א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת


פאלי, שלב

מושג מתוך תיאוריית ההתפתחות של פרויד אשר תיאר את שלבי ההתפתחות כמשתנים על פי מוקד מסויים הקשור לדחפים וליצרים של התינוק. תקופה זו בהתפתחות הפסיכוסקסואלית של הילד, מופיעה לאחר השלב האנאלי בו הילד מתנסה בתהליך החינוך לניקיון מול הצורך היצרי הקשור לעשיית הצרכים . בשלב הפאלי, מגלה הילד התעניינות רבה באיברי מינו. שלב זה אופייני לילדים בגילאי 3-5. הילד עסוק בגרייה של איבר מינו כדי לחוות את העונג שחווה בתקופה בה היה צמוד לאימו שהיתה מטפלת בכל צרכיו באופן מוחלט.

פוביה

פוביה (בעברית: בעת) היא הפרעה פסיכיאטרית השייכת לאשכול הפרעות החרדה. גורם ספציפי (אובייקט, פעילות או סיטואציה מסוימת) המעורר פחד כרוני ומוגזם. זוהי חרדה נקודתית ולא ראציונלית מאלמנט שאינו מעורר פחד בדרך כלל, כמו למשל ממקומות פתוחים וציבוריים (אגורפוביה), ארכנופוביה (פחד מעכבישים), או מאהבה (פילופוביה). לקריאה נוספת: פוביות.

פוסט טראומה

תסמונת פוסט טראומתית מתארת מצב מתמשך בו נפגעים מאירוע טראומתי, חווים מחדש את האירוע פיזית או רגשית, כאילו מתרחש שוב. זכרונות, ריחות ודימויים מהאירוע נחווים מחדש בעוצמה דומה לחוויה המקורית של האירוע הטראומתי. הסיבה לכך היא כי בזמן החשיפה לאירוע הטראומטי המערכת הנפשית הוצפה בגירויים שלא יכלה להכיל ולעבד. הגירויים הללו נותרו במערכת בצורתם הגולמית והלא מעובדת, וכל מדי פעם שבים וחודרים למרכז התודעה בצורתם המקורית. לקריאה נוספת: פוסט טראומה.

פחד

תחושת אי שקט המתעוררת בעקבות חשיפה לסכנה או מחשבה על גורם הנתפס כמאיים או מסכן. בניגוד לחרדה, פחד הינו תגובה הישרדותית לגירוי מוחשי, סכנה ממשית. הפחד הוא השומר על האדם מפני מוות ומאפשר את השרדותו.

פטישיזם

סטייה אירוטית אשר באה לידי ביטוי בהתקשרות ארוטית לחפץ מסויים או לאיבר בגופו של אדם אחר. מקובל לתפוס אנשים הסובלים מפטישיזם כאנשים שלא השלימו שלבי התפתחות רגשית או חברתית נדרשים והחסכים אשר סוחבים איתם משנות ההתפתחות אינם מאפשרים להם לבטא אינטימיות וקירבה בדרכים מקובלות.

פיאז'ה, ז'אן ויליאם פריץ (1980-1896)

פסיכולוג שוויצרי אשר בנה תיאוריית התפתחות אשר עוסקת בשלבי ההתפתחות הקוגניטיביים – התפתחות שפה וחשיבה. הוא פיתח את התיאוריה הנקראת "אפיסטמולוגיה גנטית" (התפתחות הידע). בבסיסה של התיאוריה עומדת ההנחה כי חשיבתם של כל הילדים מתפתחת באופן דומה הקשור להתפתחות הפיזיולוגית שלהם. הוא טבע את המונחים הטבעה שמשמעו שימוש במבנים הקוגניטיביים הקיימים במוחו של הילד לצורך קליטת גירויים חדשים ולא מוכרים. המונח התאמה מתייחס לשינוי במבנים החשיבתיים הקיימים כאשר עלולים לבלבל וליצור הכללות לא נכונות ואז יש להתאים מבנים חדשים לגירויים החדשים הנקלטים מהסביבה.

פיגור שכלי

פיגור שכלי מבטא את מצב תפקודו הנוכחי של האדם (מיומנויות שכליות והסתגלותיות) מול ציפיות החברה בה הוא חי. נכות המאופיינת במגבלות משמעותיות בתפקוד האינטלקטואלי ובהתנהגות מסתגלת, המתבטאת במיומנויות הסתגלותיות, תפיסתיות, חברתיות ומעשיות

הגדרה על פי חוק הסעד (טיפול במפגרים) 1969: "מפגר"- אדם שמחמת חוסר התפתחות או התפתחות לקויה (מוטיב ההתפתחות) של כושרו השיכלי, מוגבלת יכולתו להתנהגות מסתגלת והוא נזקק לטיפול. לקריאה נוספת: נכויות התפתחותיות.

פניקה (הפרעת אימה)

בהלה פתאומית. על פי הסיווג האמריקאי הפרעת פניקה הינה חלק ממצבי חרדה המתרחשים כאשר אין איום מציאותי ממשי חיצוני. התקף האימה מאופיין בתסמינים נפשיים וגופניים בעוצמה כה רבה עד כי האדם עשוי לחוש כי הוא חווה התקף לב. התקף אימה מתחיל בפתאומיות, מגיע לשיאו תוך עשר דקות לערך ונמשך כעשרים דקות. לקריאה נוספת: חרדה.

פסיכואנליזה

פסיכואנליזה הינה שיטת טיפול אשר בה המטופל חוקר את דפוסי החשיבה וההתנהגות שלו, הנובעים בדרך כלל מהדרך בה עבר את שלבי ההתפתחות בילדות- דרך אסוציאיות חופשיות. בטיפול הפסיכואנליטיקאי המסורתי, מתנהל הטיפול כארבע פעמים בשבוע והמטפל כמעט ואינו חושף את הבנותיו ומחשבותיו במהלך הטיפול.

פסיכוזה

מחלת נפש המאופיינת על יד אובדן קשר עם המציאות ושינוי בקשרים הבינאישיים ברמה הפוגעת בהתנהגות המסתגלת. הפסיכוזה כוללת עיוותים בחשיבה כגון הלוצינציות או דלוזיות. מצב פסיכוטי עשוי להיות תסמין של הפרעה פסיכוטית (לקריאה נוספת: נושאים נוספים) או כתוצאה משימוש בסמים. הפסיכוזה הינה מצב חולף אך לרוב בעל סיכוי גבוה לחזור ויש לטפל בה, בדרך כלל בטיפול תרופתי ובטיפול מונע.

פסיכולוג

פסיכולוג הינו אדם אשר סיים את לימודי התואר השני שלו בפסיכולוגיה ואת תקופת הסטאז' וקיבל רישיון ממשרד הבריאות לעסוק במקצוע הפסיכולוגיה. קיימים מספר תחומי התמחות בפסיכולוגיה (התפתחותית, קלינית חינוכית ועוד) המכשירים את הפסיכולוג לטפל באוכלוסיה מסויימת או בקשיים מסויימים. מטרת העיסוק הבסיסית היא לעזור לאדם לקדם את איכות חייו ומיומנויותיו האישיות, החברתיות ו/ או התעסוקתיות. לקריאה נוספת: סוגי הכשרות ורישיונות.

פסיכופתלוגיה

פסיכו= נפש, פתוס = סבל, לוגיה= תורה. מדע העוסק בחקר התנהגויות וחוויות של אדם החורגות מהנורמה המוכרת בהתאם לתרבות ולהקשרים החברתיים בהם חי האדם. זהו עיסוק הכולל מחקר וטיפול בהפרעות נפשיות. ענף הפסיכופתולוגיה שואף להגיע להסברים אודות התהליכים המביאים להתנהגויות או תופעות אלו תוך אבחון קשרים בין תסמינים שונים במצבים שונים ופיתוח של שיטות טיפול ומענים מקצועיים לסובלים מהפרעות נפשיות למיניהן.

פסיכותרפיה

פסיכותרפיה הינה המילה הלועזית לטיפול פסיכולוגי או טיפול נפשי. קיימים סוגים שונים של פסיכותרפיה אשר עיקרם לאפשר למטופל ללמוד ולהבין לעומק את עולמו הרגשי והחברתי, להכיר את עצמו ולרכוש אסטרטגיות התמודדות טובות יותר עם קשייו הרגשיים.

תחומי ההתערבות בפסיכותרפיה הם קשיים רגשיים ונפשיים, קשיים חברתיים, קשיים בינאישיים (במערכות יחסים), תחומי התארגנות והסתגלות יום יומית, טיפול לאחר טראומה אובדן או משבר. לקריאה נוספת אודות סוגי פסיכותרפיה: סוגי טיפול.

פסיכיאטריה

פסיכיאטריה הינה ענף התמחות ברפואה שעיקרו מתן טיפול והטבת מצבו של אדם הסובל מהפרעה נפשית. הכשרתו של פסיכיאטר היא רפואה. פסיכיאטר הוא מי שלמד את כל שנות בית הספר לרפואה ולאחר מכן עשה התמחות של ארבע שנם נוספות בפסיכיאטריה. הם יכולים לרשום תרופות ולהפנות לבדיקות פיזיולוגיות העשויות לשפוך אור על הפרעות במצב הרוח ו/ או השיפוט. בדרך נועצים בפסיכיאטר כאשר רוצים לשלב טיפול תרופתי בפתרון של בעיה רגשית או נפשית. פסיכיארטים רבים המשיכו ולמדו לימודי פסיכותרפיה והם יכולים לשלב בין שיחות טיפוליות לטיפול תרופתי. לקריאה נוספת: טיפול פסיכיאטרי.

פרברסיה / פרוורסיה

ביטוי דחפים מיניים של האדם באופן שהינו סוטה ולא מתאים לנורמות החברתיות ולגילו של האדם. על פי התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד, כל אדם מונע על ידי דחפיו המיניים והיכולת לשלוט בהם ולווסתם תלויה במעבר בין שלבי ההתפתחות בילדות בהצלחה. מכאן, אלו שנכשלו במעבר בין שלבי ההתפתחות, עלולים לפתח סטייה מינית- התנהגות מינית חריגה.

פרנויה

מצב פסיכוטי המלווה בפחד ומחשבות דווא אודות היותו של האדם נרדף על ידי אחרים. הפרנויה מופיעה לרוב כסוג של מחלת הסכיזופרניה (סכיזופרניה פרנואידית). לעיתים נגרמת הפרנויה משימוש בסמים. הפרנואיד עשוי להסגר בבית או להאמין כי העוקבים אחריו מנסים לפגוע בו עד כדי מעקב אחריו באמצעים שאינם הגיוניים. הטיפול בפרנויה יכלול לרוב טיפול תרופתי ופסיכותרפיה.

פרקינסון

מחלה ניוונית של מערכת העצבים. המחלה באה לידי ביטוי בירידה בתפקודים מוטוריים, חוסר יציבות בהליכה, רעד של הגפיים, ובשלבים מאוחרים יותר קשיי תפקוד בתחומי בליעה ודיבור ופגיעה בקנה הנשימה. המחלה נגרמת בעקבות חסר במעבר של דופמין במוח. מחלת הפרקינסון מתפרצת אחרי גיל 40 אך שכיחותה גדלה בקשר ישיר עם הגיל. קיים טיפול תרופתי הממתן את תסמיני המחלה ומאט את התפתחותה אך אינו עוצר אותה.