א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת


גיל התפתחותי

גיל התפתחותי משקף את מצב התפתחותו השכלית, שפתית, מוטורית ורגשית של הילד ונקבע לאחר העברת סדרת אבחונים בכל אחד מתחומי ההתפתחות. כאשר קיים חשש לאיחור בהתפתחות התינוק מאפשר הגיל ההתפתחותי להעריך את עומק הפער ואת ההתקדמות של הפעוט בעקבות טיפולים שונים.

גמגום

הפרעה בהגייה ובהפקת שפה הבאה לידי ביטוי בקושי להפיק מילה מתחילתה ועד סופה כך שהמגמגם חוזר על אותה הברה מספר פעמים עד שמצליח להפיק את המילה כולה. הגורמים לגמגום עשויים להיות תורשתיים או רגשיים. כאשר האדם הלוקה בגמגום נמצא במצב לחץ או התרגשות סביר כי ההפרעה תועצם. הטיפול כולל טיפול של קלינאית תקשורת לעיתים גם טיפול פסיכולוגי ולימוד תרגילי נשימה והרפיה. בגיל הרך גמגום נחשב לגמגום התפתחותי ולא מטפלים בו. הוא מאפיין ילדים אשר מחשבותיהם או רגשותיהם מציפים את הילד ומעכבים את יכולת הפקת השפה שלו. גמגום זה סביר כי יחלוף מעצמו אלא אם תתפתח גם בעיה רגשית הקשורה לתגובת הסביבה לגמגום.

גמילה

השתחררות מתלות. מונח המשמש לתאר את הפסקת היניקה של הילד מחלב האם ומשם שאול המונח לגמילת הילד משימוש בחיתולים או מהרגלו למציצת מוצץ. מונח זה מתאר גם הפסקת שימוש בלתי נשלט בחומרים ממכרים (ראה גם : נושאים נוספים). הגמילה של התינוק מחלב האם או מבקבוק של תחליפי חלב והמעבר למזון מוצק מסמלים את המעבר מתלות מוחלטת בקירבת האם או בהמצא בקבוק לצורך השרדות אל שלב בו התינוק יכול לחיות באופן עצמאי ולהיות מוזן על ידי מגוון רחב של מזונות. הוא צריך להתרגל למרקמים, טעמים וטמפרטורות שונות ולהיות מסוגל להיות מוזן על ידי כל אדם ועד לאכילה עצמאית. זוהי הפרדותו הראשונית משלב התינוקיות ותחילת החקר של העולם כאדם נפרד ועצמאי. לתינוקות מסויימים מעבר זה הוא מורכב רגשית ומטבולית ונדרשת הדרכה מקצועית למניעת תקיעות בשלב היכולה לגרור קשיים רגשיים בשלבים התפתחותיים מאוחרים יותר.

גרונטולוגיה

חקר התנאים ותוצאות ההזדקנות. עם הארכת תוחלת החיים, התפתחת מדע זה כתרך להבין את המורכבויות של הגיל השלישי מבחינה ביולוגית, פסיכולוגית וחברתית. הגרונטולוגיה חוקרת את מחלות הזקנה, את ההשלכות הרגשיות והמשפחתיות של הזדקנות האדם ואת ההיבטים החברתיים של המזדקן.

גרפולוגיה

חקר כתב היד. גישה שפותחה בתחילת המאה ה19 שמטרתה למצוא הקשרים בין כתב היד למבנה האישיות והתנהגות האדם. כיום משמשת הגרפולוגיה לאבחון תעסוקתי (מיונים למקומות עבודה) ולעיתים אף לאבחון רגשיים.

גשטאלט

הטיפול בגשטאלט חותר להשגת אינטגרציה בהתנהגות, רגשות, מחשבות של המטופל על מנת שהכוונות והמעשים יביאו לבריאות נפשית אופטימלית. המטפל יעזור למטופל להעלות מודעות עצמית, לחיות בהווה ולהגביר לקיחת אחריות ודאגה עצמית. הטכניקות בהן נעשה שימוש בגישה זו כוללות עימותים (קונפרונטציה), ניתוח חלומות, ומשחקי תפקידים. (ראה גם : גישות בפסיכולוגיה)