א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת


רגזן

מושג המתייחס לטמפרמנט של אדם. בטיפולוגיה של היימאנס, מופיע המושג כמתאר טיפוס של אישיות בעל צורך גדול להיות בפעילות, רגיש מאוד ובעל תגובות אימפולסיביות. לטיפוס הרגזן תגובות בעוצמות גבוהות, ולרוב מאופיין כחיוני אך חסר סבלנות.

רגרסיה

בעברית- נסיגה. מצב בו האדם חוזר לדפוסים קודמים של התפתחותו, לרוב לדפוסים ילדותיים. פרויד תיאר באמצעות המושג רגרסיה מנגנון הגנה המשמש את האגו במצבי דחק ומשבר. רגרסיה, על פי פרויד יכולה להתרחש בתפקוד היום יומי של האדם או בתוך הטיפול כאשר האדם מחייה זכרונות ילדות בתוך ההיפנוזה. רגרסיה היא גם נסיגה בתהליך הריפוי של מחלה או של תהליך טיפולי רגשי/ נפשי.

רדיפה

דלוזיה של רדיפה הינו מצב בו האדם משוכנע כי הסובבים אותו מתכננים להרע או להזיק לו. האדם מתלונן כי מנסים לפגוע בו פיזית או מוסרית, הוא חש כי מתקיימת קנוניה נגדו. דלוזיה של רדיפה יכולה להופיע כתסמין של מחלה פסיכוטית (כגון סכיזופרניה פרנואידית), דמנציה, פרנויה ועוד.

רווח משני

כאשר אדם חולה או כאשר התנהגותו פוגעת בו או באחרים ולמרות הנזק הנגרם לו ממשיכה התנהגות זו להופיע, כנראה ויש לו רווח משני מההתנהגות. לעיתים האתגר העיקרי במציאת הדרך לריפוי היא במציאת הרווח המשני והעלאתו למודעות ולאחר מכן ההחלטה לוותר על רווחים משניים אלו כדי להמנע מההתנהגות הבעייתית.

רורשך, מבחן

רורשך הרמן היה פסיכיאטר שוויצרי והממציא של האבחון שבסיסו התבוננות בכתמי דיו. רורשך מצא כי תשובות המתבוננים בכתמים מושפעות מהאישיות שלהם וכי אנשים בעלי הפרעה נפשית יראו דברים שונים מאנשים שאישיותם בריאה. מבחן רורשך מאפשר קבלת מידע רב על מבנה האישיות של אדם.

ריפוי בעיסוק

ריפוי בעיסוק הוא מקצוע שיקומי המסייע לאנשים בעלי בעיות תפקוד שונות הנגרמות מבעיות נפשיות, פיזיות, חברתיות או קוגניטיביות. עיקר מטרות התהליך – להביא את המטופל לתפקוד מיטבי ומירבי לצורך העלאת איכות חייו באופן עצמאי במשפחה ובקהילה בה חי. ריפוי בעיסוק מתאים לכל גיל, מתינוקות ועד קשישים. תחומי ההתערבות מגוונים- יכולות משחק, מוטוריקה עדינה (אחיזת עפרון, גזירה וכדומה) יכולות למידה, ויסות תחושה, שימושי מחשב והתאמת אביזרי עזר. מרפאים בעיסוק עוסקים באבחון, טיפול והדרכת הורים.

רמיסיה

הפוגה. העלמות חלקית או מלאה של תסמיני מחלה. בדרך כלל המושג משמש לתאר הטבה במצבו של חולה במחלה כרונית שלא ניתנת לריפוי מלא או להחלמה מלאה. גם בתחום בריאות הנפש משמש המושג לתיאור הטבה במצבו של חולה במחלה פסיכיאטרית לאחר התקף פסיכוטי או מאני, לדוגמה. בהפרעות נפשיות הרמיסיה היא זמנית, גם אם יכולה להמשך שנים, ההתקף הבא יכול תמיד לחזור ולהופיע.

רציונליזציה

התרצה. אחד ממנגנוני ההגנה של האגו. במנגנון זה, האדם משתמש בהצדקת התנהגות שאינה נראית הגיונית ומתאימה לסיטואציה או שסיבותיה אינן מובנות באמצעות הסברים שכלתניים הנתפסים כביכול כהגיוניים. לדוגמה, אדם ילד המתבייש או חושש להשתתף במסיבה של חבריו יאמר כי הוא עייף ורוצה ללכת הביתה.