
המדריך לאבחונים לילד
צוות על הספה
מטרותיו של אבחון – כל אבחון – היא לאתר את מקורות הקושי, המונעים מהילד או המבוגר לממש את הפוטנציאל הטמון בו ולהצליח במשימות החיים העומדות בפניו, בהתאם לגילו.
"בשביל מה צריך כל כך הרבה סוגי אבחונים?"
האפשרויות הקיימות בתחום אכן רבות ומבלבלות מתמיד והורים רבים חשים חסרי אונים כאשר הם צריכים לקבל החלטות בנושא. שאלות שקיבלנו מהורים נבוכים התמקדו בהבדל בין אבחון דידקטי לאבחון פסיכודידקטי, הקשר בין אבחון פסיכודיאגנוסטי לאבחון נוירופסיכולוגי והרבה תהיות בנוגע לסוג האבחון המתאים, כאשר עולה חשש להפרעות קשב וריכוז.
לפניכם המדריך לאבחונים לילד, בו נתאר בקצרה מטרותיו ואת אופן הביצוע של כל אחד מהאבחונים, אך לפני כן, מילה על אבחונים באופן כללי.
מדוע בכלל צריך אבחונים לילד?
מטרותיו של אבחון – כל אבחון – היא לאתר את מקורות הקושי, המונעים מהילד או המבוגר לממש את הפוטנציאל הטמון בו ולהצליח במשימות החיים העומדות בפניו, בהתאם לגילו.
אבחונים בודקים יכולות שונות בתחום הקוגניטיבי, הרגשי, ההתנהגותי או החברתי - בהתאם לקושי שמתארים הילד והוריו ולעיתים גם מבוגרים משמעותיים אחרים כמו מורים או מטפלים – ומשווים את התוצאות שהתקבלו לתוצאות הממוצעות של ילדים אחרים באותו גיל.
אבחון דידקטי
כפי הנראה, זהו האבחון הנפוץ ביותר בקרב ילדים ובני נוער, ומטרתו לזהות האם הקשיים הלימודיים שחווה הילד, מקורם בהפרעת קשב וריכוז.
המאבחן/ת יבדקו בצורה מקיפה מספר תחומים בסיסיים כמו תפקודו של הילד בתחומי השפה, יכולת הריכוז במשימות, הזיכרון החזותי ושמיעתי של הילד ואסטרטגיות הלמידה בהן הוא עושה שימוש.
חוות הדעת המפורטת, לאחר האבחון, תשמש את הורי הילד ואת הצוות במסגרת החינוכית לבניית תכנית אישית ומותאמת, שתסייע להביא לידי ביטוי את יכולותיו של הילד ותגדיר לאילו כלים הוא זקוק כדי להצליח, למשל תוספת זמן במבחנים, בחינות בעל"פ במקום בכתב ועוד.
אבחון דידקטי יבוצע על ידי מאבחנים שזהו תחום התמחותם.
אבחון פסיכודידקטי
במקרים רבים, חשים ההורים שלקשיים הלימודיים של הילד יש גם מקור רגשי. במקרים כאלה מומלץ לבצע אבחון פסיכודידקטי, שכפי שמרמז שמו, מוסיף נדבך פסיכולוגי לאבחון הדידקטי ובודק גם את ההתפתחות הרגשית והחברתית של הילד, לצד ההתפתחות הלימודית-קוגניטיבית.
חשוב לדעת – אבחון פסיכודידקטי הוא מקיף יותר מאבחון דידקטי ומאפשר לקבל תמונה רחבה על מצבו של הילד. מערכת החינוך דורשת לבצע אבחון פסיכודידקטי על מנת לאפשר שינוי מהותי בדרכי הבחינה של התלמיד או לאשר שעות הוראה מתקנת במסגרת בית הספר.
החלק הרגשי באבחון פסיכודיאגנוסטי יבוצע אך ורק על ידי פסיכולוג מומחה והחלק הדידקטי על ידי מאבחנים מוסמכים.
אבחון פסיכודיאגנוסטי
מיועד לאתר את הסיבות לקשיים רגשיים, התנהגותיים וחברתיים שמפגין הילד.
במסגרת האבחון תיבדק התפתחותו הרגשית והחברתית של הילד, ביחס לילדים אחרים בני גילו וזהו האבחון שפעמים רבות יזהה הפרעות נפשיות שונות, דיכאון, חרדה, בעיות התנהגות וקשיים חברתיים.
אבחון פסיכודיאגנוסטי יבוצע על ידי פסיכולוגים קליניים שעברו לשם כך הכשרה מיוחדת ומתמחים בתחום.
אבחון נוירופסיכולוגי
אבחון הבודק סיבות פיזיולוגיות פוטנציאליות לקשיים רגשיים ולימודיים שמגלה הילד, ביניהן טראומה גופנית, פגיעת ראש או פגיעה מוחית, אפילפסיה, שבץ מוחי ומחלות קשות אחרות.
בהתאם, אבחון זה מתמקד בתפקודים מוחיים כמו זיכרון, תפיסה חזותית ומרחבית, מוטוריקה עדינה, יכולת שימוש בשפה, מנגנוני עיבוד ושליפת מידע ועוד.
אבחון נוירופסיכולוגי יבוצע אך ורק על ידי נוירופסיכולוג מומחה ומורשה.
אבחון לקויות למידה
אבחון המתמקד באיתור הקשיים שמונעים מהילד לממש את הפוטנציאל הלימודי אשר תואם את יכולותיו הקוגניטיביות ואת מידת השקעתו בלימודים ולמעשה, בודק האם יש פער בין היכולות למימושן והיכן ממוקד הקושי.
במסגרת האבחון נעשה שימוש במבחנים מתוקננים לבדיקת כישורי הלמידה, ביניהם יכולת ביטוי בכתב ובעל פה, יכולת הבנה חשבונית, יכולת הקריאה, הכתיבה והבנת הנקרא.
אבחון לקויות למידה מתבצע על ידי מאבחנים שזו התמחותם ותוצאותיו יסייעו להתאים לילד תכנית חינוכית-לימודית מותאמת.
אבחון BRC – אבחון קשב וריכוז ממוחשב
כלי חדש ומתקדם המסייע באבחנת הפרעות קשב וריכוז (ADHD).
לפני מספר שנים, הורחב אבחון BRC וכעת הוא בודק, מעבר ליכולת לשמור על קשב לאורך זמן, עוד שלוש מיומנויות חשובות: היכולת להפנות קשב לשני דברים (או יותר) במקביל, מה שמכונה פיצול קשב, היכולת לחסום גירויים לא רלוונטיים – קשב סלקטיבי, ויכולות תכנון וארגון.
יש לכם שאלות לגבי אבחונים? מוזמנים לפנות אלינו בפורום אבחונים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי
התמחות: חרדה, דיכאון, CBT, הנעת תהליכי שינוי, משברי חיים, טיפול זוגי, משפחה וזוגיות, בריאות הנפש, טראומה, או
אזור בארץ: שרון,הוד השרון, פתח תקווה, כפר סבא, טיפול אונליין
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים, נוער וילדים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, חרדות מסוגים שונים, קשיים רגשיים, חרדות, דכאון, טר

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים , מתאמת הורית, בעיות במיניו
אזור בארץ: בקעת אונו, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות, הורים למתבגרים אשר מרגישים קשיים בשלב בחיים בו הם נמצאים. כמו כן , אני עוסקת במקרים של זוגות המצוי

פסיכותרפיסט מומחה בטיפול בטראומה ומשברי חיים
התמחות: קשיים רגשיים, חרדה ופוביה, דיכאון אצל מבוגרים, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, טיפו
אזור בארץ: מרכז,שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא,רמת השרון,הוד השרון
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט מוסמך ודוקטורנט לפסיכותרפיה בלונדון. מומחה בטיפול במתבגרים ובמבוגרים ובהדרכת הורים. בעל ניסיון בטיפול בחרדות, טראו

עובד סוציאלי M.S.W ופסיכותרפיסט
התמחות: הטיפול מתמקד בכל מי שחווה מצוקה רגשית, ו/או שהיה באירועי לחימה וחווה כיום קושי לחזור למציאות החיים
אזור בארץ: סובב כנרת, רמת הגולן, בית שאן, טבריה, אזור הצפון ותל אביב
שפה: עברית,אנגלית
בעל ניסיון של 15 שנה כקב''ן בצה''ל, פסיכותרפיסט, עובד סוציאלי M.S.W ומדריך. כיום אני עובד במרפאה לתגובות קרב של צה''ל ובעל קליניקה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך להתמודד עם גיל שנתיים הנורא? צוות על הספה
סביב גיל שנתיים, התינוק המתוק והחייכן מתחיל לעמוד על שלו, מתעקש לעשות דברים לבד, מתנגד לכל הבעת סמכות הורית, לא מוכן לעשות שום דבר שמבקשים ממנו ובוחן את הגבולות בכל דרך אפשרית. במאמר זה ננסה להסביר את הסיבות לשינוי ההתנהגות אצל תינוקות, שהופכים לפעוטות וניתן לכם טיפים מעשיים שיעזרו לכם להתמודד
הילד לא רוצה ללכת לגן – מה עושים? צוות על הספה
בוקר טוב. אתם פוקחים את העיניים ומבטיחים לעצמכם בנחישות שהבוקר, ההתארגנות בבית תהיה נעימה ושקטה, אתם קמים מהמיטה ומהר מאוד מבינים שהמציאות שונה מהדמיון. הנה, שוב, אתם מוצאים את עצמכם צועקים, משכנעים, מאיימים, משחדים.... הכל היה בסדר ופתאום הילד לא רוצה ללכת לגן
לטפל ללא מילים דפנה ממן, עו"ס, מטפלת בשיטות CBT
אנשים רבים מהססים לפנות לטיפול רגשי כי הם חושבים ואולי בצדק, שכדי לטפל בבעיה צריך לדבר עליה. שמעתי מכמה מטופלים שהפסיקו להגיע לפגישות טיפוליות אצל קולגות כי התעייפו מלדבר על הבעיות שלהם.
מה הקשר בין קפיצה לכתיבה? נעמה גוטמן- וייזר, פיזיותרפיסטית
ילדים מעצם טבעם אוהבים להתנועע ולנסות את יכולותיהם התנועתיות. כאשר ילד גדל ומתפתח הוא רוכש יכולות מוטוריות- תנועתיות חדשות ונהנה לבצע , לשפר ולשכלל אותן.