א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת


טורט, תסמונת Tourette Syndrome

תסמונת נוירו פסיכיאטרית. על פי ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי DSM-IV מאופיינת התסמונת בטיקים קוליים ומוטוריים (ראה: טיקים). תדירות ועוצמת הטיקים מגיעה לשיאה בגיל ההתבגרות ואחריו עם האיזון ההומונאלי בדרך כלל ישנה ירידה. הטיקים מתעצמים בדרך כלל במצבי דחק ולחץ נפשי וחלק מהלוקים בתסמונת לומדים לשלוט לתקופות קצרות בהופעתם.

טיפול רגשי

מכלול שיטות גישות ואמצעים שמטרתם להעלות את איכות חייהם ובריאותם הנפשית של בני אדם. כיום אנשי מקצוע מדיסיפלינות שונות מציעים טיפול רגשי- פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, מטפלים בהבעה ויצירה ועוד. הטיפול הרגשי מכוון להגעה לתובנות פנימיות והבנה מעמיקה יותר של האדם את נפשו ודרכי התמודדותו ולהעניק לו חוסן נפשי גדול יותר.

טיקים

תגובות לא רצוניות של שרירים. טיק עשוי להיות ווקלי (קולות, מילים) או תנועתי. הטיקים אינם נשלטים והם פתאומיים. תסמונת טורט מאופיינת בטיקים אך גורמים נוספים יכולים לגרום להם כגון מתח נפשי רב, לעיתים מופיעים טיקים כחלק מתסמיני אוטיזם. הטיפול כולל בעיקר טכניקות של הרפיה למניעה. בטורט משתמשים לעיתים גם בטיפול תרופתי.

טמפרמנט

מונח שמייצג שונות בין-אישית בתחום הרגשי. הבדלים פסיכו ביולוגיים בארגון הרגשי ההתנהגותי של הפרט (תינוקות מהיום הראשון להיוולדם שונים זה מזה בדרגת הרגזנות שלהם. ניתן לאפיין אותם ברמות שונות של ארגון התנהגותי) . התפתחות והתנהגות הילד הם תוצאה של מרכיבים מולדים והשפעות סביבתיות . נהוג לסווג טמפרמנט של ילדים שלושה טפוסים עיקריים (כאשר כל ילד נמצא על רצף בין הטיפוסים הנ"ל): הילד הנוח – Easy baby הילד הקשה - Difficult מתחמם לאט –Slow to worm up.

מדדים המייצגים את הטמפרמנט:
  • רמת פעילות- מתייחסת לפרופורציה שבין התנהגות אקטיבית לעומת פרקי זמן שקטים וחוסר פעילות.
  • ריתמיות-רמת הקביעות בזמנים בהם הילד רעב, עייף או עושה את צרכיו.
  • התקרבות / רתיעה - מידת ההתקרבות שהילד מגלה לדברים/אירועים או /ואנשים חדשים.
  • הסתגלות – מתייחסת לקלות היחסית שתינוק מקבל שינויים בסביבה ובמהלך חייו.
  • תגובתיות או סף תגובתיות- רגישות להבדלים בין גירויים
  • מצב הרוח- מהי השכיחות היחסית של מצב הרוח – ילד חייכן או כעוס ורגזן בזמני הערות.
  • היסח הדעת- הבחנה בין דרגות מוסחות לבין המידה שניתן להסיח את הילד מפעילות אחת לשנייה.
  • התמדה- הנטייה להשקיע מאמץ בפעילות או בשרשרת פעילויות המכוונת להשגת מטרות. האם חוזר למטרה ?


טנטולוגיה

מדע המוות. ענף בפסיכולוגיה העוסק בהכנה למוות ובהתמודדות עם סוגיות של סוף החיים. מקור המילה בשם אל המות היווני- טנטוס. מומחים לטנטולוגיה מלווים את הנוטים למות ואת בני המשפחה בתהליך הפרידה ובהבנת הקשיים והפחדים הסובבים את האובדן .

טראומה

בשפה היומיומית טראומה היא חוויה הגורמת מצוקה רגשית קשה. בשפה המקצועית טראומה היא מצב נפשי או התנהגותי הנובע מחוויה קשה כזו.

לא כל אירוע לא נעים או אפילו קשה הוא אירוע טראומטי במובן המקצועי של המילה. אותו אירוע יכול להתפס כטראומתי על ידי אדם אחד אך לא בהכרח יהיה טראומתי לאדם שני. התפיסה הסובייקטיבית של האירוע והמשמעות הנתנת לו על ידי האדם היא שתקבע אם האירוע טראומתי. האופן שבו נגיב לאירוע טראומטי תלוי מצד אחד באופי האירוע, בעוצמתו ובמשכו, ומצד שני בהיסטוריה האישית שלנו, במידת התמיכה החברתית והמשפחתית שיש לנו וביכולת ההתמודדות הטבעית שלנו.

אירוע עלול להפוך טראומתי עבור אדם כאשר הוא חווה שילוב של:
  • תחושת איום מיידי על השלמות הפיזית ו/או הנפשית של עצמו או זולתו.
  • הצפה של תחושות חוסר אונים או פחד.
  • השפעתו של האירוע הטראומטי גדלה כאשר האירוע היה בלתי צפוי והגיע ללא כל הכנה מוקדמת.
(לקריאה נוספת: טראומה)

טראנסדיספלינארי, מודל

גישת התערבות בצוות רב מקצועי לטיפול בבעוטות בעלי צרכים מיוחדים. בגישה זו, כל חברי הצוות והלקוח ומשפחתו נתפסים כמומחים התפתחותיים. לשם כך על נדרש "שחרור" תפקידי מכל איש מקצוע כך שגם מומחים מדיסיפלינות אחרות ילמדו ויתנו חוות דעתם על תחומים קרובים לתחומם וגם לימוד ורכישת ידע מהדיסיפלינות האחרות. הורי הפעוט נתפסים כמומחים לילדם ועל כן הם חלק מהצוות המקצועי ושותפים מלאים לכל החלטה מקצועית.

טרנסווסטיות

הרגל קבוע ללבוש את בגדיו של המין השני.

טרנס-סקסואליות

תחושה חזקה ורצון להשתייך למין השני. יש המגדיים טרנססקסואליות כאמונה מלאה של האדם כי הוא שייך למין השני. מקורה של תחושה זו היא כנראה בילדות. בבגרות יש הנוטים לפנות לניתוח לשינוי המין.