחרים בחייו, גם כאלה שבעבר היוו גורם עניין או הנאה משמעותי מבחינתו.
• כאשר אדם מתכנס בעצמו בצורה לא אופיינית, מסתיר דברים שהוא עושה ואנשים שאיתם הוא מתקשר, נעדר מהעבודה וממפגשים חברתיים בהם נהג לקחת חלק
• כשהוא מוכן להשקיע מאמצים ניכרים, ובדרך כלל מוגזמים, כדי להשיג את גורם התלות, כולל השקעה כספית לא רציונלית ולא נשלטת.
• כאשר הוא הופך לעצבני ותוקפני, חרד וחסר שקט, במידה ולא הצליח להשיג את גורם התלות .
איך מטפלים בהתמכרות?
התמכרות נחשבת לאחד ההרגלים האנושיים הקשים ביותר להכחדה, ויחד עם זאת רבים הצליחו להיגמל גם מהתמכרויות שנראו חסרות סיכוי לשיפור.
טיפול יעיל בהתמכרות אצל אדם שמביע רצון להיגמל, עשוי לכלול טיפול התנהגותי שמסייע למכור להבין כיצד פועלת ההתמכרות שלו, רכישת מיומנויות לשליטה עצמית והימנעות, הבנת הגורמים הפוטנציאליים שיביאו להתדרדרות ולמידת דרכים להתמודד איתם.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) נמצא יעיל במיוחד ב
טיפול בחלק מההתמכרויות, בעיקר התמכרות לאלכוהול, קנאביס, קוקאין ומשככי כאבים.
טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) הכולל
רכיבים של מיינדפולנס יעיל במיוחד בטיפול בהתמכרויות, כלים טיפוליים נוספים בהתמכרות כולליםDTR - DYSFUNCTIONAL THOUGHT RECORD, טיפול באמנות, שיטת 12 הצעדים. לעיתים נעשה שילוב בין טיפול פסיכולוגי לטיפול תרופתי.