בעוד שעל פי המחקר, את האינטליגנציה הקוגניטיבית (IQ) ניתן לשפר רק בגיל הצעיר מאוד, אינטליגנציה רגשית ניתנת לשיפור ושכלול לאורך החיים.
בעבר, מבחני אינטליגנציה בחנו IQ בלבד וחוקרים בתחום ניסו להבין מהו פוטנציאל ההתפתחות השכלית של האדם.
עם השנים הורחבה היריעה המחקרית והתיאורטית ובשנת 1985 הוגדר לראשונה מושג חדש - אינטליגנציה רגשית, שעסק בהיבטים לא קוגניטיביים של אינטליגנציה ויכולתה להשפיע על חייו של האדם.
מהי אינטליגנציה רגשית
אינטליגנציה רגשית מתייחסת ליכולתו של אדם לזהות ולהבין את המצב הרגשי שלו ושל אחרים סביבו ולהשתמש ביכולת הזו כדי להתמודד עם סיטואציות רגשיות מורכבות.
במילים אחרות, אנשים בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה ידעו להשתמש ביכולתם לזהות ולהבין רגשות, כדי
להשפיע על דפוסי חשיבה והתנהגות, של עצמם ושל אחרים.
סוגים שונים של אינטליגנציה רגשית
המחקר מדבר כיום על שני סוגים מרכזיים של אינטליגנציה רגשית:
1.
אינטליגנציה רגשית כיכולת קוגניטיבית – יכולתו הגבוהה של האדם לזהות רגשות, משמשת אותו כדי להבין את סביבתו החברתית ולשגשג בה.
מחקרים בתחום זה מדברים על ארבע יכולות מרכזיות, שהופכות אינטליגנציה רגשית ליכולת קוגניטיבית המשרתת את האדם ומקדמת אותו:
? היכולת לתפוס ולזהות רגש, גם כאשר הוא מסווה או לא ברור לאחרים.
? היכולת לעשות
שימוש קוגניטיבי ברגשות ולהשתמש בהם כדי לפתור בעיות ואתגרים.
? היכולת להבין לעומק רגשות, להבחין בדקויות שבין רגשות שונים ולהעריך את האופן הצפוי בו הם עתידים להתפתח.
? ניהול רגשות אפקטיבי המאפשר ויסות ושליטה בסיטואציה.
2.
אינטליגנציה רגשית כתכונת אישיות – יכולות רגשיות גבוהות של האדם, שיש להן פוטנציאל לבוא לידי ביטוי בהתנהגות, אך לא בהכרח מתממשות ולעיתים נשארות רק בגדר אפשרות. אדם המחזיק באינטליגנציה רגשית כתכונה, לא תמיד ידע לווסת את רגשותיו בפועל ולהשיג שליטה בסיטואציה החברתית בה הוא נמצא.
חלק מהחוקרים טוענים שאין אפשרות להפריד בין שני הסוגים המתוארים כאן, וכי היכולת לעשות שימוש קוגניטיבי באינטליגנציה הרגשית היא מובנית אצל אנשים המחזיקים בה.
חוקרים אחרים מטילים ספק בתיאוריה כולה וטוענים שאינטליגנציה רגשית היא פשוט סוג של אינטליגנציה, המיושמת בתחום הרגשות – ולכן ניתן להגדיר אותה אך ורק כתחום מיומנות, אך לא כסוג נפרד של אינטליגנציה.
מופעים מרכזיים של אינטליגנציה רגשית
נהוג לחלק את הדרכים בהן אינטליגנציה רגשית באה לידי ביטוי לשני סוגים מרכזיים: יכולות שבין האדם לבין עצמו (פנימי) ויכולות שבין האדם לסביבתו (חיצוני).
כישורים פנימיים בתחום האינטליגנציה הרגשית הם:
1. מודעות עצמית – יכולתו של אדם להבין מה הוא מרגיש, מהיכן הוא מונע וכיצד רגשותיו משפיעים על תפיסתו, מחשבותיו והתנהגותו.
2. הצבת מטרות חיוביות לחיים והנעה פנימית לפעולה מתמדת כדי להשיגן.
3. סתגלנות – היכולת להתמודד באופן חיובי ויצירתי עם מצבים משתנים.
כישורים חיצוניים כוללים:
1. יכולת גבוהה לניהול מערכות יחסים חיוביות – יכולתו של האדם לתקשר עם סביבתו באופן בריא ופתוח ולשמור על קשרים משמעותיים ועמוקים לאורך זמן.
2.
אמפתיה - כנראה המושג החשוב ביותר בתחום - יכולתו של אדם לראות את הדברים מנקודת מבטו של האחר ולהבין כיצד נקודת מבט זו משפיעה על האחר ועל התנהגותו.
3. ניהול רגשות – היכולת להתמודד עם רגשות מורכבים ולעיתים אף קשים, לווסת אותם ולמנוע מהם להיות הרסניים.
האם אפשר לשפר אינטליגנציה רגשית
התשובה הבסיסית והמרכזית היא בהחלט כן.
בעוד שעל פי המחקר, את האינטליגנציה הקוגניטיבית (IQ) ניתן לשפר רק בגיל הצעיר מאוד, אינטליגנציה רגשית ניתנת לשיפור ושכלול לאורך החיים.
למעשה, שיפור אינטליגנציה רגשית תלוי בחיזוק היכולות האישיות במספר תחומים מרכזיים:
? מודעות עצמית – ניתן לשפר מודעות כזו באמצעות כתיבת יומן רגשי, תרגול מדיטציה ואמצעי הירגעות נוספים, הרחבת הז'רגון הרגשי בו אנו עושים שימוש ביחס לתחושות שלנו ועוד.
? היכרות עצמית – שיפור ההבנה העצמית לגבי נקודות הכוח והחולשה שלנו, האופן בו בנוי עולם הרגש שלנו, מה אנחנו באמת אוהבים ומה פחות.
? ביטוי עצמי – שיפור היכולת להביע דעות, מחשבות, אמונות ורגשות באוזני אחרים, בעיקר באמצעות התנסות חוזרת בכלים הללו.
? ניהול דחפים – בחינה והבנה של המניעים הגורמים לנו לחשוב או להתנהג בצורה מסוימת, וניסיון לווסת את המניעים הללו ולשלוט בהם.
? גמישות – אנשים השואפים לשפר את האינטליגנציה הרגשית שלהם צריכים לשפר את גמישותם אל מול מצבים משתנים ולבחון את המציאות כדי לקבל החלטות, שבהחלט עשויות להיות שונות בתכלית מהחלטות קודמות שהתקבלו.
? חיזוק שריר ההודיה – אנשים עם אינטליגנציה רגשית גבוהה נוטים להסתכל על החיים באופן חיובי ומחפשים את הטוב באנשים ובסיטואציות. מומלץ לחפש, ממש באופן אקטיבי, את הנקודות החיוביות בחיים ולעשות מאמץ מודע להכיר בהן, להעריך אותן ולשמוח בהן.
? אנשים של אנשים – מעורבות חברתית והשקעת זמן באיתור הדרכים בהן נקודות הכוח שלנו יכולות לסייע לאנשים אחרים הזקוקים לעזרה, מפתחת את האינטליגנציה הרגשית.